Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων

Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων στον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης αποφάσισαν σε χθεσινή τους συνάντηση οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με τους εκπροσώπους των τριών εργοδοτικών οργανώσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον γ.γ. Ανδρέα Νεφελούδη.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τους εργαζομένους στα κέντρα ξένων γλωσσών, καθώς για πρώτη φορά μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το 2012, οι τρεις εργοδοτικές οργανώσεις προσήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου.

Όπως υπογραμμίζει η ΟΙΕΛΕ, παρά τις αρχικές ενστάσεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν θετικό και η διαδικασία “συμφιλιωτική”. Ουσιαστικά, οι αντιρρήσεις επικεντρώνονταν στην άποψη ότι, εφόσον βρίσκεται σε εφαρμογή ο Νόμος Φίλη, δεν χρειάζονται ΣΣΕ και ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφεύγουν στη διαδικασία της διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σημαντική ήταν, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η παρέμβαση του Ανδρέα Νεφελούδη. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο γ.γ. ανέφερε ότι “ο ρόλος του υπ. Εργασίας δεν είναι να εμπλακεί στους όρους σύναψης μιας ΣΣΕ, αλλά να αποκατασταθεί μια κουλτούρα συνεννόησης και διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους”, με τους εκπρόσωπους των εργοδοτικών ενώσεων να δίνουν τελικά το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα μετά από συνεννόηση των δύο πλευρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL