Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Σωτήρης Τσίοδρας: / Σωτήρης Τσίοδρας: Επαγρύπνηση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρης Τσίοδρας: / Σωτήρης Τσίοδρας: Επαγρύπνηση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων

Στη σημασία, σε αυτή τη φάση της επιδημίας, της επαγρύπνησης και της έγκαιρης αναγνώρισης συρροών κρουσμάτων αναφέρθηκε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με αφορμή την ανίχνευση έντεκα κρουσμάτων στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι, μετά από συνεργασία ΥΥΕΘΑ και Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έγινε επιτόπια επίσκεψη στο νοσοκομείο, όπου η πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού συνεχίζεται. Υπάρχει συγκεκριμένο επιστημονικό σχέδιο, και ολοκληρώνεται σταδιακά με εκτεταμένους εργαστηριακούς ελέγχους, που θα εξασφαλίσει την επιτυχία απόκρισης με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων από την Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων του νοσοκομείου, ανέφερε, ενώ, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψή του, υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο διαθέτει θαλάμους νοσηλείας για τη νόσο και αρτιότητα των υπηρεσιών και δομών που εξετάζουν, κάνουν τη διαλογή ή νοσηλεύουν περιστατικά με την Covid-19.

Χρειάζεται επαγρύπνηση και άμεση παρέμβαση, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, στις δομές Υγείας που κατά κανόνα θα συμβαίνει και παραμένουν όλον αυτόν τον καιρό σε επαγρύπνηση, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα υπογράμμισε ότι αυτά τα συμβάντα είναι αναμενόμενα.

Όπως είπε, στην επόμενη φάση θα έχουμε περισσότερα κρούσματα σε δομές Υγείας, καθώς οι υγειονομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και σαν τοίχος μπαίνουν μπροστά να σταματήσουν τη νόσο. Χρειάζεται, υπογράμμισε, απομόνωση, ιχνηλάτηση και παρακολούθηση ώστε άμεσα να υπάρχουν παρεμβάσεις για να σταματούν τη διασπορά.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα επιστημονικά δεδομένα της νόσου και σε μελέτη που αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ. Πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό από αναφορά στις ΗΠΑ, όπου στέλεχος του ιού έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη απώλεια υλικού από την περιοχή γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένηση του ιού, αντίστοιχη, σημείωσε, με αυτήν που τελικά οδήγησε στην εξαφάνιση του ιού Sars το 2003, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να δούμε αν πραγματικά συμβαίνει.

Αναφορικά με τα δεδομένα της νόσου στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε δεκαπέντε νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 2678. 33 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, ενώ χθες καταγράφηκε ένας επιπλέον θάνατος, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 148. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 90.043 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL