Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Ακόμα ζητούμενο η ενίσχυση του ΕΣΥ - Με βάση την προτεραιότητα της αίτησης οι προσλήψεις στις ΚΟΜΥ * Μόλις 20 ομάδες τις δύο πρώτες ημέρες, έχουν συλλέξει περίπου 1.000 δείγματα / Χωρίς σύνδεση με τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας οι νέες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακόμα ζητούμενο η ενίσχυση του ΕΣΥ - Με βάση την προτεραιότητα της αίτησης οι προσλήψεις στις ΚΟΜΥ * Μόλις 20 ομάδες τις δύο πρώτες ημέρες, έχουν συλλέξει περίπου 1.000 δείγματα / Χωρίς σύνδεση με τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας οι νέες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού

Μπορεί εδώ και δύο μήνες όλοι σχεδόν οι υπουργοί της κυβέρνησης να προαναγγέλλουν με διθυραμβικό τρόπο τη λειτουργία των ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού και να μιλούν για ενίσχυση του συστήματος Υγείας, όμως η αλήθεια είναι άλλη.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι πρόχειρη και προβληματική, γεγονός που αποδεικνύεται από τον τρόπο που υλοποιήθηκαν οι προσλήψεις (με τη λογική όποιος πρόλαβε), αλλά και περιορισμένου εύρους, καθώς πρόκειται για δειγματοληπτικούς ελέγχους μόνο σε δομές όπου διαβιούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και χωρίς καμιά σύνδεση με ιατρική υπηρεσία των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν υγειονομικές ανάγκες των χρόνιων ασθενών.

Σε σχετικό ερώτημά μας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις για τη στελέχωση των 500 ΚΟΜΥ έγιναν με βάσει την προτεραιότητα της αίτησης προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. Απαντώντας δε στο πόσες έχουν συγκροτηθεί μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο εβδομαδιαίος στόχος τους, ανέφερε ότι μόλις 20 ομάδες έχουν δραστηριοποιηθεί στις δυο ημέρες της επίσημης λειτουργίας τους και ότι έχουν συλλέξει περίπου 1.000 δείγματα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, σε σύντομο χρονικό διάστημα οι 500 κινητές ομάδες θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για πρόγραμμα με εξάμηνη διάρκεια, που δεν υλοποιείται από τη μία μέρα στην άλλη.

Αναφορικά με τα στοιχεία της κατανομής των προσλήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί, ο Β. Κοντοζαμάνης, παρά τη δέσμευσή του, απέφυγε άλλη μια φορά να τα παραθέσει όπως οι κανόνες λογοδοσίας επιβάλλουν, παραπέμποντας σε αναφορές που υπάρχουν στη «Διαύγεια» και στους ιστοτόπους των υγειονομικών περιφερειών, που σε λίγες ημέρες θα τα δημοσιοποιήσουν.

Κανένας θάνατος, 20 νέα κρούσματα

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου στην Ελλάδα, ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι κατά τη χθεσινή ημέρα δεν κατεγράφη κανένας θάνατος, γεγονός, όπως σημείωσε, που αποτυπώνει ότι είμαστε σε φάση που οι καμπύλες φθίνουν και η επιδημία έχει ελεγχθεί. Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 2.642.

Από το σύνολο των ασθενών, 35 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με μέσο όρο ηλικίας τους τα 67 έτη, εκ των οποίων 8 ή το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Από τους 146 θανόντες, 39 ή το 27% ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη, ενώ το 93,2% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών.

Τέλος, ο Σ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 83.750 διαγνωστικοί έλεγχοι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL