Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Νέες σχολές και τμήματα σε λειτουργία από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες σχολές και τμήματα σε λειτουργία από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά

Φαίνεται πως το μεγάλο στοίχημα για τον εκσυγχρονισμό του ακαδημαϊκού χάρτη στην Ελλάδα σιγά σιγά κερδίζεται. Μετά τις ενοποιήσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας, η ενοποίηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας προστίθεται στον ευρύτερο επανασχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Από τις συνέργειες των ιδρυμάτων θα ιδρυθούν συνολικά επτά νέες σχολές και 32 τμήματα, τα οποία θα ενταχθούν κανονικά στο φετινό μηχανογραφικό εφόσον θα λειτουργήσουν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2019-2020). Εξαίρεση αποτελούν τα Τμήματα Δημόσιας Διοίκησης, Ανατολικών Γλωσσών και το Τμήμα Γεωλογίας, που θα λειτουργήσουν με απόφαση της Συγκλήτου όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Ξενόγλωσσα προγράμματα

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα παρέχει μέσω του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου σε ξένη γλώσσα με δίδακτρα τόσο σε ημεδαπούς, όσο και αλλοδαπούς φοιτητές. Οι τίτλοι σπουδών θα είναι αντίστοιχοι και ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών που διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα και απονέμονται από τμήματα ΑΕΙ, ενώ για τους αλλοδαπούς φοιτητές θα μπορούν να λειτουργήσουν ειδικά προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμη τη συγκρότηση δύο ερευνητικών πόλων στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης (ΙΕΕΑ) με στόχο την προαγωγή της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Σε μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 22 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο νόμου καταρτίστηκε έπειτα από συστηματικές συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής, που αποτελείται από ακαδημαϊκούς εγνωσμένου κύρους και εκπροσώπους των διοικήσεων των ιδρυμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL