Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Χωρίς ατζέντα και στρατηγική στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς ατζέντα και στρατηγική στην Υγεία

Επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Γκοντοζαμάνη. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ, στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για άμεσες δράσεις στον ΕΟΠΥΥ και στους μεγάλους χρόνους αναμονής διεξαγωγής των εξετάσεων. Επίσης μίλησε για στοχευμένες προσλήψεις στον κλάδο των νοσηλευτών καθώς και για μια τολμηρή πολιτική πρόληψης, που έχει στόχο να κάνει η κυβέρνησή του, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο.

Αν. Ξανθός: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας

Η ρητορική για «υπουργείο της Απελπισίας που θα μετατραπεί σε υπουργείο της Ελπίδας» αναδεικνύει έλλειμμα επεξεργασμένης στρατηγικής και τακτικής και όχι δυναμική ουσιαστικών αλλαγών, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, χαρακτηρίζοντας εθιμοτυπική την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, χωρίς ατζέντα και, κυρίως, χωρίς επίγνωση της πραγματικότητας.

Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να μιλήσει για 'καμένη γη' ή για 'διάλυση' στην Υγεία, γιατί ξέρει καλά ότι το αφήγημα αυτό δεν πείθει κανένα. Γιατί οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι ασθενείς γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία, αλλά είδαν τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα να βελτιώνονται, να καλύπτονται σιγά - σιγά τα κενά σε προσωπικό, να μην υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, να υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές του προσωπικού και των προμηθευτών, να μην δημιουργούνται χρέη στα νοσοκομεία, να αναβαθμίζονται οι υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης είδε στην πράξη στήριξη και όχι εγκατάλειψη της δημόσιας περίθαλψης, ξέρει ότι η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ είναι εγγυημένη, σε αντίθεση με την περίοδο της διακυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που υπήρχε αποκλεισμός τους και 'υγειονομική φτώχεια' στη χώρα.

Η 'ποιοτική δημόσια υγεία, κ. Μητσοτάκη, στην οποία συχνά αναφέρεστε, απαιτεί ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όχι νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του, προϋποθέτει ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, σταδιακή ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας με στόχο το 6% του ΑΕΠ, όπως είχαμε παρουσιάσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας και, πάνω απ' όλα, μόνιμες προσλήψεις γιατρών - νοσηλευτών - λοιπού προσωπικού με βάση τον κανόνα 1:1. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε για επιπλέον αύξηση του ορίου δαπανών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ λέει κουβέντα, ενώ για το μείζον θέμα των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1:5 που πρεσβεύει, το ΕΣΥ θα επιστρέψει στη φάση της πιο δραματικής υποστελέχωσης και στη διαρκή διακινδύνευση της λειτουργίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της χώρας. Οπότε και οι όποιες προσλήψεις νοσηλευτών (για γιατρούς δεν έχουμε ακόμα ακούσει τίποτα) εξαγγέλλονται, είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρυσμα".

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL