Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
60 διετή προγράμματα σπουδών σε 11 ΑΕΙ για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

60 διετή προγράμματα σπουδών σε 11 ΑΕΙ για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινούν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων καθώς, πέρα από τις εξετάσεις για την πρόσβασή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τα 60 διετή προγράμματα σπουδών που θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε 11 πανεπιστήμια της χώρας δίνουν ακόμα μια διέξοδο με εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές. Ο τελικός πίνακας των προγραμμάτων οριστικοποιήθηκε από τα ΑΕΙ και δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν όλα όσα χρειάζονται και να επιλέξουν τομέα με κριτήριο τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.

Σημειώνεται ότι από τους συνολικά 15.000 υποψηφίους, οι 6.000 θα κερδίσουν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω Πανελλαδικών και επιπλέον 1.500 θα ενταχθούν στα διετή προγράμματα σπουδών σε τομείς συναφείς με εκείνους των ΕΠΑΛ (ναυτιλιακών, μηχανολογίας, πληροφορικής, εφαρμοσμένων τεχνών κ.λ.).

Δωρεάν φοίτηση, πρόσβαση με απολυτήριο

Η επιλογή θα γίνεται με βάση το βαθμό απολυτηρίου ή τον βαθμό του πτυχίου ειδικότητας, χωρίς εξετάσεις. Η φοίτηση θα διαρκεί τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης, ενώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα απονέμονται διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στους τίτλους των διετών προγραμμάτων καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα.

Τα 60 διετή προγράμματα παρέχονται, τουλάχιστον για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, από 11 πανεπιστήμια της χώρας: τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Θεσσαλίας, Πατρών, Δυτικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Για έναν διεθνώς καταξιωμένο ακαδημαϊκό θεσμό έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Καλωσορίζοντας τον νέο θεσμό και στην Ελλάδα σημείωσε ότι παρέχεται μια ακόμα προοπτική για δωρεάν και υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας “ότι οι σύγχρονες τάσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας απαιτούν τη δημιουργία νέων κλάδων και ειδικεύσεων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL