Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τον κίνδυνο λειτουργίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου μετά την απόφαση για μείωση του προϋπολογισμού του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τον κίνδυνο λειτουργίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου μετά την απόφαση για μείωση του προϋπολογισμού του

Αν προτίθεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει τις δρομολογημένες από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενέργειες για τη χρηματοδότηση και τη στελέχωση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επισημαίνει τον άμεσο και πραγματικό κίνδυνο για τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τον οποίο δημιουργεί για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου η αιφνίδια απόφαση της 5ης Υ.ΠΕ. να αναθεωρήσει για λόγους άγνωστους τον προϋπολογισμό της για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, επεσήμανε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Η εν λόγω  απόφαση της  5ης Υ.ΠΕ. άφησε για το Νοσοκομείο του Βόλου το εξωφρενικό ποσό των 100.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αντί των 1,1 εκατομμυρίων ευρώ που είχε αρχικά συμφωνηθεί με βάση τον αρχικό προϋπολογισμό για το 2019, προκαλώντας την ερώτηση  του Βουλευτή για το αν προτίθεται το Υπουργείο να παρέμβει, ώστε να κινηθεί ο προϋπολογισμός του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου στη βάση του 2018 και της αρχικής συμφωνίας για το 2019.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση με θέμα: Κίνδυνος για τη λειτουργία του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου από την αιφνίδια απόφαση της 5ης Υ.ΠΕ. για μείωση του προϋπολογισμού του

Αιφνιδίως, γνωστοποιήθηκε στην τοπική κοινωνία του Βόλου ότι η Διοίκηση της 5η Υγειονομικής Περιφέρειας αναθεώρησε για άγνωστους λόγους τον προϋπολογισμό της για τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ  από τα ταμεία της, τα οποία είχαν προϋπολογισθεί για τα Νοσοκομεία, μετακινήθηκαν στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια.

Ο τελικός προϋπολογισμός του 2018 για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο ήταν 17.510.000 ευρώ  και ο αρχικός του 2019 ήταν 16.350.000 ευρώ. Το Νοσοκομείο του Βόλου, κινούμενο με βάση τα δεδομένα αυτά και χωρίς υπέρβαση στο ποσό, ζήτησε μέχρι τέλος του έτους 1,1 εκατομμύρια ευρώ για τη συνολική λειτουργία του, με εξαίρεση την φαρμακευτική δαπάνη. Τελικά, αποφασίστηκε να διατεθούν για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών και των παρεχόμενων υπηρεσιών του μόνο 100.000 ευρώ (εκτός από την φαρμακευτική δαπάνη).

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε θέσει το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου σε μία δυναμική φάση ανάπτυξης με την έγκριση ενός στεφανιογράφου, μίας χειρουργικής τράπεζας εμφύτευσης βηματοδοτών, ενός ειδικού υπερηχοτομογράφου, καθώς επίσης ορθοπεδικού και χειρουργικού εξοπλισμού.

Ακόμη, από την προηγούμενη κυβέρνηση υλοποιήθηκε η απόκτηση Μαγνητικού Τομογράφου από το Π.Δ.Ε.2018 και  Ακτινογραφικού Ψηφιακού Συγκροτήματος από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούσαν για χρόνια πάγια αιτήματα του κόσμου της Μαγνησίας, καθώς μέχρι την απόκτησή τους από το Αχιλλοπούλειο, οι πολίτες αναγκάζονταν να απευθύνονται είτε σε άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας είτε σε ιδιωτικές δομές με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση.

Οι παραπάνω νέες υποδομές, εκτός από το ότι αποτελούν έμπρακτη ενίσχυση του Νοσοκομείου του Βόλου και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχει, χρειάζονται και τα απαραίτητα χρήματα για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Ακόμη, το τρέχον έτος, με απόφαση ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ. (95η 10-05-2019) είχε εγκριθεί η αύξηση του Οργανισμού του νοσοκομείου από 400 σε 460 κλίνες, ώστε να ενταχθούν το Αιμοδυναμικό Τμήμα, ο Μαγνητικός Τομογράφος και η δημιουργία της απολύτως απαραίτητης για την περιοχή Ογκολογικής Κλινικής, ενώ είχε προγραμματιστεί και η επαναπροκήρυξη των 6 άγονων θέσεων του αυτόνομου ΤΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου καλύπτονται  και 21 επικουρικοί ιατροί και 18 θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού.

Με την αιφνιδίως ληφθείσα απόφαση της 5ης Υ.ΠΕ. για αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2019 του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου και τη διάθεση μόνο 100.000 ευρώ αντί για 1,1 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, που είχε αρχικά συμφωνηθεί, επίκειται άμεσος κίνδυνος όχι μόνο της διακοπής της φάσης ανάπτυξης και της αναβάθμισης του Νοσοκομείου που είχε εκκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά κίνδυνος διατάραξης της πραγματικής καθημερινής λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μετά την ενημέρωση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του, τονίστηκε από τη Διοίκηση του Αχιλλοπουλείου ότι θεωρείται αδύνατη η τρέχουσα οικονομική διαχείριση «γεγονός το οποίο θέτει πρωτίστως σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου καθόσον θα μειωθεί ο κύκλος εργασιών και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών (πχ μείωση χειρουργείων)». Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το ΔΣ επεσήμανε προς την 5η Υ.ΠΕ. ότι «το Νοσοκομείο θα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις που αφορούν κυρίως σε δαπάνες μετακίνησης, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευσης, φυσικού αερίου, Απογευματινών Ιατρείων, χειρουργείων καθώς και στο Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ».

Είναι επομένως φανερό ότι η αιφνίδια απόφαση της 5ης Υ.ΠΕ. να αναθεωρήσει για λόγους άγνωστους τον προϋπολογισμό της για τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τρία εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της, να μετακινηθούν στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, αφήνοντας για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου το εξωφρενικό ποσό των 100.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, θέτει σε πραγματικό κίνδυνο της παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο Νομό Μαγνησίας.

Ταυτόχρονα, ακυρώνει την προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης του μοναδικού δευτεροβάθμιου νοσοκομείου της περιοχής που εξυπηρετεί μόνιμο πληθυσμό 200.000 κατοίκων, συμπεριλαμβανομένου του ορεινού Πηλίου και των νησιών των Βορείων Σποράδων, με εξαίρεση φυσικά τον τουρισμό της Μαγνησίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επειδή, ο τελικός προϋπολογισμός του 2018 για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο ήταν 17.510.000 ευρώ  και ο αρχικός του 2019 ήταν 16.350.000 ευρώ.

Επειδή,το Νοσοκομείο του Βόλου, κινούμενο εντός της αρχικής συμφωνίας ζήτησε μέχρι τέλος του έτους 1,1 εκατομμύρια ευρώ για τη συνολική λειτουργία του, με εξαίρεση την φαρμακευτική δαπάνη.

Επειδή, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχαν συμφωνηθεί και εγκριθεί ένας στεφανιογράφος, μία χειρουργική τράπεζα εμφύτευσης βηματοδοτών, ένας ειδικός υπερηχοτομογράφος, καθώς επίσης ορθοπεδικός και χειρουργικός εξοπλισμός.

Επειδή, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε υλοποιηθεί η απόκτηση Μαγνητικού Τομογράφου από το Π.Δ.Ε.2018 και Ακτινογραφικού Ψηφιακού Συγκροτήματος από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επειδή, η αιφνίδια απόφαση της 5ης Υ.ΠΕ. να αναθεωρήσει για λόγους άγνωστους τον προϋπολογισμό της, ακυρώνει τη φάση ανάπτυξης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου που είχε εκκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Επειδή, η αιφνίδια απόφαση της 5ης Υ.ΠΕ. να αναθεωρήσει για λόγους άγνωστους τον προϋπολογισμό της θέτει σε πραγματικό κίνδυνο της παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο Νομό Μαγνησίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεται να παρέμβει ώστε να κινηθεί ο προϋπολογισμός του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου στη βάση του 2018 και της αρχικής συμφωνίας για το 2019, ήτοι να λάβει το Αχιλλοπούλειο τα 1,1 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, που είχαν αρχικά συμφωνηθεί;

2.    Προτίθεται να υλοποιήσει τις δρομολογημένες από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενέργειες για τη χρηματοδότηση και τη στελέχωση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου;

Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL