Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μέτωπο ενάντια στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτωπο ενάντια στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την έναρξη διαλόγου για το ΚΕΘΕΑ αλλά και συνολικά για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον τομέα των εξαρτήσεων ζητούν από κοινού οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛΛ., του ΚΚΕ και του Μέρα25 μετά τη χθεσινή συνάντηση - συζήτηση που είχαν με τα μέλη του εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, τον διευθυντή και τους εκπροσώπους του συλλόγου εργαζομένων του οργανισμού στις εγκαταστάσεις του Προγράμματος Διάβαση στην πλατεία Αμερικής.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΕΘΕΑ δήλωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα που γίνεται εδώ και 23 ημέρες, όταν και εκδόθηκε η ΠΝΠ, από τα μέλη των προγραμμάτων απεξάρτησης, τους εργαζόμενους, τους γονείς και τη διοίκηση του οργανισμού, τονίζοντας ότι θα συμβάλουν συντονισμένα ώστε ο αγώνας τους να είναι αποτελεσματικός και να αποσυρθεί από την κυβέρνηση η συγκεκριμένη παρέμβαση.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, του Μέρα25 και του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να καταθέσουν αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια προκειμένου απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εκφραστεί η αντίθεση στο ζήτημα κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και να ζητηθεί η πραγματοποίηση του επιβεβλημένου διαλόγου για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα ζητήματα των εξαρτήσεων.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε να υλοποιήσει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι η κοινωνική συσπείρωση και οι συντονισμένες ενέργειες από την πλευρά των κομμάτων θα αποτρέψουν την κύρωση της ΠΝΠ.

«Το τελευταίο διάστημα με την ΠΝΠ εξελίσσεται μια κατάσταση η οποία θέτει σε αστάθεια έναν φορέα, με κίνδυνο να συρρικνωθεί ο δημόσιος χώρος στον τομέα των εξαρτήσεων» ανέφερε ο Αν. Ξανθός καταθέτοντας την πρόταση διαλόγου με τον υπουργό, έτσι ώστε, όπως είπε, όλοι μαζί, τα μέλη των κομμάτων και του ΚΕΘΕΑ, να ζητήσουν το «πάγωμα» της εφαρμογής της ΠΝΠ και καθαρές εξηγήσεις από τον υπουργό για το σχέδιό του στον τομέα των εξαρτήσεων.

"Ελπίζουμε να δεχθεί ο υπουργός τη συνάντηση" ανέφερε ο Αν. Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν δεχθεί, θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς καμία ταλάντευση.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση έχει υποτιμήσει το πολύ θετικό κοινωνικό αποτύπωμα του ΚΕΘΕΑ που επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες είναι αναγνωρίσιμο, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί κόσμος, πέρα από τους ανθρώπους που έχουν παιδιά, που είναι μέσα στα προγράμματα ή στην επανένταξη, που θα υπερασπιστεί την αυτονομία και τον χαρακτήρα του.

Κίνδυνος να χαθούν προγράμματα ΕΣΠΑ

Τον κίνδυνο να χαθεί πρόγραμμα που αφορά την κοινωνική επανένταξη μελών όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης επισήμανε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Β. Γκιτάκος, καλώντας σε συντονισμό των προσπαθειών για την αποτροπή της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και την απόσυρση της ΠΝΠ.

"Αυτή τη στιγμή βρίσκεται 'στον αέρα και παγωμένο' πρόγραμμα ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά όλους τους οργανισμούς απεξάρτησης για την κοινωνική επανένταξη των μελών τους, γιατί υπάρχει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναγνωρίζει διαφορετική εκπροσώπηση στον οργανισμό" τόνισε ο Β. Γκιτάκος.

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα που έχει «παγώσει», το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά προγράμματα, βάσει του οποίου το ΚΕΘΕΑ είχε στόχο να ανοίξει 5.500 θέσεις θεραπείας κατά των εξαρτήσεων και τώρα διακινδυνεύεται να χαθεί λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφήνει ανοιχτά δύο θέματα, όπως είναι η αποστολή του οργανισμού και οι πόροι του.

Ο Β. Γκιτάκος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι σύντομα, εντός του επόμενου εικοσαήμερου, θα έρθει η ΠΝΠ προς κύρωση στη Βουλή, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο από την κυβέρνηση, εκτός κι αν, όπως είπε, "σχέδιο εννοείται από την κυβέρνηση ο διορισμός ενός Διοικητικού Συμβουλίου με το οποίο στη συνέχεια θα συζητήσει, χωρίς τη δική μας συμμετοχή, ποιο είναι αυτό το σχέδιο και τι προβλέπει για τα ζητήματα του ΚΕΘΕΑ και των εξαρτήσεων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL