Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
"Πράσινο φως" από τον Σ. Τσιόδρα επειδή "τα παιδιά νοσούν ηπιότερα" / Στους γονείς η ευθύνη για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" από τον Σ. Τσιόδρα επειδή "τα παιδιά νοσούν ηπιότερα" / Στους γονείς η ευθύνη για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να προσφέρουν απόλυτη εγγύηση ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι τελείως ασφαλής και πως κανένα παιδί δεν διατρέχει κίνδυνο» υπογράμμισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, τονίζοντας παράλληλα ότι η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή και ζωτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτή.

Δεδομένα χωρίς εγγυήσεις

«Με τα έως τώρα δεδομένα, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και νοσούν ηπιότερα, ενώ ο ρόλος τους στη μετάδοση της νόσου φαίνεται να υπάρχει, αλλά ίσως σε περιορισμένο βαθμό, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο» υπογράμμισε ο Σ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι αυτές οι γενικές διαπιστώσεις εκφράζουν τον μέσο όρο και δεν αποτελούν εγγύηση για το τι θα συμβεί στο κάθε παιδί που θα πάει στο σχολείο.

Ίσως κάποια νοσήσουν πιο σοβαρά

Όπως είπε, «υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιών που ενδεχομένως θα περάσει σοβαρά τη νόσο, όπως και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που θα την περάσουν ελαφρά, ενώ υπάρχουν ευτυχώς λίγες τραγικές περιπτώσεις παιδιών σε χώρες με υψηλό αριθμό περιπτώσεων της νόσου, τα οποία εμφανίζουν το πολύ σπάνιο παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο».

Ο Σ. Τσιόδρας, εκφράζοντας την άποψη ότι τα οφέλη από το άνοιγμα των σχολείων είναι περισσότερα, ανέφερε ότι τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στα Δημοτικά με κανόνες υγιεινής, με κάποια μέτρα απόστασης, προσαρμοσμένα στη λειτουργία του σχολείου, την ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού.

Σύνθετο δίλημμα για τα νηπιαγωγεία

Αναφορικά με τα Νηπιαγωγεία και τους Παιδικούς Σταθμούς, ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς είναι σαφές πως είναι πρακτικά ανέφικτη η διατήρηση της απόστασης.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, και εκεί υπάρχουν οι κανόνες υγιεινής των χεριών. Το να μη φέρνουν τα παιδιά παιχνίδια από το σπίτι, το να γίνονται περισσότερες δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους, το να χωρίζονται τα παιδιά σε μικρές ομάδες, της απαγόρευσης της εισόδου των γονέων στο κτήριο ή και διατήρησης αποστάσεων μεταξύ των γονέων κατά την προσέλευση των παιδιών είναι κάποια από τα μέτρα που προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα, καθώς υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί, αλλά η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη, όπως ανέφερε, για να επιστρέψουν τα περισσότερα παιδιά υπό προϋποθέσεις στην κανονικότητα που στερήθηκαν.

Η απόφαση στους γονείς

Αναφέροντας δήλωση της UNICEF σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, ο Σ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, για ένα παιδί που μένει μαζί με τον παππού και τη γιαγιά ή με μέλος άλλης ευπαθούς ομάδας είναι σημαντικό για την υγεία του, για την υγεία τους να μην πάει στο σχολείο αυτή τη στιγμή, με στόχο όμως να τηρείται η αποστασιοποίηση και από άλλες δραστηριότητες.

«Η αλήθεια είναι πως τελικά ό,τι και να εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή, ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν οι δικοί τους άνθρωποι με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για το παιδί τους και τι συμφέρει το παιδί τους πιο πολύ αυτή τη στιγμή" είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL