Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Πρόταση για την αντιστοίχιση πτυχίων Τεχνολογικής με πτυχία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση για την αντιστοίχιση πτυχίων Τεχνολογικής με πτυχία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

Πρόταση για την επίλυση του ζητήματος των αποφοίτων ΤΕ αναφορικά με την αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων τους με εκείνα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας. Με την ψήφιση του ν. 4610/2019 που προέβλεπε τη δημιουργία του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και την κατάργηση των ΤΕΙ τα πτυχία που θα παρέχουν όλα τα ΑΕΙ της χώρας (εκτός από την ΑΣΠΑΙΤΕ) θα έχουν τον χαρακτηρισμό ΠΕ, εφόσον όλα τα ανώτατα ιδρύματα θα είναι πια πανεπιστήμια. Με τον ίδιο νόμο εκκινήθηκαν οι διαδικασίες για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους μηχανικούς Τ.Ε.

Η εκκρεμότητα απέναντι στους αποφοίτους Τ.Ε. που αιτούνται την αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων τους με αυτά που παρέχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα παραμένει, διότι η Πολιτεία δεν μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους ενέργεια έως ότου καταργηθούν όλα τα τεχνολογικά ιδρύματα. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας ο Ν. 4610/2019 δίνει πλέον αυτή τη δυνατότητα και προτείνει μια διαδικασία που να είναι αδιάβλητη και αξιόπιστη, ανακοινώνοντας ότι:

- Θα ορίσει επιτροπές εμπειρογνωμόνων (καθηγητών ΑΕΙ), οι οποίες θα μελετήσουν τα προγράμματα σπουδών Τμημάτων ΤΕΙ ανά περιοχή και θα τα συγκρίνουν με αντίστοιχα προγράμματα πανεπιστημιακών Τμημάτων. Προκειμένου να γίνει αντιστοίχιση και ισοτίμηση πτυχίου οι απόφοιτοι Τ.Ε. θα δίνουν επιπλέον μαθήματα που θα προκύπτουν από αυτή τη σύγκριση. Σημειώνεται ότι ενδεχομένως να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς το πλήθος των μαθημάτων για τους αποφοίτους προγραμμάτων σπουδών παλαιότερων ετών, σε συνάρτηση με τις διαχρονικές αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων των ΤΕΙ.

- Μετά τον ορισμό των επιπλέον μαθημάτων προκειμένου το πρόγραμμα σπουδών Τ.Ε. να αντιστοιχεί με παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών Π.Ε., το υπουργείο θα ορίσει τρία ή και παραπάνω εξεταστικά κέντρα που θα φιλοξενούνται στις δομές των ΑΕΙ, ώστε να καλύπτεται γεωγραφικά με ικανοποιητικό τρόπο η επικράτεια.

- Οι απόφοιτοι που θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της αντιστοίχισης, θα μπορούν άμεσα, χωρίς διαδικασία κατατακτηρίων εξετάσεων, να δηλώνουν δύο φορές τον χρόνο την επιθυμία τους να συμμετέχουν στις εξετάσεις των επιπλέον μαθημάτων σε ένα από τα ανακοινωθέντα εξεταστικά κέντρα και θα τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνουν την αντιστοίχιση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

- Τα θέματα στις εξετάσεις θα μπαίνουν από κεντρική επιτροπή εξετάσεων ανά πρόγραμμα σπουδών ή γνωστική περιοχή, η οποία θα απαρτίζεται από καθηγητές ελληνικών ΑΕΙ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL