Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Προβληματισμός και ανησυχία για τα κρούσματα στις ιδιωτικές κλινικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβληματισμός και ανησυχία για τα κρούσματα στις ιδιωτικές κλινικές

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην ελληνική κοινωνία το ζήτημα των μέτρων προστασίας που ισχύουν στις ιδιωτικές κλινικές απέναντι στον νέο κορωνοϊό για ασθενείς και υγειονομικούς εργαζόμενους, αλλά και της εκ των υστέρων παρέμβασης της Πολιτείας, στις δυο εστίες μετάδοσης του ιού, στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και στην κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό.

Ανοιχτή για εξετάσεις!

Σύμφωνα με καταγγελίες που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής η κλινική «Ταξιάρχαι» ήταν ανοιχτή και πραγματοποιούνταν εκεί ιατρικές πράξεις παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της κλινικής και του ΕΟΔΥ γνώριζαν από την Τετάρτη για την ύπαρξη ασθενών εκτεθειμένων στον ιό χωρίς να λαμβάνονται τα μέτρα προφύλαξης και χωρίς να ενημερώνονται ασθενείς που εισέρχονταν για προγραμματισμένες εξετάσεις.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες πολιτών στην εκπομπή «Εκτός γραμμής» της τηλεόρασης του Alpha, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν στην κλινική προγραμματισμένα ραντεβού για αξονική και για τρίπλεξ την Πέμπτη, χωρίς κανένας να τους ενημερώσει για τα κρούσματα που βγήκαν θετικά και για τον κίνδυνο έκθεσής τους.

«Πήγα χθες στις 8 το πρωί και έφυγε στις 11. Είναι ανευθυνότητα! Δεν υπήρχε ενημέρωση. Λίγο αφού έφυγα άκουσα την είδηση. Μπροστά από την υγεία η κονόμα. Για να πάρουν τα 20 ευρώ. Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο. Μόνος μου μπήκα σε καραντίνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαήλ.

Ανάλογη καταγγελία του κ. Φώτη, ο οποίος σημείωσε: «Κανένας δεν με ειδοποίησε να μην έρθω. Όταν μπήκα στην κλινική, με έστειλαν στο υπόγειο για να κάνω το τρίπλεξ. Μόνο μάσκα φορούσα. Πήγα μετά στο σπίτι, άνοιξα την τηλεόραση και έπεσα από τα σύννεφα. Έτρεμα ολόκληρος. Πήρα στο 1135, μου είπαν να μην βγω έξω. Σήμερα ξαναπήρα και μου είπαν να επικοινωνήσω με την κλινική για να μου πουν τι να κάνω. Πήρα και ήρθα σήμερα δω για να μου πάρουν δείγμα. Τους ρώτησα ‘καλά, έχει γίνει αυτό το πράγμα και με αφήνετε να μπω;’. Μου είπαν ‘δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι’ κι έριξαν το φταίξιμο στο υπουργείο».

Αναζητούν τις επαφές

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα στην κλινική στο Περιστέρι, έχουν πραγματοποιηθεί 226 εργαστηριακοί έλεγχοι και κατεγράφησαν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ασθενείς της κλινικής από τους οποίους οι τρεις κατέληξαν, καθώς και 17 κρούσματα σε εργαζόμενους της δομής, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των ιχνηλατήσεων των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των εργαστηριακών ελέγχων.

Την κλινική "Ταξιάρχαι" του Περιστερίου επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δήλωσε πως θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να «σταματήσει το κακό» ενημερώνοντας ότι μεταφέρθηκαν όλοι οι θετικοί ασθενείς σε νοσοκομεία αναφοράς.

Επίσης ανέφερε για όσους παραμένουν στην κλινική ότι είναι καλά στην υγεία τους κι ότι θα παρακολουθούνται στενά όλες τις επόμενες ημέρες, που είναι η κρίσιμη περίοδος επώασης του ιού. Όπως είπε, παρακολουθούνται για πυρετό και πήραν όλοι χημειοπροφύλαξη, ενώ θα εξετάζονται ανά διήμερο για την παρουσία του ιού.

«Δόθηκαν όλες οι οδηγίες και οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολλοί για να πάνε σε οποιοδήποτε άλλη νεφρολογική κλινική της Αθήνας και να κάνουν αιμοκάθαρση. Είναι μια ευπαθής ομάδα του πληθυσμού και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο εδώ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που ελέγχουν την κατάσταση και υπάρχει και συνάδελφος από το Αττικό, ο οποίος είναι ειδικός λοιμωξιολόγος για ό,τι χρειαστούν” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην κλινική μετέβη την Παρασκευή κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να συντάξει πόρισμα με τα ευρήματα και τα συμπεράσματά του, το οποίο θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό που ερευνά την υπόθεση, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει ή όχι να αποδώσει ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους της κλινικής.

Τεστ και στην "Κασταλία"

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση τόσο στην κλινική του Περιστερίου όσο και στην «Κασταλία», όπου επίσης έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ από τους ελέγχους που έγιναν σε 170 εργαζόμενους έχουν βγει αρνητικά τα τεστ για τους 110 και αναμένονται των υπολοίπων καθώς και των 300 τροφίμων της κλινικής.

Σημειώνεται ότι για τις δύο ιδιωτικές κλινικές έχει διαταχθεί εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Ο εισαγγελέας κ. Αντωναρακος, που ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, θα ζητήσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση, ποιοι ασθενείς, με ποια προβλήματα υγείας καθώς και τις ακριβείς συνθήκες στις οποίες νόσησαν. Αν δηλαδή νόσησαν μέσα στα νοσοκομεία η μετέδωσαν οι ασθενείς τον ιό στις κλινικές.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο επιβάλλεται ποινή έως και δέκα χρόνια αν αποδειχθεί ότι μεταδόθηκε ο ιός μέσα στην κλινική και από δέκα χρόνια μέχρι και ισόβια κάθειρξη εάν αποδειχθεί ότι έχει μεταδοθεί σε άνθρωπο και έχει προκαλέσει τον θάνατό του.

ΣΥΡΙΖΑ: ΕΟΔΥ και υπουργείο Υγείας γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα

"Η δημόσια Υγεία δεν μπορεί να αφήνεται έρμαιο σε τυχοδιωκτικές πρακτικές"

Μετά και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών σε ιδιωτικές κλινικές και προσφυγικές δομές, που δημιουργούν εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, δυστυχώς επιβεβαιώνεται η τραγική ολιγωρία της Πολιτείας, που σπεύδει διαρκώς εκ των υστέρων να παρέμβει, τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι, στην περίπτωση του Περιστερίου, παρότι ο ΕΟΔΥ γνώριζε ήδη από την Τετάρτη ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν προχώρησε στα απαραίτητα μέτρα.

Αντίθετα, η κλινική εξακολούθησε να λειτουργεί κανονικά, σημειώνει, καλώντας το υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Όπως επισημαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ειδική μέριμνα με προληπτικά μέτρα και συστηματικούς ελέγχους από το υπουργείο Υγείας σε χώρους ευαλωτότητας, όπως προσφυγικές δομές, καταυλισμοί Ρομά και γηροκομεία.

Η δημόσια Υγεία δεν μπορεί να αφήνεται έρμαιο σε τυχοδιωκτικές πρακτικές. Και κάποια στιγμή επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι πάνω από την ατομική ευθύνη των πολιτών, στην οποία καταφεύγει στα δύσκολα, υπάρχει πρωτίστως η ευθύνη της Πολιτείας, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL