Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δημοκρατία και ενεργοί πολίτες το θέμα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας

Πρεμιέρα χθες των πανελλαδικών εξετάσεων - Κ. Γαβρόγλου: Δεν υπήρξε κανένα θέμα διαρροής

Στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) διαγωνίστηκαν οι περίπου 85.000 υποψήφιοι των Γενικών και Εσπερινών Λυκείων με το οποίο έκαναν πρεμιέρα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε θεματική αναφορικά με τη Δημοκρατία και τον ενεργό ρόλο των πολιτών. Το απόσπασμα ήταν από το βιβλίο του Norberto Bobbio, «Το μέλλον της δημοκρατίας» το οποίο μιλά για τις αξίες της δημοκρατίας και τη σημασία ενεργοποίησης των πολιτών για την υπεράσπισή της.

Σε γενικές γραμμές τα θέματα ήταν βατά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Απαιτητική πάντως ήταν η σύνταξη της περίληψης καθώς το κείμενο ήταν πυκνογραμμένο με αρκετές αντιφάσεις. Εύκολες και αναμενόμενες ήταν οι υπόλοιπες ερωτήσεις και ασκήσεις θεωρίας, ενώ για πρώτη φορά τέθηκε το υποερώτημα Β3.β. όπουοι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τη λειτουργία της γλώσσας σε υπογραμμισμένες φράσεις και να αποδώσουν τη σημασία τους μονολεκτικά ή περιφραστικά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί διαρροής των θεμάτων μετά από σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής.
Εξετάσεων συνέχεια για τα ΕΠΑΛ.

Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) ενώ τη Δευτέρα οι πανελλαδικές συνεχίζονται για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων με τα μαθήματα προσανατολισμού. Οι εξετάσεις των μαθημάτων ολοκληρώνονται στις 18 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 20 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά, ενώ θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από τις 21 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι φέτος θα εισαχθούν 78.335 φοιτητές σε 432 Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο