Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Κορωνοϊός / Κορωνοϊός: Αισιόδοξα μηνύματα για την εύρεση θεραπείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κορωνοϊός: Αισιόδοξα μηνύματα για την εύρεση θεραπείας

Στο ανθρώπινο αντίσωμα που παρουσίασε ομάδα Ολλανδών επιστημόνων για την πρόληψη και θεραπεία του νέου κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σ. Τσιόδρας.

Πρόκειται για μεγάλη επιστημονική επιτυχία, σημείωσε, καθώς πολλές ομάδες στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες μελετούν τα αντισώματα που θα εξουδετερώνουν την ικανότητα του ιού να μας μολύνει.

Ο ρόλος των αντισωμάτων

Όπως εξήγησε, εάν τα αντισώματα που στοχεύουν σε πρωτεΐνες επιφάνειας του ιού που χρησιμοποιεί για να μας επιτεθεί, τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα, παρασκευαστούν σε μεγάλη ποσότητα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Αναφορικά με το ζήτημα της υποκαταγραφής των θανάτων ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου παρατηρούνται, μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου επιτήρησης, μεγάλες αυξήσεις θανάτων, πολύ υψηλότερες από τους επιβεβαιωμένους από τον ιό.

Καταγράφονται όλοι οι θάνατοι

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από τον νέο ιό, όταν οιοσδήποτε ασθενής σε οποιοδήποτε περιβάλλον είχε θετικό μοριακό έλεγχο, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες και οι επιδημιολόγοι του ΕΟΔΥ ακολουθούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική και δεν εξυπηρετούν καμία σκοπιμότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η χώρα παραμένει σε καλή επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τους θανάτους, κάτι που αποτυπώνεται στο δίκτυο επιτήρησης των θανάτων, όπου εξακολουθεί να μην εμφανίζει αύξηση πέραν της αναμενόμενης.

21 νέα κρούσματα

Σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι έως σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.757.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 259.496 θάνατοι, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε περισσότερα από 1.400.000.

Στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 21 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 11 αφορούν υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 2.663, εκ των οποίων το 55,3% αφορά άνδρες.

Τα 603 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.426 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 36 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Απ’ αυτούς το 22,2% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. 82 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ κατεγράφη ακόμα ένας θάνατος φθάνοντας συνολικά τους 147. Από τους θανόντες 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 75 έτη και το 93% είχε υποκείμενο νόσημα και ηλικία άνω των 70 ετών.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα, από τα οποία 1.200 τις τελευταίες τρεις ημέρες από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL