Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Να αναγνωριστεί ο ρόλος των νοσηλευτών στην πράξη κι όχι στα λόγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να αναγνωριστεί ο ρόλος των νοσηλευτών στην πράξη κι όχι στα λόγια

Με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις εισόδους των δημόσιων δομών Υγείας, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης του, γιορτάζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών/τριών διεκδικώντας τη θωράκιση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και την αναγνώριση του ρόλου των νοσηλευτών στην πράξη κι όχι στα λόγια.

Η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους «ήρωες με τις πράσινες και λευκές μπλούζες», επισημαίνουν οι υγειονομικοί, η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και εξακολουθεί να μην ακούει τις φωνές τους και τα αιτήματά τους για πραγματική θωράκιση του.

Στο πλαίσιο αυτό, με τις σημερινές τοπικές δράσεις τους σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας, διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως σημειώνουν, δηλαδή δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, μέσα από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τι διεκδικούν

Συγκεκριμένα, διεκδικούν άμεσα 4.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια με 2.500 μόνιμες προσλήψεις κάθε έτος, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη δημόσια Υγεία (0,5% του ΑΕΠ) και αύξηση των δαπανών για την Υγεία στο 7% του ΑΕΠ, μέχρι το 2021.

Επίσης διεκδικούν ειδικές προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού, για τις θέσεις που ήδη υπηρετεί το επικουρικό προσωπικό και το προσωπικό με συμβάσεις του ΟΑΕΔ, με ειδική αυξημένη μοριοδότηση, την αύξηση των κλινών ΜΕΘ και τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, με ειδική προκήρυξη, την αναβάθμιση - επέκταση - ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των δημόσιων δομών Υυγείας και την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και Ανθυγιεινά.

Παράλληλα, οι υγειονομικοί με τη σημερινή τους κινητοποίηση, εκφράζοντας το ανεκπλήρωτο αίτημα ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και αύξησης της χρηματοδότησης, απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης - Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) για ξεχωριστούς κλάδους, καθώς, όπως τονίζουν, η θέση τους για σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτη.

ΑΡΜΑ: Η Ν.Δ. εξυπηρετεί συμφέροντα

Σύμφωνα με τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες των δημόσιων δομών Υγείας, η κυβέρνηση προωθώντας τους σχεδιασμούς της να συστήσει δύο κλάδους για το νοσηλευτικό προσωπικό εξυπηρετεί συμφέροντα ακόμα και μέσα στην κρίση του κορωνοϊού και προχωρά σε τακτοποιήσεις των «δικών» της ανθρώπων με θεσμικές «διευκολύνσεις», αγνοώντας το διαχρονικό αίτημα για σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτών.

Όπως καταγγέλλει το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκος ενημέρωσε επιλεκτικά φορείς των νοσηλευτών ότι, το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι όχι με νομοσχέδιο, θα προχωρήσουν στη σύσταση δύο κλάδων για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Έναν κλάδο για τους ΠΕ-ΤΕ και έναν κλάδο για τους Δ.Ε. νοσηλευτές, υλοποιώντας με νομοθετική βούλα μετά από 15 χρόνια το διαχρονικό αίτημα της ΕΝΕ και της Ν.Δ., που θα επιφέρει την επίσημη διάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου.

Τα μέλη του ΑΡΜΑ υπενθυμίζουν ότι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια σύστασης κλάδου νοσηλευτών ΠΕ-ΤΕ έγινε το 2014. Ο κ. Βορίδης και η κυβέρνηση της Ν.Δ., τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κάτω από την κατακραυγή των νοσηλευτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέσυραν αντίστοιχη διάταξη.

Όμως, ό,τι δεν κατάφερε η ΕΝΕ το 2014, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το κάνει η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ, παραχωρώντας τη συγκεκριμένη διευθέτηση ως «αντάλλαγμα» των πολύτιμων υπηρεσιών της για τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνουν τα μέλη του ΑΡΜΑ, τονίζοντας ότι απέναντι στη διχαστική και διασπαστική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί μονόδρομο η ανάδειξη από το συνδικαλιστικό κίνημα της πρότασης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαβούλευσ, το 2018, για τη σύσταση του ενιαίου κλάδου.

Με τη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι φιλοδοξούν να δώσουν μια πρώτη δυναμική απάντηση απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης - ΕΝΕ για ξεχωριστούς κλάδους, ενώ κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους προγραμματίζουν την Τετάρτη νέα κινητοποίηση και παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στο υπουργείο Υγείας και τις ΥΠΕ με αίτημα τη σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα παλαμάκια τελείωσαν, ήρθε η ώρα των πράξεων και των αποφάσεων για την κυβέρνηση, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ανδρέας Ξανθός: Ήρθε η ώρα να λυθούν τα προβλήματα στην Υγεία

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή συμπίπτει με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας από τον ιό SARS-CoV-2. Αυτή η νέα διασυνοριακή απειλή για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία ανέδειξε την ανεκτίμητη αξία των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των ανθρώπων τους. Η συμβολή των γιατρών και των νοσηλευτών στη μάχη κατά της λοίμωξης Covid-19 έχει καθολική αναγνώριση. Ειδικά στη χώρα μας, που έχουμε αποφύγει μέχρι στιγμής μια υγειονομική τραγωδία όπως αυτή που ζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα είναι να αποτελέσει η πανδημία την ευκαιρία για μια μεγάλη επένδυση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα το ενισχύσει σε μόνιμη και σταθερή βάση με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, με τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό, διευρύνοντας την πολιτική της καθολικής κάλυψης Υγείας που έχει υλοποιηθεί με τον Ν.4368/2016 για την πρόσβαση των ανασφάλιστων.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι η ώρα για την επίλυση προβλημάτων θεσμικού χαρακτήρα που σχετίζονται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν την προηγούμενη περίοδο των μνημονιακών περιορισμών και των μέτρων λιτότητας. Μια τέτοια εκκρεμότητα που αφορά τους νοσηλευτές είναι η θεσμοθέτηση ενιαίου κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ με διακριτές κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης (Π.Ε.-Τ.Ε.-Δ.Ε.), με ενιαίο πλαίσιο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Νοσηλευτική, νέες νοσηλευτικές ειδικότητες - εξειδικεύσεις και δυνατότητα επιστημονικής αναβάθμισης των νοσηλευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών χωρίς τη συμμετοχή των Δ.Ε., που είναι περίπου το 50% του συνόλου, αποδεικνύει περίτρανα ότι αγνοείται η πραγματικότητα στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ότι θα διαιωνίζεται ο σημερινός κατακερματισμός της νοσηλευτικής υπηρεσίας που δεν αντιστοιχεί στις σύγχρονες απαιτήσεις αναβαθμισμένης νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών.

Η ρύθμιση επίσης για τον ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο πρέπει να συνοδευτεί με τη θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου για το νοσηλευτικό - υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ και την ένταξή του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) ως έμπρακτη αναγνώριση από την Πολιτεία του ρόλου και της προσφοράς των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής».

Η πιο σημαντική όμως κίνηση βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών του νοσηλευτικού προσωπικού θα είναι η δρομολόγηση αντίστοιχων μόνιμων προσλήψεων για την κάλυψη με σταθερό τρόπο όλων των αναγκών που σήμερα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους (επικουρικό προσωπικό και πρόγραμμα ΟΑΕΔ). Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των δημόσιων δομών, το αξιοπρεπές μέλλον της Νοσηλευτικής στη χώρα μας και η σύγκλιση με τους μέσους όρους της Ευρώπης στον αριθμό νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους θα είναι στον αέρα, ενώ οι επετειακές αναφορές και τα καλά λόγια για τους νοσηλευτές θα μείνουν κενό γράμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL