Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Νοσοκομειακοί γιατροί: / Νοσοκομειακοί γιατροί: Να γίνουν αμέσως μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσοκομειακοί γιατροί: / Νοσοκομειακοί γιατροί: Να γίνουν αμέσως μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία

Με παλμό και αυξημένη συμμετοχή, γιατροί μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, φορώντας μάσκες και τηρώντας όλα τα μέτρα των αποστάσεων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), πραγματοποίησαν συμβολικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες και στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά τους.

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ, διεκδικώντας μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών και όλων των συμβασιούχων, μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας για να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη κινητοποίηση των γιατρών εν μέσω πανδημίας. Η πρώτη ήταν στις 7 Απριλίου, μέσω της οποίας το σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα» διαδόθηκε σε όλη τη χώρα, αλλά και πέρα από τα σύνορα, ενώ στη χθεσινή, όπως αναφέρουν τα μέλη της ΟΕΝΓΕ, οι υγειονομικοί τίμησαν τη μνήμη των συναδέλφων τους σε όλο τον κόσμο που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, παρά τις εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, η πραγματικότητα είναι πως έχουν γίνει ελάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέρα από λιγοστές προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών και επικουρικών γιατρών, τονίζουν, δεν έχει δρομολογηθεί καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε με σταθερό και μόνιμο τρόπο να θωρακιστεί το σύστημα Υγείας σε ενδεχόμενο νέο επιδημικό κύμα, αλλά και στην κάλυψη με επάρκεια των αυξημένων υγειονομικών αναγκών.

Ακόμα και οι ΜΕΘ που αναφέρει η κυβέρνηση ότι έχουν προστεθεί στο σύστημα Υγείας είναι πίσω από τις ανάγκες του πληθυσμού, αναφέρουν επισημαίνοντας τον κίνδυνο να είναι μιας χρήσης, καθώς, όπως εξηγούν, αναπτύχθηκαν όχι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά με μετακινήσεις προσωπικού από τις κλινικές και τα τμήματα που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Μπαλώματα

Επιπλέον οι νοσοκομειακοί γιατροί, διεκδικώντας την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι, για να μπαλώσει τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, μεταφέρει γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας με αποτέλεσμα τη σημαντική αποδυνάμωση -εν μέσω πανδημίας μάλιστα- της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αναφορικά με το θέμα των επικουρικών γιατρών η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την απόλυση κανενός επικουρικού γιατρού και καλεί την κυβέρνηση να διορίσει όλους τους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς σε μόνιμες θέσεις επιμελητών Β.

Ακόμη οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Το τελευταίο διάστημα έχουν εξασφαλιστεί κάποιες ποσότητες, όπως αναφέρουν, όμως ακόμη διατίθενται με πολλή φειδώ, χωρίς να διασφαλίζεται από την κυβέρνηση η επάρκειά τους.

Κομβικής σημασίας ζητήματα για τους υγειονομικούς αποτελούν και η επάρκεια σε εργαστηριακούς ελέγχους για τη διάγνωση της νόσου και η εξασφάλιση των απαραίτητων διαγνωστικών εργαλείων. Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, επισημαίνουν, την ίδια ώρα που επιτρέπει στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τις διαγνωστικές αλυσίδες να χρεώνουν υπέρογκα ποσά για τη λήψη δειγμάτων, να μην διενεργούνται μαζικά τεστ υπό την ευθύνη του κράτους στον υγειονομικό και γενικό πληθυσμό.

Τέλος οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και την άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣτΕ για την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου τους στα επίπεδα του 2012, καθώς και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL