Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σταμάτης Βαρδαρός: Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναβαθμίστηκε

Ανακοίνωσε την παραίτησή του για πολιτικούς λόγους

Την παραίτησή του για πολιτικούς λόγους υπέβαλε εχθές ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, τονίζοντας ότι το διάστημα 2015 - 2019 η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αναβαθμίστηκε και απέκτησε νέες δομές σε όλη την Ελλάδα για την παροχή πρόσβασης σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας για όλους και όλες.

Οι δομές αυτές είναι τα Κέντρα Υγείας και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, ή αλλιώς ΤΟΜΥ, στην καρδιά της λειτουργίας των οποίων βρίσκεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, αναφέρει ο Σταμάτης Βαρδαρός, υπογραμμίζοντας ότι τον Ιούλιο του 2019 σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 127 ΤΟΜΥ.

Επίσης, ενημερώνει ότι με την ψήφιση του Νόμου 4486/2017 δρομολογήθηκαν τα εξής:

* Ενεργοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού μέσω του ΕΣΥ αλλά και μέσω νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ.

* Πιλοτική λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτούργησαν 127 τέτοιες διεπιστημονικές ομάδες ως προάγγελοι των Τοπικών Μονάδων Υγείας, με έμφαση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές όλης της χώρας, με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή σε περιοχές με υστέρηση εισοδήματος, υψηλή ανεργία και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.

* Θεσμοθέτηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που λειτουργούν με διεπιστημονικό προσωπικό σε επίπεδο γειτονιάς, δίνοντας έμφαση στην άρση των εμποδίων πρόσβασης, την οικογενειακή ιατρική, την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας, τον ατομικό ιατρικό φάκελο και την κοινωνική λογοδοσία.

* Ενδυνάμωση των Κέντρων Υγείας αλλά και άλλων δομών της ΠΦΥ (πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, τοπικά ιατρεία), με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της προκήρυξης για 455 μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού, αλλά και την ενίσχυση σε υλικοτεχνικό επίπεδο.

* Λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, με το οποίο κάθε πολίτης μπορεί να προγραμματίζει την επίσκεψη εύκολα και, κυρίως, δωρεάν.

* Έναρξη της 24ωρης λειτουργίας των πρώτων Κέντρων Υγείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

* Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας των αστικών περιοχών με την εξυπηρέτηση και απογευματινών ραντεβού.

* Μια σειρά από παρεμβάσεις στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

* Σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει προετοιμαστεί αναλυτική ενημέρωση προς τη νέα πολιτική ηγεσία σχετικά με τη θεσμική και νομοθετική παραγωγή που συντελέστηκε κατά την περίοδο 2015 - 2019.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο