Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα - Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ 38χρονη που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο * Σ. Τσιόδρας: Ψυχραιμία και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής *Άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις / Ο κορωνοϊός ήρθε και στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα - Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ 38χρονη που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο * Σ. Τσιόδρας: Ψυχραιμία και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής *Άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις / Ο κορωνοϊός ήρθε και στην Ελλάδα

Την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας, για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας, η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται, όπως υπογράμμισε, από μια ομάδα εξαιρετικών γιατρών στη Θεσσαλονίκη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η γυναίκα νοσηλεύεται, είναι εξαιρετικά καλά στην υγεία της, δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας καθώς και ότι από χθες γίνονται προσπάθειες για ιχνηλάτιση των επαφών της, από τις οποίες σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, οι κοντινές της θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους.

Ο Σ. Τσιόδρας συνιστώντας ψυχραιμία επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα τονίζοντας την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας. Όπως διευκρίνισε, οι κανόνες αυτοί αφορούν την υγιεινή των χεριών και την υγιεινή του βήχα.

Επίσης, ζήτησε την αυξημένη προσοχή στους ανθρώπους που τις επόμενες ημέρες θα έρθουν από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, θα πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Ψυχραιμία και μέτρα προστασίας συστήνει ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα κύρια συμπτώματα του νέου κορωνοϊού είναι καταρροή, πονόλαιμος, πυρετός και βήχας, ενώ σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να εμφανιστεί πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τη νόσο Covid-19 αναφέρουν ότι το 80% των ασθενών εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, το 14% σοβαρή νόσο όπως πνευμονία, το 5% πολύ σοβαρή νόσο όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ και 2% θανατηφόρα νόσο με την πιθανότητα να αυξάνεται με την ηλικία και με την παρουσία συμπαρομαρτούντων νοσημάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, ο τρόπος προστασίας από τον νέο κορωνοϊό είναι να τηρούμε επιμελώς τα μέτρα υγιεινής. Δηλαδή να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα, να κρατάμε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους, και ιδιαίτερα όσους βήχουν φτερνίζονται ή έχουν πυρετό, να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια μας και σε περίπτωση που παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή και υπάρχει ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, τότε θα πρέπει να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (2105212054) και να παραμένουμε στο σπίτι μας.

Αναστέλλονται οι άδειες, έρχονται τρίμηνες συμβάσεις

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας οι κανονικές άδειες του προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των κεντρικών υπηρεσιών των υγειονομικών περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των δημοσίων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία και τοπικά ιατρεία), καθώς και των τοπικών ομάδων υγείας σε όλη τη χώρα.

Επίσης, με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου, το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες προχωρά μέσω ΕΟΔΥ στην πρόσληψη προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων με καθεστώς έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης πιθανών ύποπτων κρουσμάτων του «novel corona virus 2019-nCov». Η προκήρυξη αφορά 65 θέσεις Ιατρών, 100 θέσεις Νοσηλευτών ΠΕ-ΤΕ, 5 θέσεις ΤΕ ιατρικών εργαστηρίων και 30 θέσεις πληρώματα ασθενοφόρων.

ΑΡΜΑ: Κατώτεροι των περιστάσεων οι «άριστοι»

Πρωτοφανή ανικανότητα για να προετοιμάσει τις δομές Υγείας για να αντιμετωπίσουν τη σίγουρη -πλέον- έλευση του κορωνοϊού στη χώρα μας, με επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και τα αναγκαία μέτρα προστασίας καταλογίζουν στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα μέλη του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αγώνα (ΑΡΜΑ).

Όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση με το πάγωμα των 1.500 μόνιμων προσλήψεων, την αλλαγή χρόνου προκήρυξης των επικουρικών (με αποτέλεσμα 1.500 λιγότερους), την καθυστέρηση των 947 θέσεων μονίμων γιατρών που είναι έτοιμες από τον Μάιο του 2019, τις παλινωδίες με τις 175 θέσεις γιατρών ΤΕΠ έδειξε πρωτοφανή ανικανότητα για να προετοιμάσει τις δομές υγείας ώστε να αντιμετωπίσουν τη σίγουρη -πλέον- έλευση του κορωνοϊού στη χώρα μας με επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και τα αναγκαία μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι κινήσεις όπως η ΠΝΠ, οι τρίμηνες συμβάσεις, η αναστολή των αδειών των εργαζομένων, οι ελλείψεις σε μέτρα προστασίας αναδεικνύουν, γι' άλλη μια φορά ότι οι «άριστοι» της Ν.Δ. αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, αφού δεν φρόντισαν να δώσουν τις αναγκαίες λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Αν. Ξανθός: Απαιτείται λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ

«Το υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει συνθήκες υπεύθυνης ενημέρωσης της κοινής γνώμης, διαφάνειας και αμεροληψίας στον χειρισμό κρίσιμων θεμάτων, ειδικά των προσλήψεων προσωπικού και των προμηθειών, και κυρίως συνεχή λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ, των ΜΕΘ, των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ με το απαραίτητο προσωπικό και το αναγκαίο υγειονομικό υλικό» τονίζει ο τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τα «κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού του κορωνοϊού» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρει ότι, ειδικά μετά και την επίσημη χθεσινή καταγραφή του πρώτου κρούσματος στη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη λογική των μέτρων έκτακτης ανάγκης με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις καλές διεθνείς πρακτικές, επισημαίνοντας ότι από την αρχή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ξεκαθαρίσει ότι στο ευαίσθητο ζήτημα προστασίας της δημόσιας Υγείας δεν θα συμπεριφερθεί με ανεύθυνο και δημαγωγικό τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η Ν.Δ. (επιδημία ιλαράς, εποχική γρίπη), αλλά με θεσμική σοβαρότητα και ευθύνη.

Παράλληλα, ο Αν. Ξανθός επισημαίνει ότι για να έχουν όμως οι παρεμβάσεις περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού την αναγκαία κοινωνική συναίνεση, οφείλουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσουν συνθήκες υπεύθυνης ενημέρωσης της κοινής γνώμης, διαφάνειας και αμεροληψίας στον χειρισμό κρίσιμων θεμάτων (ειδικά των προσλήψεων προσωπικού και των προμηθειών) και κυρίως συνεχή λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ, των ΜΕΘ, των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας)  με το απαραίτητο προσωπικό και το αναγκαίο υγειονομικό υλικό.

«Μόνο έτσι μπορεί να εδραιωθεί το κλίμα ασφάλειας,  εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης στην κοινωνία και να αποτραπούν φαινόμενα πανικού και υπερβολών στη διαχείριση αυτής της νέας  απειλής για τη δημόσια Υγεία» τονίζει χαρακτηριστικά ο Αν. Ξανθός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL