Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων / Σήμερα οι αποφάσεις για το άνοιγμα νοσοκομείων και σχολείων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων / Σήμερα οι αποφάσεις για το άνοιγμα νοσοκομείων και σχολείων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Στη στρατηγική άρσης των μέτρων και της επιδημιολογικής επιτήρησης που θα ακολουθηθεί στις επόμενες εβδομάδες αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα ανακοινώσει τις οδηγίες και τα ειδικά κριτήρια ιεράρχησης για την επαναφορά της κανονικής λειτουργίας των νοσοκομείων που έχουν αναστείλει την τακτική λειτουργία των ιατρείων και των χειρουργείων τους, καθώς και των ειδικών κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με βάση την πορεία της επιδημίας ώστε να προστατεύεται η υγεία των παιδιών, του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, των ευπαθών ομάδων και όλης της κοινωνίας.

Συνεχίζεται η καλή πορεία

Ο Σ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του Ρ0 πολύ κάτω από το ένα στην ελληνική επιδημία.

Σημείωσε δε ότι οι στόχοι της επιτήρησης παραμένουν η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας, της γεωγραφικής εξάπλωσής της και της σοβαρότητας στον πληθυσμό, καθώς και η ανίχνευση σε νοσοκομειακούς χώρους, σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων και σε χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι κλειστές κοινότητες, με σκοπό να προστατευτούν οι ασθενείς, οι επαγγελματίες υγείας, οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

Μας ενδιαφέρει, ανέφερε, το φορτίο της νόσου, οι τάσεις της επιδημίας στον χρόνο και η χρήση αυτών των δεδομένων με σκοπό την πρόβλεψη της πορείας της καμπύλης της επιδημίας προκειμένου να υπάρχει σωστή εκτίμηση και αποτίμηση για τα μέτρα και την άρση τους συνεκτιμώντας πολύ σημαντικές παραμέτρους, όπως είναι η επάρκεια του συστήματος Υγείας και η ορθή επιλογή των κατάλληλων χρονικών σημείων στα οποία θα γίνονται οι αλλαγές στα μέτρα.

Στην επόμενη φάση με κανόνες

Ο Σ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι τα μέτρα έδρασαν ώστε να μειώσουν κατά 80% και πάνω τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα υπογραμμίζοντας ότι για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση με ασφάλεια θα πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των κανόνων υγιεινής και των μέτρων.

Επίσης ο καθηγητής ανέφερε ότι για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων η Επιτροπή συστήνει τη χρήση υφασμάτινης μάσκας σε κλειστούς χώρους σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες για τη σωστή χρήση της.

Επτά νέα κρούσματα, κανένας θάνατος

Σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου υπογράμμισε ότι στη χώρα μας σε 24 ώρες δεν κατεγράφη κανένας νέος θάνατος. Όπως ανέφερε, ο αριθμός των θανόντων λόγω επιπλοκών του νέου κορωνοϊού παραμένει στους 121, από τους οποίους 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 74 έτη.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι χθες επιβεβαιώθηκαν 7 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στους 2.408. Εξ αυτών το 56% αφορούν άνδρες, 573 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.124 με ήδη γνωστή επαφή, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 55 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους οι 15 ή το 27,3% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ συνολικά το 86% είχε υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών.

Τέλος ανέφερε ότι 51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ κι ότι έχουν διενεργηθεί 56.944 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL