Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ευκαιριακή χρήση των ΤΟΜΥ με στόχο την ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκαιριακή χρήση των ΤΟΜΥ με στόχο την ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο σχεδιασμός που πρόσφατα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ρόλο των ΤΟΜΥ, που περιλαμβάνει την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσωπικό από τις ΤΟΜΥ και μετακινήσεις γενικών γιατρών προς τα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μέριμνα του υπουργείου προς τους ιδιώτες και γιατρούς, αποδεικνύουν ότι, παρά την πανδημία κι ενώ όλοι επισημαίνουν την ανάγκη μόνιμης ενίσχυσης του ΕΣΥ και υποστήριξης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυβέρνηση, εμφανώς για λόγους ιδεολογικούς, αποδυναμώνει τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα.

Καμία μόνιμη πρόσληψη

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση εν μέσω Μνημονίων αύξησε τον δημόσιο χώρο Υγείας, προσθέτοντας 127 νέες δομές (ΤΟΜΥ) και προκηρύσσοντας παράλληλα 450 θέσεις μόνιμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση, εν μέσω όχι ασφυκτικού Μνημονίου αλλά μιας υγειονομικής κρίσης που απαιτεί την ομολογούμενη ως αναγκαία απ' όλους, ακόμα και τους νεοφιλελεύθερους, ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, δεν έχει προχωρήσει ούτε σε μία προκήρυξη για την κάλυψη και τη στελέχωση νέων δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως όφειλε πριν την υγειονομική κρίση, καθώς και με αφορμή αυτήν.

Κάλυψη κενών με συμβασιούχους

Αντιθέτως, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την καλή εικόνα αναφορικά με την έκβαση της πανδημίας στη χώρα μας και τα μέτρα περιορισμού που αποδίδουν, κρύβεται πίσω από αυτά και κοροϊδεύει όταν μιλά για ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς καλύπτει με μίας χρήσης εργαζόμενους τις ανάγκες για την πανδημία, χρησιμοποιώντας συμβασιούχους και εργαζόμενους με μπλοκάκια και μετακινώντας παράλληλα προσωπικό, από τμήματα νοσοκομείων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους αλλά και από δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αποδυναμώνοντάς τες, αντί να τις ενισχύει.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ, προ εξαμήνου, ο κ. Κικίλιας είχε δεσμευτεί απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού ότι θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη, ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα.

Άλλο ΤΟΜΥ, άλλο ΚΟΜΥ

Στις ΤΟΜΥ εργάζονται πάνω από 1.100 επαγγελματίες Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί) και διοικητικά στελέχη που από την έναρξη της λειτουργίας τους έχουν δεχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις, παρείχαν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πάνω από 100.000 ανασφάλιστους, ενώ πραγματοποίησαν περισσότερες από 4.000 δράσεις στην κοινότητα.

Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα αποτελούν οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού, οι οποίες στην πραγματικότητα συνιστούν ένα κακέκτυπο των Κινητών Ομάδων Υγείας, που είχαν θεσμοθετηθεί με το άρθρο 162 του Ν.4600/2019. Οι Κινητές Ομάδες Υγείας είχαν στόχο την ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων της υπαίθρου που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά δυσκολία στη μετακίνηση και στην πρόσβαση σε δημόσιες δομές Υγείας, και αποτελούσαν οργανικό στοιχείο της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και της πολιτικής της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού.

Συγκροτούνταν από οδοντιάτρους, νοσηλευτές, μαίες, φυσικοθεραπευτές, επισκέπτες Υγείας, τεχνολόγους εργαστηρίων, διοικητικό προσωπικό και οδηγούς που θα υποστήριζαν περιοδικά τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής ευθύνης τους, παρέχοντας ολοκληρωμένη φροντίδα και εστιάζοντας στην πρόληψη, στην προαγωγή υγείας, ακόμη και στις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας.

Φτωχός προϋπολογισμός

Ο σχεδιασμός αφορούσε πάνω από 90 ομάδες σε όλη τη χώρα, με περίπου 1.000 άτομα απασχολούμενο προσωπικό για 2 χρόνια, υπό την έγκριση του ΑΣΕΠ και προοπτική μόνιμης ενσωμάτωσης στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ ο προϋπολογισμός της παρέμβασης ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα η κυβέρνηση με έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ φιλοδοξεί να συγκροτήσει 500 ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού, που δεν είναι παρά συνεργεία δειγματοληψίας των δύο τουλάχιστον ατόμων (ένας οδηγός και ένας βοηθός νοσηλευτής) για μεγαλύτερης κλίμακας διαγνωστικό έλεγχο του νέου κορωνοϊού, εντάσσοντας στο έργο τους την ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των σχετικών κλήσεων με υλικοτεχνική υποδομή και πρόσληψη 100 διοικητικών, την εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού, την προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης συμβάντων, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης εξωτερικού τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη του ΕΟΔΥ στις διαδικασίες πρόσληψης και διαχείρισης του προσωπικού.

Το προσωπικό προσλαμβάνεται, μέσω του ΕΟΔΥ, για ένα τρίμηνο, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους τρεις μήνες, κατά σειρά υποβολής της αίτησης και χωρίς να προβλέπεται διαδικασία υποβολής ένστασης, αλλά και μην επιτρέποντας, λόγω της ευκαιριακής χρήσης του, την ανάπτυξη με σταθερό και μόνιμο τρόπο μιας δημόσιας ΠΦΥ, που θα μείνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας την επόμενη ημέρα.

Ανδρέας Ξανθός: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θύμα των ιδεοληψιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην προκήρυξη για τη στελέχωση νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), όπως έχει δεσμευτεί εδώ κι ένα εξάμηνο το υπουργείο Υγείας, καθώς και στον αναγκαίο σχεδιασμό της επόμενης μέρας, της ενσωμάτωσης με οργανικό τρόπο από τώρα των υφιστάμενων ΤΟΜΥ στο ΕΣΥ, με μόνιμη στελέχωση, με προκήρυξη κατά κλάδο και ειδικότητα των εν ενεργεία θέσεων, με αυξημένη μοριοδότηση για το ήδη υπηρετούν προσωπικό, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους και εκπληρώνοντας την εθνική υποχρέωση της χώρας έναντι της Ε.Ε., αλλά κυρίως το βήμα διεύρυνσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ και ανταπόκρισης της Πολιτείας στην κάλυψη πραγματικών υγειονομικών αναγκών.

Άλλο πολιτικό σχέδιο

Στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ -και όχι φυσικά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, όπως αλαζονικά και θρασύτατα μας είπε ο κ. Μητσοτάκης- έγιναν όντως παρεμβάσεις στρατηγικού χαρακτήρα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Επειδή υπήρχε άλλο πολιτικό σχέδιο και όχι υπό την πίεση της πανδημίας. Πέρα από την κάλυψη των ανασφάλιστων, που ήταν τομή στην πολιτική Υγείας της χώρας, ίσως η πιο κρίσιμη αλλαγή δομικού χαρακτήρα ήταν η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η τεράστια αξία των δημόσιων δομών

Η πανδημία επιβεβαίωσε την τεράστια αξία των δημόσιων δομών ΠΦΥ για τη συστηματική παρακολούθηση χρόνιων ασθενών, για την εποπτεία συγκεκριμένου πληθυσμού αναφοράς, για τη συνέργεια ΠΦΥ και δημόσιας Υγείας.

Από την αρχή της κρίσης με τον SARS-CoV-2 τονίσαμε την ανάγκη της καλά προετοιμασμένης ενσωμάτωσης της ΠΦΥ και του ανθρώπινου δυναμικού της στη μάχη κατά του ιού.

Δεν έχει προχωρήσει τίποτα

Το μόνο που έκανε το υπουργείο Υγείας είναι να εξαγγείλει επτά Κέντρα Υγείας «αναφοράς» για Covid 19 χωρίς στην πράξη να έχει προχωρήσει τίποτα, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει συνεχώς τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τις ΤΟΜΥ με μετακινήσεις γενικών γιατρών στα νοσοκομεία.

Επίσης, αντί να αξιοποιήσει την κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα και κρουσμάτων με Covid 19 που «Μένουν Σπίτι», οργανώνει 500 κινητά συνεργεία δειγματοληψίας για διαγνωστικούς ελέγχους και όχι Κινητές Ομάδες Υγείας με ιατρική παρουσία για την αντιμετώπιση ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών αυτής της περιόδου.

Να εμπιστευτούμε την ΠΦΥ

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αγνοεί την ΠΦΥ και ειδικά τις ΤΟΜΥ για λόγους ιδεοληπτικούς. Γιατί το δικό της μοντέλο δεν δίνει ρόλο στις δημόσιες δομές, αλλά στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο που η πανδημία «δείχνει» προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δείχνει προς την κατεύθυνση μόνιμης ενίσχυσης του ΕΣΥ και ανάγκης να υποστηρίξουμε και να εμπιστευτούμε την ΠΦΥ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL