Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

429 υγειονομικοί ζητούν: «Θωρακίστε το ΕΣΥ, όχι με εθελοντές και παλαμάκια»

Eurokinissi

429 μαχόμενοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και 103 πολίτες ζητούν να θωρακιστεί το ΕΣΥ

Το αίτημα προς την κυβέρνηση, να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διασφαλίσει με σοβαρότητα και χωρίς επικοινωνιακούς χειρισμούς, την προστασία της δημόσιας υγείας, εκφράζουν σε κείμενο που υπογράφουν 429 μαχόμενοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και 103 πολίτες, με αφορμή την 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Μπροστά στην υγειονομική κρίση από τον ιο SARS-CoV-2 που βρίσκεται και στη χώρα μας, πέρα από την απαραίτητη ατομική ευθύνη, η οργανωμένη πολιτεία και η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη οφείλει να θωρακίσει το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Όχι με παλαμάκια και εθελοντές. Πραγματικά, ουσιαστικά και υπεύθυνα επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη για ένα ενισχυμένο και ασφαλές ΕΣΥ.

Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι αποδεκατισμένοι, χωρίς εφόδια, χωρίς όπλα αναφέρουν καθώς όπως τονίζουν ένα μήνα μετά την έναρξη της επιδημίας στη χώρα μας, το Σύστημα Υγείας παραμένει ανοχύρωτο, χωρίς υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για τους επαγγελματίες υγείας, υποστελεχωμένο από ειδικευόμενους και εδικευμένους ιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό και υποβαθμισμένο όσον αφορά το καθεστώς λειτουργίας των ΜΕΘ με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε κλίνες.

Διοικήσεις Νοσοκομείων μαριονέτες του κρατικού γαλάζιου μηχανισμού

Οι υγειονομικοί και οι πολίτες που υπογράφουν το κείμενο, στηλιτεύουν τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που εν μέσω μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία όλης της χώρας.

Επισημαίνουν ότι δυστυχώς δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και κάθε Νοσοκομείο λειτουργεί αυτοβούλως και τονίζουν ότι οι Διοικήσεις των περισσότερων Νοσοκομείων αντί να λύνουν προβλήματα υλικών, να πιέζουν για προσλήψεις, να εκπονούν ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, λειτουργούν ως μαριονέτες του κρατικού γαλάζιου μηχανισμού, δίνοντας την εικόνα ότι στα Νοσοκομεία, όλα δουλεύουν ρολόι.

Την ίδια ώρα όπως καταγγέλλουν, φέρνουν από την πίσω πόρτα τους ιδιώτες εργολάβους με απευθείας αναθέσεις, ενώ συνεχίζουν τις αυθαιρεσίες και τις διώξεις εις βάρος εργαζομένων.

Οι προβληματικές οδηγίες του ΕΟΔΥ

Στο κείμενο τους οι υγειονομικοί εργαζόμενοι, επισημαίνουν ότι είναι προβληματική η οδηγία του ΕΟΔΥ, για την μείωση της προληπτικής καραντίνας του υγειονομικού προσωπικού από 14 σε 7 ημέρες.

Όπως τονίζουν, «σαν μαχόμενοι υγειονομικοί, που δίνουμε την καθημερινή μάχη υπό αντίξοες συνθήκες εδώ και πάρα πολλά χρόνια σας δηλώνουμε ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης.  Γνωρίζουμε τον κίνδυνο να είμαστε οι
πρώτοι που θα νοσήσουν. Σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό είναι τουλάχιστον 130 και πάνω από 500 συνάδελφοί μας έχουν τεθεί διαδοχικά σε καραντίνα».

Επίσης οι υπογράφοντες στηλιτεύουν τις προβληματικές οδηγίες του Οργανισμού αναφορικά με τους χειρισμούς του υγειονομικού προσωπικού στην περίπτωση ελλείψεων του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, γάντια, προστατευτική ποδία κτλ) οι οποίοι όπως επισημαίνουν, δείχνουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Οι μαχόμενοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απαιτούν:

Άμεσο εφοδιασμό και ενίσχυση των αυτονόητων μέσων ατομικής προστασίας και ασφαλούς εργασίας του προσωπικού του ΕΣΥ.

Προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες.

Αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, με την τοποθέτηση επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα

Ένταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων στο Δημόσιο σύστημα για την εξέταση δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού

Αξιοποίηση των δημόσιων δομών της ΠΦΥ προκειμένου να αποσυμφορηθούν και τα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας

Τη λήψη στοχευμένων μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους άστεγους, τους τοξικοεξαρτημένους, τους ψυχικά ασθενείς, τους πρόσφυγες-μετανάστες. Διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς
διακρίσεις.

Την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης ρύθμισης για καραντίνα 7 ημερών στους συναδέλφους που θα νοσήσουν.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, πριν να είναι αργά, να διασφαλίσει με σοβαρότητα και χωρίς επικοινωνιακούς χειρισμούς, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Θωρακίστε το ΕΣΥ. Δώστε μας τα όπλα να πολεμήσουμε, καταλήγουν στο κείμενο διαμαρτυρίας τους οι 429 μαχόμενοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και οι 103 αλληλέγγυοι πολίτες.

Ακολουθεί ο πίνακας των ονομάτων που υπογράφουν το κείμενο:

 

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει ο Κοντοζαμάνης ότι υπάρχει επάρκεια σε μάσκες παρά τις εκκλήσεις των γιατρών

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις