Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Χωρίς «πατέντες» τα φάρμακα για την Covid-19
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς «πατέντες» τα φάρμακα για την Covid-19

Ένα ιδιαιτέρως ριζοσπαστικό σχέδιο, που περιλαμβάνει την εξαγορά των πνευματικών δικαιωμάτων για φάρμακα και εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους από όλους, θα παρουσιάσει την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φιλοδοξώντας να διασφαλίσει ότι οι πληθυσμοί σε όλα τα κράτη του κόσμου θα έχουν τα κατάλληλα προϊόντα για την αντιμετώπιση της Covid-19 στις απαραίτητες ποσότητες και σε προσιτές τιμές.

Σχέδιο «Κόστα Ρίκα»

Το σχέδιο του ΠΟΥ με την ονομασία «Κόστα Ρίκα» απαντά στον επαπειλούμενο αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, να μείνουν δηλαδή εκτός πρόσβασης στα προϊόντα και τις τεχνολογίες (φάρμακα, εμβόλια) για την αντιμετώπιση της Covid-19, λόγω της πνευματικής ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων για την αποκλειστική χρήση ευρεσιτεχνιών, των λεγόμενων πατεντών, που ισχύουν από το 1994.

Συγκεκριμένα πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ε.Ε. αλλά και της Κίνας, πρότειναν και πέρασαν ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, που προβλέπει να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος φορέας με επικεφαλής τον ΠΟΥ, ο οποίος, με χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες και άλλους δωρητές, θα εξαγοράσει τις πατέντες και θα τις διαθέσει δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο (κράτη, εταιρείες) προκειμένου να παραχθούν έγκαιρα, σε σωστές ποσότητες και προσιτές τιμές τα κατάλληλα προϊόντα για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Με αυτόν τον τρόπο ο ΠΟΥ αποτρέπει τον -εξαιτίας της υψηλής τιμής ή των εμπορικών πολιτικών μιας εταιρείας- αποκλεισμό πληθυσμών πολλών φτωχών, κυρίως, κρατών από την πρόσβαση σε ένα σωτήριο φάρμακο ή εμβόλιο που πιθανώς θα ανακαλυφθεί το επόμενο διάστημα.

Καταστροφή να μην διατεθεί παντού

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το να μην φτάσουν φάρμακα ή εμβόλια σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη θα ήταν καταστροφικό σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και για την έννοια της διεθνούς αλληλεγγύης και συνεργασίας που επιβάλλονται για την αντιμετώπισή της, ειδικά σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης.

Σημειώνεται ότι το «σπάσιμο» των πατεντών σε περιόδους κρίσης ήδη προβλέπεται στις διεθνείς συνθήκες TRIPS (Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights) για το παγκόσμιο εμπόριο μέσω της λεγόμενης «υποχρεωτικής αδειοδότησης» και έχει γίνει στο παρελθόν, αλλά οι σχετικές διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες και θα καθυστερήσουν την πρόσβαση στα προϊόντα, καθώς οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν δείξει κατά το παρελθόν πως κάνουν ό,τι μπορούν για να επωφελούνται από τη συνθήκη.

Αντίθετες οι ΗΠΑ

Απέναντι στο σχέδιο «Κόστα Ρίκα» είναι οι ΗΠΑ, που, μιλώντας για τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ως κινήτρου για καινοτομία, ζητούν την προστασία της πατέντας για το εμβόλιο κατά της Covid-19 προστατεύοντας ουσιαστικά τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας.

Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και φαίνεται ότι υποστηρίζει το ψήφισμα, πιέζει παράλληλα ώστε οι τεχνολογίες να διατεθούν δωρεάν μόνο στις πολύ φτωχές χώρες και όχι για όλες όπως προβλέπει η απόφαση του Οργανισμού.

Η πρόταση του ΠΟΥ αναμένεται να αποτελέσει πρόκριμα για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων (υψηλές τιμές, καθυστερήσεις κυκλοφορίας) που δημιουργεί η πνευματική ιδιοκτησία στην πρόσβαση σε τεχνολογίες υγείας και να συντελέσει σημαντικά στον στόχο του για εξάλειψη των ανισοτήτων και την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL