Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Με τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας για ζωή χωρίς ουσίες και εξαρτήσεις, τα μέλη της κοινωνικής επανένταξης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, οι γονείς τους, οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων της κοινότητας και δεκάδες αλληλέγγυοι βροντοφώναξαν χθες έξω από το υπουργείο Υγείας «Είμαστε όλοι ΚΕΘΕΑ», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στην αυταρχική παρέμβαση της κυβέρνησης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του κέντρου και να θέσει σε διακινδύνευση τη λειτουργία και τη θεραπευτική φιλοσοφία του προγράμματος.

Με τη συγκλονιστική κραυγή των μελών της κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ένωσαν τη φωνή τους εκατοντάδες πολίτες και εργαζόμενοι των προγραμμάτων απεξάρτησης που συγκεντρώθηκαν στην οδό Αριστοτέλους για να απαιτήσουν από τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση της αυταρχικής ΠΝΠ με την οποία καταλύεται το αυτοδιοίκητο και τίθεται σε κίνδυνο η θεραπευτική φιλοσοφία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.

Στη χθεσινή μαζική και έντονα συναισθηματικά φορτισμένη κινητοποίηση, τα μέλη της κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ έκλεισαν αρχικά με ταινία το στόμα τους για να καταγγείλουν την προσπάθεια φίμωσης του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση, ενώ στη συνέχεια σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο κατά μήκος της Αριστοτέλους, όπου παρουσίασαν την «κραυγή» του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ένα - ένα τα μέλη του τεράστιου κύκλου βγήκαν στη μέση του κύκλου και φώναξαν με όλη τους τη δύναμη το όνομά τους και ότι είναι ΚΕΘΕΑ. Κάθε φορά που ολοκληρώνονταν μια παρουσίαση, όλοι μαζί φώναζαν το όνομά του/ της λέγοντας ότι κι αυτός είναι ΚΕΘΕΑ, συγκλονίζοντας με τη δύναμη της φωνής και της ψυχής τους, δείχνοντας αγωνιωδώς την αποφασιστικότητά τους για την απεξάρτηση.

Τα μέλη και οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ ζητούν να τερματιστεί η επιχειρούμενη απαξίωση του κέντρου και της θεραπευτικής του πρότασης και να ανακληθεί η αυταρχική ΠΝΠ, που θέτει, όπως λένε, σε κίνδυνο όλη τη θεραπευτική προσέγγιση του προγράμματος.

«Θα δώσουμε όλη μας τη δύναμη για να αγωνιστούμε για το ΚΕΘΕΑ και τις αξίες του που πλήττονται από την κυβέρνηση» τονίζει η Ιουλία Κ., πρώην εξαρτημένη που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η πραξικοπηματική πράξη της κυβέρνησης στόχο έχει να στερήσει το δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις από τα μέλη και τους εργαζόμενους, ετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για ιδιωτικοποιήσεις και στον χώρο των εξαρτήσεων».

«Ενώνουμε τη φωνή μας με το ΚΕΘΕΑ και ζητάμε την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων» τονίζει η Μιρέλα από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, τονίζοντας ότι σ’ αυτόν τον αγώνα πρέπει όλοι να πάρουμε θέση.

Σημειώνεται τέλος ότι στο πλευρό των μελών του ΚΕΘΕΑ βρέθηκαν και δεκάδες μέλη πρωτοβουλιών και φορέων όπως και μέλη του προγράμματος απεξάρτησης 18 Άνω, τα οποία υποστηρίζουν ότι η αυταρχική πράξη της κυβέρνησης δεν βάζει στο στόχαστρό της μόνο το ΚΕΘΕΑ, αλλά συνολικά τα θεραπευτικά προγράμματα και κυρίως το δικαίωμα των εξαρτημένων στην απεξάρτηση.

Κραυγή αγωνίας και από τη Θεσσαλονίκη

Έναν τεράστιο κύκλο ζωής σχημάτισαν χθες στην πλατεία Αριστοτέλους εργαζόμενοι, γονείς και θεραπευόμενοι στις δομές του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη και με μια «κραυγή» αγωνίας ζήτησαν να μην καταργηθεί το αυτοδιοίκητο του οργανισμού, που πρώτος στην Ελλάδα ξεκίνησε μέσα από τη μονάδα «Ιθάκη» προγράμματα απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες.

«Είμαι ο Χρήστος» φώναζε ένας από τον κύκλο που απεξαρτήθηκε ακολουθώντας το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. «Και ο Χρήστος είναι εντάξει» φώναζαν όλοι μαζί. «Είμαι η Ελένη», «Είμαι ο Βλαδίμηρος», «Είμαι η Ευριδίκη» φώναζαν ένας - ένας οι απεξαρτημένοι και ο κύκλος επιβεβαίωνε και πάλι ότι όλοι τους πλέον «είναι εντάξει», διατυμπανίζοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ επί δεκαετίες. Ο ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ Φαίδων Καλοτεράκης τόνισε ότι το αυτοδιοίκητο του οργανισμού «αποτελεί ένα μέρος της θεραπείας των απεξαρτημένων, καθώς τα άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν το Δ.Σ. του κέντρου”.

ΣΥΡΙΖΑ: θέλουν “εξαρτημένο” ΚΕΘΕΑ

Σε ρόλο Ιαβέρη και απηνούς διώκτη δικαιωμάτων και ελευθεριών διακρίνεται -κι είναι το μόνο άλλωστε στο οποίο «αριστεύει»- στους λίγους μήνες που κυβερνά τη χώρα η Νέα Δημοκρατία. Που κυβερνά περιστέλλοντας με φανατισμό τα δικαιώματα των πιο ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων. Κάνοντας αρχή με τους πρόσφυγες, συνεχίζει τώρα με όσους παλεύουν κατά των εξαρτήσεων, ξεκινώντας πόλεμο και μ’ αυτούς που βρίσκονται στο πλευρό τους, γονείς, θεραπευτές, φίλους, υπονομεύοντας σήμερα αδίστακτα τη λειτουργία και την ύπαρξη του ΚΕΘΕΑ και αύριο πιθανότατα κάθε άλλης δημόσιας δομής απεξάρτησης.

Γιατί πέρα από την ύβρη να θέλεις να χειραγωγήσεις κομματικά δημιουργώντας ένα «εξαρτημένο» ΚΕΘΕΑ, πέρα από το βόλεμα κάποιων ημετέρων, παχυλά αμειβόμενων μισθοφόρων, στη θέση άμισθων, υψηλού κύρους και εμπειρίας εθελοντών, το κυβερνητικό σχέδιο αρχίζει ήδη να αποκαλύπτεται: έλεγχος - χειραγώγηση - απαξίωση - ιδιωτικοποίηση του ΚΕΘΕΑ καθώς και κάθε δομής απεξάρτησης. Άλλωστε, τα ιδιωτικά συμφέροντα ανυπομονούν και πιέζουν! Τόσο κυνικά, τόσο αδίστακτα, τόσο επιτελικά.

Όμως την ύβρη ακολουθεί σχεδόν πάντα η νέμεσις. Οι χθεσινές συγκλονιστικές συγκεντρώσεις του ΚΕΘΕΑ και των φίλων του έξω από το υπουργείο Υγείας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα έδωσαν ήδη την πρώτη απάντηση.

Είναι η αυτονόητη απάντηση κάθε καθαρού μυαλού σε κάθε βρόμικη ιδιοτελή σκέψη: κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ. Ενίσχυση των δωρεάν δομών απεξάρτησης, κοινωνικής φροντίδας και ένταξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL