Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Τάκης Παντέλης, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ: / Τάκης Παντέλης, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ: Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη στήριξη της κυβέρνησης στα ιδιωτικά συμφέροντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τάκης Παντέλης, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ: / Τάκης Παντέλης, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ: Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη στήριξη της κυβέρνησης στα ιδιωτικά συμφέροντα

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για ιδιωτικοποιήσεις, για περιορισμό του Δημοσίου προς όφελος των ιδιωτών, αποτυπώνονται τόσο στον προϋπολογισμό του 2020 όσο και στις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής ως κυβέρνηση αναφορικά με την αντιμετώπιση των προσλήψεων και τη χρηματοδότηση στο ΕΣΥ, τονίζει με αφορμή τον νέο απεργιακό κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας ο Τάκης Παντέλης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Τ. Παντέλης υπενθυμίζει ότι το ΕΣΥ ήταν το πρώτο που δέχτηκε σημαντική επίθεση από τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς, όπως εξηγεί, από το 2010 έως το 2014 αποχώρησαν 26.000 άνθρωποι χωρίς να προσέλθει κανένας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σοβαρού κενού στη λειτουργία των δομών Υγείας.

Προσλήψεις - ανάσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο Τ. Παντέλης, κάλυψε τις απώλειες της δικής της θητείας από τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, που ανήλθαν μεταξύ 2015 και 2019 στις 8.000, ενισχύοντας με μόνιμο προσωπικό τις δομές αλλά και με 4.000 εργαζόμενους από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, επικουρικούς κ.ά., ενώ είχε δημοσιεύσει έναν σχεδιασμό με 2.500 προσλήψεις κάθε χρόνο, με 1.500 εργαζόμενους και 1.000 γιατρούς που θα κάλυπταν συνταξιοδοτήσεις και θα έδιναν παράλληλα μια ανάσα περίπου 1.200 νέων εργαζομένων κάθε χρόνο ώστε να καλυφθούν σταδιακά τα κενά των προηγούμενων ετών.

Ήδη από τον Απρίλιο, εξηγεί, η απερχόμενη κυβέρνηση είχε εγκρίνει προκήρυξη για 940 θέσεις γιατρών και είχε δρομολογήσει άλλες 1.500 θέσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός αυτός ενίσχυσης δεν φαίνεται να υλοποιείται από την παρούσα κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή, αναφέρει, αναμένεται να προσθέσει νέα κενά που θα προκύψουν από τις 2.500 εργαζόμενων και γιατρών που αποχώρησαν στην τελευταία διετία και να επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας.

Επίσης, ο Τ. Παντέλης ασκεί έντονη κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» τους διορισμούς 208 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Το ζήτημα με τα ΤΕΠ είναι πολύ σημαντικό, καθώς η αυτόνομη λειτουργία τους, με κάλυψη θέσεων από γιατρούς, θα έδινε σημαντική ανάσα ενίσχυσης στο εφημεριακό ζήτημα, ειδικά των μεγάλων πόλεων, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στην προσβασιμότητά τους αλλά και στη λειτουργία εν γένει των νοσοκομείων τόσο κατά την εφημερία όσο και στην τακτική λειτουργία τους, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από τον Ιούλιο έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Την προηγούμενη περίοδο, τονίζει ο Τ. Παντέλης, από το 2016 έως το 2019, υπήρχε μια σημαντική ενίσχυση των ορίων δαπανών των νοσοκομείων με 400 εκατομμύρια επιπλέον, από 1.5 δισ. που ήταν, στα 1,9 δισ., κάτι που, όπως σημειώνει, έδωσε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να αναπνεύσουν, να έχουν ρευστότητα και να μην έχουν λειτουργικά προβλήματα.

Δυστυχώς, υπογραμμίζει ο Τ. Παντέλης, από τον Ιούλιο και μετά υπάρχει ένα τεχνητό κλείσιμο της στρόφιγγας της χρηματοδότησης, είτε από τον ΕΟΠΥΥ, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα η 4η δόση της κρατικής χρηματοδότησης να μην έχει πάει ακόμα στα νοσοκομεία, όταν έπρεπε να είχε φτάσει από τον Σεπτέμβριο.

Αυτή η ελλιπής χρηματοδότηση έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο επίπεδο επάρκειας σε υλικά και αναλώσιμα στα νοσοκομεία, σημειώνει, τονίζοντας ότι από το προσχέδιο του προϋπολογισμού διαφαίνεται ότι υπάρχουν 100 εκατομμύρια λιγότερα όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ ακόμα, γεγονός, όπως σημειώνει, που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τη λειτουργική επάρκεια των νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία προσβάσιμα σε όλους

Πλέον υπάρχουν ζητήματα με περιορισμούς στην προσβασιμότητα λόγω της μη απόδοσης ΑΜΚΑ σε κατηγορίες προσφύγων, μεταναστών ακόμα και παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, τονίζει ο Τ. Παντέλης, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του διοικητή του Νοσοκομείου της Καβάλας, ο οποίος εμβολίασε 117 παιδιά που δεν είχαν δυνατότητα να καλυφθούν εμβολιαστικά.

Επίσης, υπογράμμισε ότι την περίοδο 2012-2014 τα ποσά που συσσωρεύτηκαν στα νοσοκομεία από οφειλές ανασφάλιστων πολιτών ήταν συνολικά περίπου 170 εκατομμύρια, που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας τα είχαν στείλει στην εφορία ή τα κρατούσαν στα λογιστήρια των νοσοκομείων για να ενταλματοποιηθούν, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα διέγραψε δίνοντας μια λύση στους συγκεκριμένους ανθρώπους.

Στόχος κάποιων ο περιορισμός της δημόσιας Υγείας

Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τις οποίες η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν απέρριψαν κατηγορηματικά, μας δείχνουν ότι μπορούν να ανοίξουν ζητήματα με περιορισμούς στην προσβασιμότητα, ειδικά των ανασφάλιστων αλλά και των μεταναστών και των προσφύγων. Τα ζητήματα περί Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, περί αλλαγής εργασιακής σχέσης και περί κατάργησης της μονιμότητας επανέρχονται, τονίζει ο Τ. Παντέλης, γιατί ένα συγκεκριμένο κομμάτι στον χώρο της Υγείας ζητάει να πάρει τη ρεβάνς και να περιορίσει το δημόσιο σύστημα, όπως το είχαμε ζήσει την περίοδο 2010 - 2014.

Ως εργαζόμενοι αυτό το σχέδιο θα μας βρει απέναντι, υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί αγώνας για να συνεχιστεί η προσπάθεια που άνοιξε την προηγούμενη περίοδο για επέκταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για σταθεροποίηση, για ανάπτυξη, για χρηματοδότηση και για προσλήψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL