Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δωρεάν γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο

Μέσω του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας - Κ. Φωτάκης στην "Α": "Η επιστημονική έρευνα στηρίζει την κοινωνία"

Δωρεάν γενετικές εξετάσεις μέσω του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας θα μπορούν να κάνουν σύντομα οι ασθενείς με καρκίνο, όπως ανακοίνωσε ο τομέας Έρευνας του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για εξετάσεις που θα αφορούν βιοδείκτες για συμπαγείς όγκους, αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου.

Οι ασθενείς θα παραπέμπονται από τους θεράποντες γιατρούς τους προς τις μονάδες του Δικτύου χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή, ενώ σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας -όπου περιγράφονται τα γονίδια προς έλεγχο και οι τρεις κατηγορίες καρκίνου- η διαδικασία θα υποστηρίζεται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Κ. Φωτάκης: "Η έρευνα πρέπει να έχει κοινωνικό αποτύπωμα"

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας συστήσαμε το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία. Οι γενετικές εξετάσεις για τους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη θα είναι πλέον δωρεάν και θα καλύπτονται από εθνικούς πόρους που στηρίζουν το δίκτυο, αποτελώντας γλαφυρό παράδειγμα της απήχησης της έρευνας στην κοινωνία» τονίζει στην “Α” ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Τονίζει επίσης ότι η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογα με τη χρήση ή την κατάχρησή της έχει ένα σαφές πρόσημο. «Από την αρχή αυτής της διακυβέρνησης η έρευνα βρέθηκε στον πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας με τρόπο έμπρακτο, απτό και συστηματικό. Για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής το κοινωνικό αποτύπωμα πρέπει να είναι σαφές και ορατό. Οι εμβληματικές δράσεις που έχουν αναληφθεί με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό» προσθέτει.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις