Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Να σταματήσει η άδικη μεταχείριση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να σταματήσει η άδικη μεταχείριση

Να σταματήσουν οι διακρίσεις εις βάρος των αναπληρωτριών ζητούν σύλλογοι εκπαιδευτικών και σωματεία που διεκδικούν την πλήρη εξίσωση των αδειών διευκόλυνσης της μητρότητας μόνιμων και αναπληρωτριών εκπαιδευτικών. Η καμπάνια για την προστασία της μητρότητας αποτελεί την πρώτη συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια των αναπληρωτριών να επικοινωνήσουν και να διεκδικήσουν την ίση μεταχείρισή τους καθώς στερούνται τα αντίστοιχα δικαιώματα μητρότητας σε σχέση με τις μόνιμες συνάδελφους τους.

Ίσα δικαιώματα

Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, στηρίζεται και υλοποιείται σταδιακά από συλλόγους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σωματεία. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας με κεντρικό σύνθημα “ίσα δικαιώματα σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες!” καθώς, όπως εξηγούν, οι αναπληρώτριες έχουν “λειψά” δικαιώματα σε σχέση με τις μόνιμες εκπαιδευτικούς κατά την “άδεια μητρότητας (κύησης, λοχείας, ανατροφής), ενώ δεν δικαιούνται άδεια ασθένειας τέκνου, άδεια επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας”.

Θέσπιση χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ανισότητες στα εργασιακά δικαιώματα μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε πριν από ένα μήνα στη θέσπιση χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές, διάρκειας έως τριών μηνών και δεκαπέντε ημερών, αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, στα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και στα μέλη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Ταυτόχρονα δόθηκε η δυνατότητα στις αναπληρώτριες να επιλέγουν μεταξύ της άδειας ανατροφής τέκνου και του μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα.

"Δεν αρκεί"

Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι την άδεια ανατροφής 3,5 μηνών οι περισσότερες αναπληρώτριες δεν μπορούν να την πάρουν καθώς ήδη έκαναν χρήση της δίωρης μείωσης ωραρίου πριν ψηφιστεί η τροπολογία, με το δεδομένο ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή μέχρι τότε. “Αυτοί οι ελάχιστοι μήνες σε σχέση με την εννεάμηνη άδεια των μόνιμων εκπαιδευτικών ή την εξάμηνη άδεια από τον ΟΑΕΔ των ιδιωτικών υπαλλήλων δεν μας αρκούν. Εκ των πραγμάτων οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον βάναυσο αποχωρισμό και τον πρόωρο αποθηλασμό με μια δίωρη μονάχα μείωση ωραρίου ανά εβδομάδα, από τη μια πλευρά, και την άδεια άνευ αποδοχών δίχως καταβολή ενσήμων και προσμέτρηση προϋπηρεσίας από την άλλη, μόλις εξαντληθεί το τρίμηνο της άδειας ανατροφής” τονίζουν προσθέτοντας πως θα συνεχίσουν να παλεύουν για την “πλήρη εξίσωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων μέχρι την κατάργηση της ελαστικής εργασίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL