Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Κώστας Γαβρόγλου: / Κώστας Γαβρόγλου: Το νέο εξεταστικό σύστημα είναι απολύτως αδιάβλητο σε όλα τα στάδιά του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβρόγλου: / Κώστας Γαβρόγλου: Το νέο εξεταστικό σύστημα είναι απολύτως αδιάβλητο σε όλα τα στάδιά του

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με μικρές εκπλήξεις αλλά ουσιαστικές αλλαγές ανακοινώθηκε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση της Τρίτης Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος, 2019-2020.

Για πρώτη φορά θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα ελεύθερης πρόσβασης που θα καθορίζονται από το πρώτο μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις των υποψηφίων, ενώ στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος δεν θα προσμετράται ο βαθμός του απολυτηρίου.

Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην "Αυγή" της Κυριακής, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απορρίπτει τις αιτιάσεις περί “κατάργησης του αδιάβλητου” στις ενδοσχολικές και Πανελλαδικές εξετάσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη να επανακτήσει η Τρίτη Λυκείου την εκπαιδευτική της αξία.

Σε ό,τι αφορά τους μόνιμους διορισμούς, διαβεβαίωσε ότι εντός Μαρτίου θα γίνει η προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ των 4.500 προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή για την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ εκδίδεται άμεσα και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα κατοχυρώνει τις 5.250 μόνιμες προσλήψεις για το έτος 2020-2021.

* Γιατί κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος αναστείλατε ή μεταθέσατε χρονικά την εφαρμογή ορισμένων αλλαγών; Δεν ήταν τελικά έτοιμο το υπουργείο;

Δεν ήταν θέμα ετοιμότητας του υπουργείου. Για κάθε μια από αυτές τις αλλαγές που δεν θα ισχύσουν κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος υπάρχει ένα διαφορετικό σκεπτικό. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν ανακοινώσαμε το σύστημα, είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ακούσαμε τους προβληματισμούς τους και αποφασίσαμε για την πρώτη χρονιά εφαρμογής να υπάρχει αυτή η μετάβαση από το παλαιό στο νέο με έναν τρόπο που ευνοεί ακόμη περισσότερο τους μαθητές. Εξάλλου η φιλοσοφία του νέου συστήματος δεν αλλοιώνεται. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν για πρώτη φορά πανεπιστημιακά τμήματα ελεύθερης πρόσβασης που θα καθοριστούν από το πρώτο μηχανογραφικό. Η μόνη αλλαγή είναι ότι το μηχανογραφικό θα συμπληρωθεί τον Οκτώβριο αντί για τον Ιούνιο μετά το τέλος της Δευτέρας Λυκείου.

* Γιατί αποφασίσατε να μην προσμετράται το απολυτήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος; Υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αδιάβλητο των νέων εξετάσεων για την απόκτηση απολυτηρίου;

Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Το σύστημα θα είναι απολύτως αδιάβλητο σε όλα τα στάδιά του. Το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει τη γνωστή σε όλους αδιάβλητη τεχνογνωσία στη διαδικασία εκπομπής των θεμάτων προς τα σχολεία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος, άρα παντού θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες.

Αποφασίσαμε την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος να μην προσμετράται ο βαθμός του απολυτηρίου προκειμένου να δώσουμε χρόνο κυρίως στους μαθητές, αλλά και στους εκπαιδευτικούς να αφομοιώσουν τη νέα αντίληψη που οικοδομούμε για το Λύκειο. Να συγχρονιστούν με τη λογική ότι το Λύκειο έχει εκπαιδευτική αξία. Όπως γνωρίζετε, οι αλλαγές που φέρνουμε έχουν ως επίκεντρο το Λύκειο, ειδικά την Τρίτη Λυκείου στο πλαίσιο του δεκατετράχρονου σχολείου, που έως τώρα ήταν μια ανύπαρκτη τάξη.

Με τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και με την εμβάθυνση της διδασκαλίας σε τέσσερα μαθήματα και έξι ώρες διδασκαλίας για κάθε μάθημα, δίνουμε νόημα και ουσία στην Τρίτη Λυκείου. Αυτή η νέα αντίληψη και διαδικασία πρέπει εμπεδωθεί στην πράξη πριν αρχίσει ο βαθμός του απολυτηρίου να προσμετράται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

* Σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών και τις επικείμενες προκηρύξεις από το ΑΣΕΠ. Υπάρχει περίπτωση να μην προκηρυχθούν εγκαίρως οι θέσεις για την Ειδική Αγωγή και να μην εφαρμοστεί ο νόμος από φέτος; Διότι αυτό υπονόησαν οι υπεύθυνοι της ανεξάρτητης αρχής σε ενημερωτική συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους αναπληρωτών. Επίσης, πότε θα προκηρυχθούν οι θέσεις για τη Γενική Αγωγή;

Για το θέμα των 15.000 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, που θα γίνουν για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία αδιοριστίας, ισχύει ο προγραμματισμός μας όπως έχει ανακοινωθεί. Εντός του Μαρτίου θα γίνει η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ και θα ανοίξει το σύστημα κατάθεσης δικαιολογητικών για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2019-2020. Άρα όλες οι διαδικασίες είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

Επιπλέον θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα κατοχυρώνει τις 5.250 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021. Από εκεί και πέρα θα ζητούσα από κάποιους συνδικαλιστές να είναι πιο υπεύθυνοι και να μην υπονομεύουν οι ίδιοι τις προσδοκίες χιλιάδων εκπαιδευτικών. Οι μόνιμες προσλήψεις στην εκπαίδευση είναι γεγονός που η δική μας κυβέρνηση αποφάσισε και δρομολογεί, και αυτό προφανώς ενοχλεί αρκετούς.

* Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσατε την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών. Πώς αναμένεται να λειτουργήσει, πώς και από ποιους προβλέπεται να υλοποιηθούν τα προγράμματα επιμόρφωσης;

Μετά από πάρα πολλά χρόνια, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τίθεται σε μια νέα βάση. Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο δημιουργείται το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης που θα υλοποιεί τα προγράμματα επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Κάθε ειδικό πρόγραμμα θα έχει δύο μέρη: ένα εξ αποστάσεως και ένα διά ζώσης. Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, θα έχουμε αυτές τις συστηματικές επιμορφώσεις που θα είναι δωρεάν, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. Θα αξιοποιηθούν η τεχνογνωσία αλλά και οι τεχνολογικές δυνατότητες του ΕΑΠ και το Κέντρο θα έχει δική του επιστημονική επιτροπή.

Ο στόχος μας είναι να κάνουμε πράξη τη σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση στο κρίσιμο για την εκπαίδευση ζήτημα της επιμόρφωσης των δασκάλων και των καθηγητών. Υπάρχει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διεθνής συζήτηση ως προς τη σημασία της διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, με τρόπους, όμως, διαδραστικούς, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα τους, να μπορούν να δημιουργούν ομάδες κοινών ενδιαφερόντων μεταξύ τους, αλλά και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία.

* Τους τελευταίους μήνες προκλήθηκαν αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων με αφορμή τις αλλαγές που προωθούσε το υπουργείο αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων. Τελικά αυτή η πρόταση αποσύρθηκε και ο διάλογος συνεχίζεται, με τους εκπροσώπους των Μουσικών Σχολείων να καταθέτουν νέες προτάσεις...

Μετά από συνεργασία με το συντονιστικό όργανο των διευθυντών των Μουσικών Σχολείων, προωθούμε αλλαγές μόνο στο μέρος της νομοθεσίας που αφορά τις επιτροπές (Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων και Επιτροπή Καλλιτεχνικών Σχολείων, αυτή είναι η επίσημη ονομασία τους), στο οποίο το συντονιστικό είναι απολύτως σύμφωνο. Οι επιτροπές θα ενταχθούν στο ΙΕΠ και θα γνωμοδοτούν για καθαρά επιστημονικά θέματα. Πρέπει, όμως, να φανεί ότι οι λίγοι που αντέδρασαν ήταν άτομα που θα ήθελαν έναν άλλο χαρακτήρα των Μουσικών Σχολείων, έναν χαρακτήρα που να προσομοιάζει με Επαγγελματικά Λύκεια. Αυτή ήταν η ουσία της αντίδρασης, και που δεν είχαν την τόλμη να την υπερασπιστούν δημόσια.

Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από άμβωνος...

* Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας για το επίμαχο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Πιστεύετε ότι η απόφασή της θα ανάψει τελικά το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας;

Προχωράμε βήμα - βήμα. Θέλουμε να προχωράμε με συναινέσεις για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, να διασφαλίσουμε τους κληρικούς και να νοικοκυρέψουμε τα περιουσιακά. Ο πρώτος και επιτακτικός στόχος μας στον διάλογο με την Εκκλησία ήταν να σταματήσει η απίστευτη παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Να γίνει, δηλαδή, πλήρως κατανοητό σε όλους ότι για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται όπως πρέπει να εξασφαλίζεται σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Ο κλήρος δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και το σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας, που έχει στα χέρια της η Ιεραρχία και βάσει αυτού θα τοποθετηθεί, αίρει οριστικά όσες ανησυχίες έχουν εκφραστεί.

Εκείνο, όμως, που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι αυτό που έκανε το συνδικαλιστικό όργανο των κληρικών, που είπε ότι διαθέτουν 12.000 άμβωνες και έρχονται και εκλογές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί κανέναν απολύτως εκβιασμό. Δεν έχουν επιχειρήματα και εκφράζουν την αντίθεσή τους με εκβιασμούς. Ο διάλογος που έγινε το προηγούμενο διάστημα με την επιτροπή της Εκκλησίας -και θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί- μας έδωσε την ευκαιρία να εξηγήσουμε ποιες είναι οι θεσμικές εγγυήσεις που για πρώτη φορά κατοχυρώνονται για όλα τα υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών.

Τι επιτυγχάνεται, λοιπόν, με τη συμφωνία: Η μισθοδοσία των κληρικών εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και θωρακίζεται σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς που επέτρεπε μονομερείς τροποποιήσεις από πλευράς Πολιτείας. Το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μισθοδοσία, η οποία θα ενεργείται διά της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για αριθμό κληρικών ίσο με τον σημερινό. Η Πολιτεία θα παύσει να δίνει νέες θέσεις κληρικών, όπως το συνήθιζε για όλα τα χρόνια. Και θα έχουμε, με τον τρόπο που προτείνουμε, τη δυνατότητα να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό στην εκπαίδευση, στην Υγεία και στις διάφορες δομές, που είναι τόσο υποστελεχωμένες. Πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι η κύρωση της συμφωνίας με νόμο σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον δυνατόν να υπάρξουν στο μέλλον μονομερείς τροποποιήσεις από την Πολιτεία, παρά μόνο με τη συμφωνία και των δύο μερών. Προφανώς δεν μπορώ να κάνω εικασίες σχετικά με την απόφαση των ιεραρχών ούτε φυσικά να υπεισέλθω στα εσωτερικά της Εκκλησίας, αλλά πιστεύω ότι είναι η ιστορική ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά με διακριτούς, σαφείς και ξεκάθαρους ρόλους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL