Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Έξι σημαντικές δράσεις ανακοίνωσε ο Κ. Γαβρόγλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έξι σημαντικές δράσεις ανακοίνωσε ο Κ. Γαβρόγλου

«Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Ήδη έχουμε προχωρήσει στις ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοινώνοντας έξι σημαντικές δράσεις για την ενίσχυση των σχολείων που λειτουργούν μέσα στις φυλακές.

Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια λειτουργίας του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές κρατούμενους να αποκτούν μέσω ταχύρρυθμων προγραμμάτων σπουδών το απολυτήριο Δημοτικού σχολείου, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να δημιουργηθούν και τμήματα Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.).

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση των μόνιμων αποσπασμένων εκπαιδευτικών και των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών καθώς οι συνθήκες διδασκαλίας είναι απαιτητικές και διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από εκείνες του τυπικού σχολείου.

“Εκτός από την κατάρτιση στο γνωστικό του αντικείμενο, ο εκπαιδευτικός πρέπει να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι εκπαιδευόμενοι και να κατανοεί τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Επιπλέον καλείται να αλλάξει ρόλο και, εκτός από φορέας της γνώσης, να λειτουργεί ως σύμβουλος και εμψυχωτής, να ενθαρρύνει και να παρακινεί τους εκπαιδευόμενους να δραστηριοποιηθούν και να επεξεργαστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, και κυρίως να μάθουν πώς να μαθαίνουν” εξήγησε ο Κ. Γαβρόγλου.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης όλων των μόνιμων και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών θα υλοποιηθεί τον Μάρτιο σε δύο φάσεις για την Κεντρική Μακεδονία, δύο για την Αττική και μία για τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι επιμορφώσεις θα είναι διήμερες, διάρκειας 20 ωρών, ενώ οι εκπαιδευτές των ΣΔΕ καταστημάτων κράτησης θα επιμορφωθούν συνολικά 31 ώρες. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη και η διαδικασία επιμόρφωσης για την επόμενη σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2019).

Αποτελεσματική λειτουργία

Σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες που αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ΣΔΕ. Κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων οργάνων και των συλλόγων διδασκόντων αναμένεται να τροποποιηθεί ο κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας με στόχο να επιλυθούν τα χρόνια παιδαγωγικά και διοικητικά προβλήματα που διέπουν τα σχολεία των φυλακών. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι προτάσεις των συλλόγων μελετώνται από άμισθη ομάδα που θα καταλήξει σε πρόταση για τον νέο κανονισμό μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Επίσης συγκροτείται η ομάδα Παιδαγωγικών Υπευθύνων αποτελούμενη από 17 άτομα, τα οποία θα έχουν συγκεκριμένες χρεώσεις σχολείων στην επικράτεια και θα συμμετέχουν στις παιδαγωγικές συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, ενώ η δημιουργία Μητρώου Εκπαιδευτών και Συμβούλων (Ψυχολόγων και Σταδιοδρομίας) έρχεται να επανακαθορίσει τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής των ωρομισθίων εκπαιδευτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL