Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Στα δεκαοκτώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον νομό / Ανησυχία στην Καστοριά μετά τον θάνατο ασθενούς από τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα δεκαοκτώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον νομό / Ανησυχία στην Καστοριά μετά τον θάνατο ασθενούς από τον κορωνοϊό

Μεγαλώνει η ανησυχία στην Καστοριά μετά την είδηση ότι προχθές το βράδυ κατέληξε στο νοσοκομείο της πόλης ένας εβδομηντάχρονος άνδρας που είχε μεταφερθεί εκεί ως ύποπτο κρούσμα και πριν βγει θετικός στον νέο κορωνοϊό άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο εβδομηντάχρονος ζούσε σε χωριό της περιοχής, όχι όμως στα δύο που μπήκαν σε καραντίνα στον νομό Κοζάνης (Δραγασιά και Δαμασκηνιά), και μεταφέρθηκε με έντονα συμπτώματα του ιού στο νοσοκομείο της Καστοριάς.

Ο θάνατός του ανέβασε τα θύματα του κορωνοϊού στα έξι στη χώρα μας, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλευόταν και η σύζυγός του, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν νοσεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Καστοριάς μετρούσε μέχρι προχθές δεκαοκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ δυστυχώς στην τοπική κοινωνία ήδη εμφανίζονται φαινόμενα μπούλινγκ, κυρίως κατά των γουναράδων, τους οποίους οι περισσότεροι θεωρούν υπεύθυνους για τη διασπορά του ιού στην περιοχή τους εξαιτίας της μαζικής συμμετοχής τους στην εβδομάδα μόδας του Μιλάνου.

Στο Έβρο έχουμε και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις, που βρίσκονται στην περιοχή εξαιτίας της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένα από τρία μέχρι προχθές επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή και πρόκειται για άνδρα που τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασε κάποια ύποπτα συμπτώματα. Το τεστ που του έγινε βγήκε θετικό, ενώ φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με πρόσωπο που βρισκόταν στη Γερμανία και δεν αποκλείεται να ήταν ασυμπτωματικός φορέας του ιού.

Αδειάζουν από παρακεταμόλη τα φαρμακεία

Μετά το άδειασμα των ραφιών από αντισηπτικά, οινοπνεύματα και παντός τύπου απολυμαντικά επιφανειών, οι Θεσσαλονικείς βάλθηκαν να αδειάζουν και τα ράφια των φαρμακείων από σκευάσματα παρακεταμόλης, διάφορες βιταμίνες και κάποια φάρμακα που, σύμφωνα με όσα ακούνε από γιατρούς στα «παράθυρα» και τα πάνελ των τηλεοπτικών καναλιών, βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και δεν απαιτούσαν μέχρι τώρα συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δ. Ευγενίδη, το «Πλακενίλ», που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και χορηγείται και σε ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα, κοντεύει να εξαντληθεί από την ώρα που ο Σωτ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε ότι χορηγείται στους ασθενείς του κορωνοϊού.

Τεράστια είναι και η ζήτηση για σκευάσματα παρακεταμόλης, όπως επισήμανε, ενώ, σύμφωνα με φαρμακοποιούς, το ίδιο συμβαίνει με σκευάσματα της βιταμίνης C και D. Πάντως το «Πλακενίλ» από χθες δίνεται μόνο με συνταγή γιατρού, ενώ οι φαρμακοποιοί καλούν τους πολίτες να μην προμηθεύονται προληπτικά και σε μεγάλες ποσότητες διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα στερώντας τα από τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Την ίδια ώρα, τα αντισηπτικά και οι μάσκες συνεχίζουν να είναι σπάνια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, ενώ ειδικά στις μάσκες τα φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεχίζονται. Στο μεταξύ ενημερώθηκαν όλα τα μέλη ενός γκρουπ πενήντα ατόμων από τη Βόρεια Ελλάδα, που ταξίδεψαν με ταξιδιωτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν σε σεμινάριο διαλογισμού και γύρισαν εσπευσμένα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, να παραμείνουν στα σπίτια τους για 14 ημέρες. Από τα πενήντα άτομα τα είκοσι είναι από τη Θεσσαλονίκη και άλλα εννέα από τον Βόλο.

Και οι "γαλάζιοι" τα ξενοφοβικά τους

Σε αυτό το κλίμα, στελέχη της Ν.Δ. βρήκαν και πάλι την ευκαιρία να προωθήσουν τις ξενοφοβικές τους απόψεις προτείνοντας ουσιαστικά όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων να γίνουν κλειστού τύπου, υπό τον φόβο διασποράς του κορωνοϊού. Αυτό, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε αυτά.

Για παράδειγμα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος κατέθεσε «ερώτηση» στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη, στην οποία, αφού επικροτεί τα μέτρα που ελήφθησαν για τις δομές στα νησιά, καταθέτει τις προτάσεις του, σύμφωνα με τις οποίες ουσιαστικά οι δομές θα μετατραπούν σε κλειστού τύπου.

Ζητάει δηλαδή να επιστρέψει, όπου είναι δυνατόν, το κέτερινγκ για τη σίτιση, «προς περιορισμό της ανάγκης προμηθειών και της ανάγκης σχετικών μετακινήσεων» των προσφύγων, δηλαδή να πάψουν να κυκλοφορούν στους δρόμους και στα σούπερ μάρκετ.

Επίσης ζητάει «να επισπευσθεί η ανάληψη της διοικήσεως των δομών από το υπουργείο και η δρομολογηθείσα πρόσληψη του απαραιτήτου προσωπικού» και «να διασφαλισθεί ότι οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ, που έχουν την ευθύνη εφαρμογής των προγραμμάτων στέγασης σε αστικούς ιστούς, 'Ήλιος' και 'Εστία', θα εξασφαλίσουν την τήρηση όλων των κανόνων από τους ωφελούμενους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL