Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Ανδρέας Ξανθός: στο Παίδων "Αγία Σοφία": / Ανδρέας Ξανθός: στο Παίδων "Αγία Σοφία": Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια περίθαλψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός: στο Παίδων "Αγία Σοφία": / Ανδρέας Ξανθός: στο Παίδων "Αγία Σοφία": Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια περίθαλψη

Η φιλολογία της κυβέρνησης για συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιμετωπίσει το κρίσιμο ζήτημα της ανεπαρκούς στελέχωσης των νοσοκομείων με το αναγκαίο εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός κατά τη χθεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε στο Παίδων «Αγία Σοφία», υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα θα αναδείξει το πρόβλημα του «παγώματος», από τη νέα κυβέρνηση, των δρομολογημένων μόνιμων προσλήψεων γιατρών και λοιπών εργαζομένων για το 2019, καθώς και την ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ (10.000 προλήψεις σε βάθος τετραετίας).

Ο κ Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Τρικάλων Σάκη Παπαδόπουλο και μέλη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους και τον διοικητή του Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββα, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν εκτενώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός, και στο ειδικής ευαισθησίας νοσοκομείο Παίδων καταγράφεται μια εικόνα οριακής στελέχωσης και δυσκολιών, με το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων να αφορά κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ορισμένα ιατρικά τμήματα, όπως είναι το αναισθησιολογικό.

Η αυξανόμενη έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ είναι πλέον μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και η πρόταση της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος για τριετή θητεία των επικουρικών αναισθησιολόγων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλει το υπουργείο να την υιοθετήσει.

Τα Παίδων “Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού” είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης στη χώρα, διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα και κλινικές, παρέχοντας υψηλού επιπέδου δημόσια περίθαλψη που πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε ο Αν. Ξανθός, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης για το μόνιμο προσωπικό με βάση τον κανόνα προσλήψεων 1:1 (προσλήψεις / αποχωρήσεις).

«Δυστυχώς, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας, ούτε μια επιπλέον προκήρυξη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (πέραν των 2.500 του 2019 που είχαμε εγκρίνει εμείς με ΠΥΣ) δεν έχει ανακοινωθεί για το σύστημα Υγείας» σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι “αυτή είναι μια εικόνα που προκαλεί ανησυχία στο προσωπικό, το οποίο βλέπει σιγά-σιγά να αυξάνεται η αποστράτευση λόγω συνταξιοδοτήσεων και η διαρροή ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς την προοπτική αντικατάστασής του».

«Αυτή η αδράνεια του υπουργείου και τα καθυστερημένα αντανακλαστικά του στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων δημιουργούν αρρυθμίες στο σύστημα, αυξάνουν την απογοήτευση και τον κίνδυνο του συνδρόμου burnout, της εργασιακής εξουθένωσης δηλαδή του προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, σημείωσε ο πρώην υπουργός Υγείας, στο Νοσοκομείο Παίδων έχει γίνει μια σημαντική αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού και πλέον αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.

Το Νοσοκομείο Παίδων διαθέτει καινούργιο μαγνητικό τομογράφο, Pet Ct και εκκρεμεί η τοποθέτηση νέου αγγειογράφου που εξασφάλισε η Περιφέρεια Αττικής, ενώ επίσης έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στους θαλάμους νοσηλείας από τις δωρεές του ΟΠΑΠ. Πολύτιμη είναι επίσης η συνεισφορά και του ιδρύματος «Ελπίδα» στη φροντίδα των παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις, ανέφερε ο Αν. Ξανθός, τονίζοντας όμως ότι ο κρίσιμος κρίκος είναι πάντα το ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος, ο τ. υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σημαντική εξέλιξη με τον ειδικό ξενώνα βραχείας παραμονής, χωρητικότητας 16 ατόμων, που δημιουργήθηκε επί υπουργίας του, για τα παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή. Αυτός ήδη λειτουργεί με έξι παιδιά σε κτήριο που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εργασίας και το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται στις επόμενες μέρες να πληρωθούν όλες οι θέσεις.

Έτσι, σημείωσε, προχωρά η δραστική αντιμετώπιση ενός χρόνιου κοινωνικού προβλήματος που είχε επιβαρύνει πολύ τη λειτουργία τού «Αγία Σοφία» και δυσκόλευε το έργο του προσωπικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL