Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας: / ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προσφέρει έδαφος να αναπτυχτεί η διαφθορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας: / ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προσφέρει έδαφος να αναπτυχτεί η διαφθορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να απεμπολήσει, χωρίς να προβάλει κανένα ευλογοφανή πειστικό επιχείρημα, το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και παράλληλα να προσφέρει έδαφος για να αναπτυχθεί η διαφθορά, καταγγέλλει το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόθεση που εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης να καταργήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και να αναμορφώσει το πλαίσιο της εκπαίδευσης των γιατρών από μηδενική βάση.

Η κατάργηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και η απαξίωση του θεσμικού  πλαισίου για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και τα συνέδρια αναδεικνύει τον αδίστακτο και κυνικό χαρακτήρα της κυβέρνησης της Ν.Δ. τονίζει το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το ΚΕΣΥ θεσμοθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ο ρόλος του επικαιροποιήθηκε και αναμορφώθηκε τον Φεβρουάριο 2019 με στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και των παθογενειών που επέτρεψαν την αδιαφανή διαχείριση κονδυλίων, την προκλητή ζήτηση και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων καθώς και την καταστρατήγηση των κανόνων της τεκμηριωμένης Ιατρικής.

Συγκεκριμένα, με τις τελευταίες αυτές νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΕΣΥ ανέλαβε έναν σαφή και συγκεκριμένο επιτελικό ρόλο, εστιασμένο στην εκπαίδευση των γιατρών και γενικότερα των υγειονομικών, οι κανόνες της οποίας χρονολογούνταν από το 1992!

Με αυτόν τον τρόπο, στα τελευταία τρία χρόνια, υπογραμμίζει το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξακόσιοι περίπου, έγκριτοι γιατροί από όλες τις ειδικότητες, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ και αυτοαπασχολούμενοι εργάστηκαν σκληρά δεκάδες ώρες και ετοίμασαν εκπαιδευτικά προγράμματα, βιβλιάρια ειδικευόμενων, αξιολογήσεις εκπαιδευτικών κέντρων αναμορφώνοντας τις υπάρχουσες, ενώ ταυτόχρονα ετοίμασαν πλήρεις φακέλους για νέες ειδικότητες και εξειδικεύσεις.

Επίσης, όπως επισημαίνει, στο ίδιο χρονικό διάστημα το ΚΕΣΥ σε συνεργασία με τις 45 επιστημονικές εταιρείες ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων ετοίμασαν το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και τα συνέδρια, τονίζοντας ότι όλο αυτό το τεράστιο έργο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να το απεμπολήσει χωρίς να προβάλει κανένα ευλογοφανή πειστικό επιχείρημα, αντιμετωπίζοντας το ΚΕΣΥ ως περιττό.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη στις 13.8.2019 καταργήθηκε  η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας (19.6.2019, Αρ. Πρωτ. Γ5α/Γ.Π. οικ. 46754) που έθετε όλες τις δικλείδες ασφαλείας για την επάρκεια και την ποιότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και, κυρίως, έβαζε για πρώτη φορά διαφανείς κανόνες και περιορισμούς σε ένα πεδίο προκλητικά ασύδοτο και μοναδικό διεθνώς.

Μάλιστα, μετά από εξαντλητικό διάλογο μεταξύ του υπουργείου Υγείας, των ιατρικών κοινοτήτων και των φαρμακευτικών εταιρειών υπήρξαν ρυθμίσεις στον Νόμο 4600/2019 και βάσει αυτών εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, στις οποίες μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών δεδομένων που αφορούν συναλλαγή φαρμακευτικών εταιρειών είτε με επιστημονικές εταιρείες των γιατρών είτε με γιατρούς στο site του ΕΟΦ και το site κάθε φαρμακευτικής εταιρείας καθώς και η ευθύνη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας να εγκρίνει τα συνέδρια.

Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν 1.300 ιατρικές εταιρείες χωρίς πιστοποίηση που πραγματοποιούν περισσότερα από 900 ιατρικά συνέδρια τον χρόνο χωρίς κριτήρια και εχέγγυα αξιοπιστίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανά η κυβέρνηση να ενοχλείται που γίνεται προσπάθεια να μπει μια τάξη στο άναρχο αυτό τοπίο, που είχε πολλαπλές στρεβλώσεις και προβλήματα και που προσφέρει έδαφος να αναπτυχτεί η διαφθορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL