Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Νεοφιλελεύθερο "έμφραγμα" απειλεί τη δημόσια υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεοφιλελεύθερο "έμφραγμα" απειλεί τη δημόσια υγεία

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Είναι ολοφάνερο ότι τα αποτελέσματα και οι συνέπειες που αποτυπώνονται από τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας είναι η επιστροφή -μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας- της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας σε εργαζομένους και χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Η αναβολή δεκάδων χειρουργείων στο νοσοκομείο “Αγία Όλγα” λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, η επαναφορά της απειλής των λουκέτων κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ όπως στο παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων στην Καλλιθέα, η ταλαιπωρία ασθενών για την προμήθεια των φαρμάκων τους και η ματαίωση χημειοθεραπειών λόγω ελλείψεων βασικών φαρμάκων είναι κάποια από τα πρώτα άμεσα αποτελέσματα των πεπραγμένων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που αναδεικνύουν την ολιγωρία και την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας τα κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας υγείας, όπως βεβαίως και τον σχεδιασμό που έχει εξαγγείλει για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Γνωστή η συνταγή...

Η μέθοδος άλλωστε είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Απαξίωση, υποστελέχωση, οικονομικοί περιορισμοί ώστε ο ιδιωτικός τομέας να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου το υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει επενδύσει ιδιαίτερα στην επικοινωνία, είτε με συνεντεύξεις του σε φιλικά μέσα είτε ακόμα και με βίντεο που δημοσιοποιεί για τα επιτεύγματα του υπουργείου στους έξι μήνες διακυβέρνησης.

Στο βίντεο με τα πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Η Υγεία μας ενώνει», διάρκειας ενός λεπτού, παρουσιάζονται οι «επιτυχίες» της κυβέρνησης, όπως είναι η συμμαχία κατά του καπνίσματος, η αξιολόγηση των νοσοκομείων και των διοικητών παρά τις καταγγελίες για εγκαθίδρυση κομματικού κράτους, η διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων στα φαρμακεία της γειτονιάς καθώς, και η μη αύξηση στα φάρμακα και οι μειώσεις έως 7%.

Το προκλητικό και το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ο υπουργός Υγείας δημοσιοποιεί τις παρεμβάσεις του ως «επιτυχίες» την ίδια ώρα που υπάρχουν καταγγελίες, όπως αυτές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, για ανεύθυνη πολιτική και αδιαφορία του υπουργείου, με αποτέλεσμα ακυρώσεις αντικαρκινικών και άλλων κρίσιμων θεραπειών.

Επίσης με περίσσιο θράσος γίνεται αναφορά στις άμεσες παρεμβάσεις του υπουργείου, όπου σημειώνεται ότι στις 11.7 τοποθετήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Ακρόπολη, στις 22.7 έγινε η κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τους εγκαυματίες από το Μάτι και στις 18.10 η συντήρηση και επισκευή 143 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οφείλουμε να πούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας ότι στην Ακρόπολη υπήρχε γιατρός και ασθενοφόρο, όπως επίσης κι ότι οι κάτοικοι στο Μάτι από την πρώτη στιγμή είχαν δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες που προέκυψαν.

Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στα αναγκαία βήματα ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ που υπήρχαν δρομολογημένα και μεθοδευμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση ή έστω σε κινήσεις συντήρησης και την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του.

Η αλήθεια είναι ότι από τα πεπραγμένα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως όλα βρίσκονται «παγωμένα» μέχρι η Υγεία να οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ίδια ώρα που η απειλή των λουκέτων κλινικών λόγω ελλείψεων σε προσωπικό επανεμφανίζεται ήδη σε πολλά νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση φαίνεται να θυσιάζουν τις προσλήψεις στο ΕΣΥ για προσλήψεις στην αστυνομία και την εξυπηρέτηση του δόγματος «Νόμος και τάξη».

Οι παγωμένες 2.500 προσλήψεις

Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη στελέχωση του ΕΣΥ διαφαίνεται από το γεγονός ότι δεν προκήρυξε ποτέ τις 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού του ΕΣΥ για το 2019, ακυρώνοντας παράλληλα το τετραετές πλάνο ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με 10.000 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Επιπλέον δεν πραγματοποίησε καμία προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού και το γεγονός ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά και του σημαντικού έργου των συγκεκριμένων δομών, με την υλοποίηση περισσότερων από 3.000 δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης στην κοινότητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση απόδοσης ΑΜΚΑ σε μετανάστες, αιτούντες διεθνής προστασία, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα με αποτέλεσμα την κατάργηση της πρόσβασής σε υγειονομική φροντίδα, με ό,τι κινδύνους η απόφαση αυτή ενέχει για τα δικαιώματα και την υγεία των ευάλωτων πληθυσμών, όπως και για τη δημόσια υγεία.

Πελατειακές σχέσεις και κομματικό κράτος

Επίσης στα πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας καταγράφεται η προσπάθεια επανασύστασης ενός σκληρού πελατειακού κράτους, όπου παλαιοί και νέοι πολιτευτές, απόστρατοι, χωρίς γνώση και ικανότητες, τοποθετούνται χωρίς αξιολόγηση διοικητές νοσοκομείων.

Ενδεικτική του τρόπου αντίληψης της κυβέρνησης για τη διοίκηση στην Υγεία αποτελούν η κατάργηση του αυτοδιοίκητου στο ΚΕΘΕΑ και ο διορισμός κομματικής διοίκησης, όπως και η επαναφορά του φαύλου καθεστώτος λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η Υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο, το ΕΣΥ βαίνει προς ιδιωτικοποίηση και χρειάζεται να υπάρξει ένα μέτωπο υγειονομικών και πολιτών για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ:

Η Ν.Δ. έχει σχέδιο διάλυσης και απαξίωσης του ΕΣΥ

Υγεία ώρα μηδέν. Παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για το δημόσιο σύστημα Υγείας, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα αλλά και οι καταγγελίες για τα προβλήματα λειτουργίας στις δημόσιες δομές Υγείας, επιβεβαιώνοντας ένα σχέδιο διάλυσης και απαξίωσης που προωθείται σκόπιμα στον χώρο της Υγείας.

Για μια ακόμη φορά το δημόσιο σύστημα Υγείας, για το οποίο τα προηγούμενα χρόνια έγινε τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διασφαλίσει την ισορροπία του, με σημαντικά αποτελέσματα, σήμερα βρίσκεται σε κίνδυνο κατάρρευσης. Νοσοκομειακές κλινικές και τμήματα κλείνουν λόγω συνταξιοδότησης προσωπικού και υποστελέχωσης, ενώ χειρουργεία αναβάλλονται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Ταυτόχρονα χημειοθεραπείες ακυρώνονται συστηματικά, ενώ είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τόσο μεγάλη έλλειψη σε φάρμακα για όλες τις κατηγορίες ασθενειών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν διαθέτει και ούτε θέλει να εφαρμόσει κανένα σχέδιο στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων. Επτά μήνες διακυβέρνησης και ο κ. Κικίλιας επαίρεται για τα πεπραγμένα του στην Υγεία δημοσιεύοντας video και δηλώσεις κενές περιεχομένου, χωρίς καμία αναφορά στα αναγκαία βήματα ενίσχυσης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ εξακολουθεί να μας εμπαίζει και να μην προχωράει το σχέδιο 2.500 προσλήψεων, που παρέλαβε έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αντίθετα, οι μηδενικές προσλήψεις τους τελευταίους μήνες και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών γίνεται φανερό ότι αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που επιδιώκει την πλήρη απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Διαμορφώνονται με αυτό τον τρόπο οι συνθήκες για την εκχώρηση νοσοκομειακών τμημάτων στον κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης, που επιχειρεί να μας γυρίσει στις μαύρες μέρες που τα δημόσια νοσοκομεία έκλειναν, βρίσκονταν στα όρια κατάρρευσης και υπολειτουργούσαν λόγω υποχρηματοδότησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των δημόσιων δομών με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, την αναδιοργάνωση και αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Καλούμε το προσωπικό του ΕΣΥ και όλους τους πολίτες, να υπερασπιστούμε την τεράστια προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για την επιβίωση και ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συγκροτώντας κοινό μέτωπο απέναντι σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL