Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Ενώ άλλοι δύο παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση / Εξιτήριο για το πρώτο κρούσμα της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ άλλοι δύο παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση / Εξιτήριο για το πρώτο κρούσμα της Θεσσαλονίκης

Εξιτήριο πήραν χθες από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ η ασθενής «0» του κορωνοϊού για τη χώρα μας και ο δεκάχρονος γιος της. Ωστόσο αυτό, μαζί με το ότι βγήκε αρνητικό το τεστ για τον ναυτικό του πλοίου «Blue Star Μύκονος», είναι τα μόνα καλά νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού από τον βορειοελλαδικό χώρο.

Κάθε μέρα που περνά στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις μεγαλώνει η ανησυχία στην κοινωνία και ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται φαινόμενα πανικού στον κόσμο, αλλά και φαινόμενα μπούλινγκ. Τεράστια είναι η έλλειψη σε μέσα ατομικής προστασίας, όπως για παράδειγμα σε αντισηπτικά τζελ χεριών και σε νοσοκομειακές μάσκες, ενώ από τα ράφια των σούπερ μάρκετ εξαφανίζεται σε χρόνο ρεκόρ και κάθε που σχετίζεται με την απολύμανση επιφανειών.

Σοβαρή η κατάσταση δύο φορέων

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Αναφοράς στο ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδη, από τους οκτώ ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες (σ.σ.: όταν έγιναν οι δηλώσεις του, ακόμη δεν είχε λάβει εξιτήριο η 38χρονη με τον γιο της), ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και είναι διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και ένας δεύτερος νοσηλεύεται με πνευμονία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Και οι δύο είναι κρούσματα που διακομίστηκαν στο ΑΧΕΠΑ από την Καστοριά και πρόκειται για άνδρες 53 και 55 χρόνων, που δούλευαν στο νοσοκομείο Καστοριάς.

Τα υπόλοιπα τέσσερα κρούσματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αναμένεται σύντομα να λάβουν και αυτά εξιτήριο για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους κατ' οίκον. Αυτό θα πράξει και η 38χρονη με τον γιο της, που θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε καραντίνα μέχρι να λάβουν το «πράσινο φως» από τους γιατρούς του ΑΧΕΠΑ ότι τέλειωσε γι' αυτούς η δύσκολη αυτή περιπέτεια.

Στεγνώνει η αγορά από αντισηπτικά και ρευστό

Στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο κέντρο όσο και στους άλλους περιφερειακούς δήμους, ο κόσμος είναι φοβισμένος και ανασφαλής. Η κίνηση στην αγορά έχει πέσει κατακόρυφα, εργαζόμενοι σε παντός τύπου ΙΕΚ ειδοποιούνται ότι δεν θα δουλέψουν και δεν θα πληρωθούν για ένα δεκαπενθήμερο, εμποροϋπάλληλοι ανησυχούν για τη δουλειά τους, το ίδιο και καταστηματάρχες.

«Ούτε την εποχή των κάπιταλ κοντρόλ δεν ζήσαμε κάτι τέτοιο...» δηλώνουν επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης, της ένδυσης, της διασκέδασης και του τουρισμού. Τα μόνα καταστήματα που γεμίζουν καθημερινά είναι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία... Στα τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε εγκύκλιος που υποχρεώνει από σήμερα τους φαρμακοποιούς και τους υπαλλήλους τους να δουλεύουν φορώντας μάσκες και γάντια και να ζητάνε από τον κόσμο να κρατά αποστάσεις ασφαλείας όταν περιμένει να εξυπηρετηθεί.

Όμως, την ώρα που όλοι οι αρμόδιοι φορείς ζητάνε να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες προσωπικής υγιεινής, ειδικά στα χέρια με συχνό πλύσιμο, αλλά και χρήση αντισηπτικών, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα φαρμακεία το είδος αυτό σπανίζει.

Εδώ και μέρες τα αντισηπτικά τζελ έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια τους, όπως και οι νοσοκομειακές μάσκες. Υπάρχει, επίσης, θέμα αισχροκέρδειας, αφού η τιμή τους καθημερινά παίρνει την ανιούσα.

SOS εκπέμπουν οι έμποροι

Χθες επαγγελματικά επιμελητήρια και εμπορικοί σύλλογοι με ανακοινώσεις τους εξέπεμψαν SOS ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους επιχειρηματίες που πλήττονται εξαιτίας του κλίματος ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί μετά την έλευση του κορωνοϊου στη χώρα μας.

«Οι επιχειρηματίες βιώνουν μια δραματική κατάσταση και δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, καθώς η κίνηση στα καταστήματα είναι μηδενική και οι προοπτικές δυσοίωνες» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ακριβώς το ίδιο τονίζουν άλλοι 32 σύλλογοι του βορειοελλαδικού χώρου, ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο να έχουμε νέα μπαράζ «λουκέτων» σε εμπορικά καταστήματα.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού απαιτεί την κήρυξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και στην αγορά! Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ετοιμότητα, αλλά και να λάβει τολμηρά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων πριν αυτές αντιμετωπίσουν το φάσμα του οικονομικού αφανισμού λόγω του παγώματος πολλών συναλλαγών, που επιβάλλεται από την υφιστάμενη πανδημία» τονίζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Φαινόμενα μπούλινγκ στην Καστοριά μετά τα έξι κρούσματα

Στην Καστοριά, που μέσα σε τρεις ημέρες μετρά έξι κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων «ορφανά», το κλίμα είναι βαρύ και, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν γιατροί τόσο του νοσοκομείου της πόλης όσο και του Ιατρικού Συλλόγου, ήδη εκδηλώνεται «μπούλινγκ» σε ανθρώπους που θεωρούνται από άλλους «ύποπτοι» να είναι φορείς του κορωνοϊού.

Υπάρχει έτσι ο κίνδυνος άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα να μην προσέρχονται για εξέταση επειδή φοβούνται τη στοχοποίησή τους. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που στην περιοχή τα μισά κρούσματα είναι ανάμεσα στα δέκα «ορφανά» που είχε χθες η χώρα μας.

Χθες, με συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Σαββόπουλος, η γιατρός στο νοσοκομείο και περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας Δ. Κοζατσάνη και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής Λ. Παπαδόπουλος έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τέτοιου τύπου φαινόμενα και αντιλήψεις.

«Μην κρύβουν πληροφορίες όσοι πάνε στα νοσοκομεία. Να λένε όλη την αλήθεια, δεν πρόκειται να διαρρεύσει καμία πληροφορία. Λέγοντας την αλήθεια και όλα τα στοιχεία, προστατεύουν τους εαυτούς τους, τους γύρω τους και το προσωπικό του νοσοκομείου. Ζητάμε τη βοήθειά σας για να λειτουργήσει το σύστημα σωστά» ζήτησε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.

«Υπάρχει μπούλινγκ σε όσους ήρθαν από το εξωτερικό, είναι τεράστιο λάθος» πρόσθεσε. Πολλοί στην Καστοριά εικάζουν ότι ο νέος κορωνοϊός έφθασε στην περιοχή τους μέσω κάποιου από τα εκατοντάδες άτομα που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο Μιλάνο για μια έκθεση γούνας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο φορέας «0» για την Καστοριά πιθανόν να είχε ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, δεν πήγε να εξεταστεί εξαιτίας του φόβου της στοχοποίησής του, μετέδωσε σε άλλους τον κορωνοϊό και έτσι φτάσαμε στα πρώτα 'ορφανά' κρούσματα.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι, παρά τη συνεχή ενημέρωση για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε αν εμφανίσουμε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, τρία άλλα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό επισκέφθηκαν ιδιώτες γιατρούς, τα ιατρεία των οποίων σφραγίστηκαν, οι γιατροί τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ ειδοποιήθηκαν για να πράξουν το ίδιο και όσοι ασθενείς βρίσκονταν μαζί τους στον θάλαμο αναμονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία στο μικροβιολογικό και στο αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου Καστοριάς, αφού οι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ χθες η Δ. Κοζατσάνη τόνισε ότι ήδη έχει ζητηθεί η ενίσχυση του νοσοκομείου με περισσότερο προσωπικό και με αναλώσιμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι άλλοι τρεις εργαζόμενοι ελέγχονται προληπτικά μήπως και είναι φορείς του ιού, ενώ κάλεσε τους πολίτες να προσέρχονται κανονικά στο νοσοκομείο, εφόσον χρειάζονται τη βοήθεια γιατρών, και να μην φοβούνται. Τέλος ζητήθηκε να οριστούν στη Δυτική Μακεδονία και άλλα νοσοκομεία αναφοράς του κορωνοϊού, διότι δεν αρκεί το «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL