Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Ανδρέας Ξανθός: / Αν. Ξανθός: Στόχος της κυβέρνησης η σταδιακή απόσυρση της κρατικής μέριμνας από το ΕΣΥ για να έρθουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός: / Αν. Ξανθός: Στόχος της κυβέρνησης η σταδιακή απόσυρση της κρατικής μέριμνας από το ΕΣΥ για να έρθουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Στην πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας, που ζητάει από οργανώσεις παγκοσμίως να αποστείλουν επιστολές προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με το αίτημα της επαναφοράς της ρύθμισης για το ΑΜΚΑ και την ευχερή πρόσβαση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη δεύτερη εκδήλωση του Δικτύου για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης ο Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να αναδείξει την ανάγκη υπεράσπισης των σημαντικών κατακτήσεων της προηγούμενης περιόδου που απειλούνται από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο Ανδρ. Ξανθός υπογράμμισε ότι ήδη καταγράφεται μια σημαντική οπισθοχώρηση σε κρίσιμους τομείς, που έχει καταφανώς σχέση όχι μόνο με την υγεία των προσφύγων ως προσώπων, κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό και επιβεβλημένο για μία ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες διεθνούς δικαίου αλλά είναι μία παράμετρος που, όπως είπε, επηρεάζει συνολικά τη δημόσια υγεία θέτοντάς την σε κίνδυνο.

Περιγράφοντας τη μεγάλη εικόνα ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν από τη νέα κυβέρνηση είναι πως θα υπάρξει μια τροχιά σταδιακής απόσυρσης της κρατικής μέριμνας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και δημιουργίας ενός ζωτικού χώρου για να δραστηριοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Απέναντι σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη μετάβαση, τόνισε, οφείλουμε ως αριστερή πολιτική δύναμη, σε συνεργασία με τους ανθρώπους που πιστεύουν στη δημόσια περίθαλψη να εμποδίσουμε, καθώς, όπως υπογράμμισε, η δημόσια Υγεία είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας με την έννοια ότι απευθύνεται ισότιμα και με καθολικό τρόπο σε όλο τον πληθυσμό θέτοντας προστατευτικές παρεμβάσεις με την πρόληψη, τους εμβολιασμούς, μέτρα για την αντιμετώπιση πολλαπλών τύπων απειλών, λοιμωδών νοσημάτων, επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, οι οποίες ενέχουν καθολικότητα και ισοτιμία στη φροντίδα που παρέχουν στον κόσμο.

«Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση θα δείξουμε άλλο ύφος και ήθος γιατί πιστεύουμε ότι πολιτικές δημόσιας υγείας σε ένα ευνομούμενο κράτος οφείλουν να έχουν συνέχεια και συνέπεια» τόνισε ο πρώην γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος υπογραμμίζοντας τη δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα με τους εξαίρετους επιστήμονες της υγείας για την σύνταξη του εθνικού σχεδίου δράσης για την ηπατίτιδα C, του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία το διυπουργικό σχέδιο δράσης για την μικροβιακή αντοχή τον πλήρη σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των υγειονομικών καθώς και το σχέδιο για τον HIV, τα οποία παραδόθηκαν επισήμως στη νέα πολιτική ηγεσία μόλις ανέλαβε.

Ο Γ. Μπασκόζος σημείωσε τη σημαντική υποβάθμιση που έγινε στον ΕΟΔΥ με την επαναφορά του σε καθεστώς λειτουργίας ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας ότι μέσα από το Δίκτυο για την καθολική κάλυψη Υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και μέσα από τις θεματικές που θα αναπτυχθούν θα δοθούν οι απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες υγείας καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Κώστας Μάρκου, Σάκης Παπαδόπουλος και Νίκος Ηγουμενίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL