Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Αντισταθείτε στη διάλυση της δημόσιας Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντισταθείτε στη διάλυση της δημόσιας Υγείας

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να σταθούν με τις συντονισμένες δράσεις τους απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για αποδιοργάνωση και παραχώρηση κομματιού της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας στον ιδιωτικό τομέα, απηύθυνε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στο κατάμεστο από εργαζόμενους αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας με θέμα «Υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας, ενάντια στα ΣΔΙΤ, τη διάλυση και τους ιδιώτες που φέρνει η Ν.Δ.».

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει οτιδήποτε που απαξιώνει και διαλύει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, ανέφερε, το γεγονός ότι τον διαγωνισμό για το μηχάνημα ακτινοθεραπείας cyber - knife για το Κρατικό της Νίκαιας, αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από τα χρήματα της Περιφέρειας Αττικής επί Ρένας Δούρου, τον μπλόκαρε αντίπαλη εταιρεία με προσφυγή στις 27 Αυγούστου, στην οποία δεν απάντησε η νέα διοίκηση της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το πρώτο μηχάνημα που θα έμπαινε στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ήδη, σημείωσε, έχει ακυρώσει τις 2.500 θέσεις γιατρών, νοσηλευτών, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού που είχε προετοιμάσει για το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υλοποιεί το πρόγραμμά της για τις ΣΔΙΤ με στόχο να παραχωρήσει τη διαχείριση του ΕΣΥ στις διαγνωστικές εταιρείες και να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τους έχει ανοίξει η όρεξη για ΣΔΙΤ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ με 650 εκατομμύρια πραγματικό χρήμα κάθε χρόνο». Ο πρώην υπουργός ανέφερε αναλυτικά ότι το 2014 τα νοσοκομεία είχαν πάρει από τον ΕΟΠΥΥ 80 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 λόγω των συνθηκών δόθηκαν 50, το 2016 δόθηκαν 400 εκατομμύρια, το 2017 ανήλθαν στα 497, το 2018 ανέβηκαν στα 650 εκατομμύρια, ενώ το 2019 είχαν προγραμματιστεί, όπως σημείωσε, 670, αλλά δόθηκαν τελικά 650 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, εξήγησε ο πρώην υπουργός, τα 250 εκατομμύρια είναι αμοιβή του νοσοκομείου για τις εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας όπως είναι αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές, Pet Ct, αγγειογραφίες, υπέρηχοι κ.ά., που η κυβέρνηση θέλει να τα κατευθύνει στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή ανταγωνίζονται δυο όμιλοι ποιος θα υπογράψει το συγκεκριμένο ντιλ για τη διαχείριση των υποδομών του ΕΣΥ, που, όπως εξήγησε, την προηγούμενη περίοδο ενισχύθηκε με όλους τους δυνατούς τρόπους.

«Θα κόβουν κορδέλες για τα επόμενα δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης τονίζοντας ότι την προηγούμενη περίοδο έγινε μια σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών σε πάρα πολλά νοσοκομεία υλοποιώντας πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, εθνικούς πόρους, αποθεματικό υπουργείου, Περιφέρειας Αττικής και υπερπλεόνασματος του 2018) που ξεπέρασε τα 220 εκατομμύρια ευρώ.

Άρα, όπως ανέφερε ο Π. Πολάκης, «ο ιδιώτης που ετοιμάζει η κυβέρνηση να τοποθετήσει μέσα στο ΕΣΥ θα βρει έτοιμη την υποδομή των μηχανημάτων, έτοιμους τους εργαζόμενους που θα τα δουλεύουν, θα έχει και εξασφαλισμένα έσοδα και πελατεία, δεν θα έχει εργατικό κόστος και απλά θα εισπράττει», κάτι που, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «συνιστά τον απόλυτο παραλογισμό και την εφαρμογή του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, που οι εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας και η κοινωνία θα πρέπει να αποτρέψουν».

Περιοδεία Ανδρέα Ξανθού στα Τρίκαλα - Αύριο στο ΠΓΝ Λάρισας

Συνεχίζονται οι περιοδείες των μελών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό στις δομές υγείας της χώρας προκειμένου να αναδείξουν την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας περίθαλψης.

Σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός, ο βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος και μέλη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ αύριο θα περιοδεύσουν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου θα μιλήσουν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με θέμα «Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια Υγεία και την τσέπη των ασθενών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL