Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Καταγγελία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών: / Καταγγελία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών: Αυθαίρετες περικοπές προνοιακών επιδομάτων εν μέσω πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών: / Καταγγελία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών: Αυθαίρετες περικοπές προνοιακών επιδομάτων εν μέσω πανδημίας

Την κοινωνική αναλγησία και την απανθρωπιά της κυβέρνησης καταγγέλλει η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ) εκφράζοντας την αγανάκτηση και την οργή των μελών της για τις περικοπές, μεσούσης της πανδημίας, προνοιακών επιδομάτων σε τυφλούς επιστήμονες και ανάπηρους που λαμβάνουν «ορφανικές» συντάξεις.

Αυθαίρετες περικοπές

Σύμφωνα με την καταγγελία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ), του επίσημου κοινωνικού εταίρου της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), καθώς και του σωματείου - μέλους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), ο ΟΠΕΚΑ, στις 31.3.2020 και στις 29.4.2020, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για το αντίθετο, πραγματοποίησε αυθαίρετα περικοπές στα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν οι τυφλοί επιστήμονες, οι οποίοι αποδεδειγμένα ασκούν επάγγελμα σύμφωνο με το πτυχίο τους και σε ανάπηρους που λαμβάνουν πενιχρές “ορφανικές” συντάξεις θανόντος γονέα.

Όπως υπογραμμίζουν, οι περικοπές αυτές έγιναν εντελώς αυθαίρετα, χωρίς αλλαγή νομικού πλαισίου και χωρίς έγγραφη προειδοποίηση των δικαιούχων, οι οποίοι εν μέσω της πανδημίας είχαν να αντιμετωπίσουν, εκτός των άλλων, και αυτό το ιδιαίτερο ψυχολογικό και οικονομικό σοκ.

Η περίπτωση των επιστημόνων

Το επιστημονικό επίδομα, τονίζουν, χορηγείται επί σειρά ετών στους τυφλούς επιστήμονες και είναι απαραίτητο να δίδεται για να στηριχθούν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, που απαιτεί να αντιμετωπίσουν έντονο ανταγωνισμό και πολλαπλές δυσχέρειες, ενώ ο στόχος της χορήγησής του είναι να ενθαρρυνθούν τυφλοί πτυχιούχοι ΑΕΙ να ασκήσουν επάγγελμα σύμφωνα με το πτυχίο τους (δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.) και να μην βαδίσουν την πεπατημένη της μονοκαλλιέργειας της επαγγελματικής διεξόδου του τηλεφωνητή, που άλλωστε φθίνει ολοταχώς, ή να μην επαναπαυτούν σε ένα προνοιακό επίδομα ανεργίας.

Όταν η κυβέρνηση διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι αρωγός της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, πώς ακριβώς το εννοεί στην περίπτωση των τυφλών; Με το να περικόψει το μοναδικό στήριγμα που χορηγεί στους ελάχιστους τυφλούς επιστήμονες, περικοπή η οποία έχει μηδαμινότατο δημοσιονομικό κόστος;

Αναλγησία η περικοπή της σύνταξης

Αναφορικά με την αιφνίδια περικοπή του προνοιακού επιδόματος κατά το ήμισυ στους άνεργους ανάπηρους, επειδή λαμβάνουν ως έμμεσα ασφαλισμένοι και ανίκανοι προς εργασία μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα (ορφανική σύνταξη), η Ομοσπονδία Τυφλών κάνει λόγω για αναλγησία ολκής, καθώς οι συγκεκριμένοι οδηγούνται σε λιμό διότι, όπως τονίζει, παρότι το προνοιακό επίδομα χορηγείται κατά κανόνα για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί η αναπηρία στον άνθρωπο, εν προκειμένω αυτό χρησιμοποιείται για λόγους επιβίωσης και μόνο.

Μάλιστα, τα μέλη της ΕΟΤ καλούν τον πρωθυπουργό της χώρας Κ. Μητσοτάκη να δηλώσει δημόσια ότι διαφωνεί με τις προαναφερθείσες διοικητικές πράξεις και να δώσει εντολή να επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά, διαφορετικά, διαβεβαιώνουν, οι τυφλοί, με μάσκες και μπαστούνια, θα διαδηλώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την άρση της κατάφωρης αυτής αδικίας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL