Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Στα 821 τα κρούσματα, 78 νέα σε μία μέρα / Στους 22 οι νεκροί στην Ελλάδα από την επέλαση του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα 821 τα κρούσματα, 78 νέα σε μία μέρα / Στους 22 οι νεκροί στην Ελλάδα από την επέλαση του κορωνοϊού

Η επιδημία συνεχίζεται στη χώρα μας χωρίς να υπάρχει μεγάλη εκθετική αύξηση της μετάδοσης υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας παράλληλα τον ταχύτατο τρόπο που εξαπλώνεται ο ιός παγκόσμια και τη σημασία που έχει η τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσής του.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου για την Ελλάδα που παρουσίασε ο καθηγητής, ο ιός έχει επιφέρει τον θάνατο για 22 ανθρώπους, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μετά και τα 78 νέα κρούσματα της λοίμωξης, ανέρχεται πλέον στα 821. Επίσης, ανέφερε ότι 134 ασθενείς, στην πλειονότητά τους άντρες, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, από τους οποίους οι 53 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 68 έτη, άνδρες επίσης οι περισσότεροι και με υποκείμενα νοσήματα.

Μέση ηλικία των θανόντων τα 75 έτη

Σχετικά με τους θανάτους που έχουν καταγραφεί ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι πρόκειται για 18 άντρες και 4 γυναίκες, με μέση ηλικία των θανόντων τα 75 έτη και με υποκείμενο νόσημα όλων πλην ενός.

Επίσης, ο καθηγητής ανέφερε ότι 36 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, καθώς και ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 10.000 εργαστηριακά τεστ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το πώς ο καθένας μπορεί να γίνει εστία υπερμετάδοσης του ιού στην κοινότητα που ζει εάν αντιμετωπιστεί με ελαφρότητα η κατάσταση και θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε άλλους.

Ανησυχία για τους οίκους ευγηρίας

"Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας, οι χώροι νοσηλείας χρονίως πασχόντων είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό" σημείωσε ο Σ. Τσοόδρας, υπογραμμίζοντας ότι τα γηροκομεία σε όλο τον κόσμο χτυπιούνται σκληρότερα από τον ιό.

Σημείωσε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες γι' αυτούς τους χώρους, όπου κρίνεται αναγκαία η συστηματική εφαρμογή προφυλάξεων και μέτρων που αφορούν την έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή διασποράς, όχι μόνο του νέου ιού αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του ιού της γρίπης.

Τα μέτρα, ανέφερε, αφορούν όχι μόνο αυτούς που μένουν εκεί, αλλά και τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους, όπου περιλαμβάνεται αναστολή των ομαδικών δραστηριοτήτων, καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίου παρά μόνο για ιατρικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους και από άτομα που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Ερωτηθείς για το περιστατικό της άτυχης γυναίκας στη δυτική Μακεδονία, η οποία κατέληξε στο σπίτι της και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι υπήρχε υποκείμενο νόσημα και ότι ιδιαίτερα σ' αυτές τις περιπτώσεις και όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με προσωπικό θεράποντα ιατρό, οι πολίτες θα πρέπει να κατευθύνονται στα κατά τόπους νοσοκομεία αναφοράς ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία.

Όπως τόνισε, οι πολίτες που παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων θα πρέπει να αναζητούν βοήθεια και να δίνεται η κατάλληλη θεραπεία όσον το δυνατόν γρηγορότερα.

Σε καραντίνα ο Δήμος Μύκης στην Ξάνθη

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στην περιοχή της κοινότητας Εχίνου, της Δημοτικής Κοινότητας Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, επιβλήθηκε προσωρινός περιορισμός κατ’ οίκον όλων των κατοίκων της περιοχής χωρίς καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης έως τις 7 Απριλίου, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Ο Ν. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς, όπως τόνισε, ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL