Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Στον εισαγγελέα για την αποχή των μαθητών στη Σάμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον εισαγγελέα για την αποχή των μαθητών στη Σάμο

“Κάνουμε δημόσια έκκληση για την απρόσκοπτη εκπαίδευση όλων των παιδιών στα σχολεία της Σάμου. Ζήτησα την παρέμβαση εισαγγελέα ώστε να διερευνηθεί για ποιο λόγο τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος Σάμου λείπουν από τα μαθήματά τους για δεύτερη εβδομάδα. Η ομαλή λειτουργία του σχολείου έχει διαταραχθεί, όπως και η φοίτηση των μαθητών. Διαισθανόμαστε ότι κάτι αρνητικό προσπαθεί να εισχωρήσει στις παιδικές ψυχές τους” δηλώνει στην “Α” ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης με αφορμή την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να απέχουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα λόγω των 14 προσφυγόπουλων που φοιτούν σε απογευματινή τάξη στο σχολείο.

Αφού τον ενημέρωσε χθες αναλυτικά, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης επισκέπτεται σήμερα τον εισαγγελέα Σάμου προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των γονέων, οι οποίοι “στερούν τη μάθηση από τα παιδιά τους”, καθώς, όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας "στη δημοκρατία, άρα και στη σχολική κοινότητα, υπάρχουν κανόνες".

Οι πρακτικές των γονέων στη Σάμο, όπως έχουν αποτυπωθεί από το ρεπορτάζ, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις τους. Φραστικές επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών που τάσσονται υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγοπαίδων, συλλογή υπογραφών με ονοματεπώνυμα για να μην ενταχθούν τα παιδιά στα σχολεία, μπλοκάρισμα του διαγωνισμού για τη μεταφορά τους, έκτακτες συνελεύσεις γονέων με τη συμμετοχή “εξωσχολικών”, τηλεφωνήματα σε γονείς προκειμένου να “συμμορφωθούν” με τις αποφάσεις των συλλόγων. Με πρόσχημα “τη δημόσια ασφάλεια και υγεία”, επιχειρούν να καλλιεργήσουν τον σπόρο του ρατσισμού και την ξενοφοβία ακόμη και στα ίδια τους τα παιδιά.

Δημόσια έκκληση

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον μητροπολίτη, τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Σάμου, ο Αριστείδης Καλάργαλης επισημαίνει ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι γονείς για να μην φοιτήσουν τα παιδιά προσφύγων στα δημόσια σχολεία είναι δικαιολογίες, οι οποίες παρουσιάζονται μάλιστα με αντιφάσεις. “Με την επιλογή της αποχής από τη φοίτηση των μαθητών/τριών οι γονείς τιμωρούν τα παιδιά τους, διχάζουν και δηλητηριάζουν την τοπική κοινωνία, αλλά και τα μικρά παιδιά. Τι απαντάνε οι γονείς στο ερώτημα των παιδιών τους 'γιατί δεν πηγαίνω σχολείο;'” διερωτάται ο Αριστείδης Καλάργαλης, καλώντας τις τοπικές αρχές να μην επιτρέψουν να παρεισφρήσουν διχαστικές απόψεις και πρακτικές ανάμεσα σε παιδιά σχολικής ηλικίας. “Ο ποιμαντικός και ανθρωπιστικός σας λόγος είναι αναγκαίος για να κατευνάσει τις αντιπαραθέσεις” υπογραμμίζει.

Απαράδεκτες αντιλήψεις

Αυστηρό μήνυμα προς τους γονείς που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Σάμο έστειλε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρει, "οι γονείς αυτοί, με τις απαράδεκτες αντιλήψεις τους, αφού δηλητηριάζουν τα ίδια τους τα παιδιά, επιχειρούν να συμπαρασύρουν και άλλους γονείς χωρίς κανένα επιχείρημα, παρά μόνο υπηρετώντας μισαλλόδοξες αντιλήψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες", υπενθυμίζοντας ότι "κεντρικός στόχος της εκπαιδευτικής λογικής είναι να καλλιεργήσει στους μαθητές και στην κοινωνία γενικότερα αρχές και αξίες και ότι το διαφορετικό είναι ίσο. Σε αυτή τη διαδικασία η ευθύνη των γονέων είναι να συμβάλλουν προς την ίδια κατεύθυνση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL