Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κ. Γαβρόγλου για τους διορισμούς στην εκπαίδευση: / Κ. Γαβρόγλου για τους διορισμούς στην εκπαίδευση: Αναγνωρίζουμε την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, δεν αγνοούμε τα επιστημονικά κριτήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου για τους διορισμούς στην εκπαίδευση: / Κ. Γαβρόγλου για τους διορισμούς στην εκπαίδευση: Αναγνωρίζουμε την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, δεν αγνοούμε τα επιστημονικά κριτήρια

Στην τελική διαμόρφωση του νέου συστήματος διορισμών που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είναι στραμμένα τα βλέμματα των εκπαιδευτικών, καθώς η τροπολογία, που είναι ενταγμένη στο σχέδιο νόμου για τις συνέργειες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεωπονικού, ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης μετά την έξοδο από την εποπτεία των θεσμών” δήλωσε μιλώντας στο ρ/δ Νews24/7 ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, υπενθυμίζοντας ότι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών με αιχμή το “ταβάνι” των 120 μηνών στην προϋπηρεσία, ο Κ. Γαβρόγλου γνωστοποίησε ότι μόνο οι 283 από τους 35.000 εκπαιδευτικούς (που έχουν κάνει έστω και έναν μήνα ως αναπληρωτές) έχουν προϋπηρεσία άνω των 120 μηνών, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογιστούν τα δεύτερα πτυχία, τα μεταπτυχιακά ή τα διδακτορικά που διαθέτουν πολλοί εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα.

“Εμείς θέλουμε να αναγνωρίσουμε την προϋπηρεσία των αναπληρωτών αλλά να μην αγνοήσουμε τα επιστημονικά κριτήρια. Γι’ αυτό το νέο σύστημα διορισμών πρέπει να είναι ένα σύστημα που να έχει μια ισορροπία ανάμεσα στην προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά προσόντα. Αυτό είναι και μια επιβολή του συντάγματος, έχει μια μεγάλη σημασία να τηρήσουμε το γράμμα και το πνεύμα του νόμου που μιλά για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα επαγγέλματα με αξιοκρατικά κριτήρια”.

Αναφερόμενος στη στάση των υπόλοιπων κομμάτων, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε με δυσαρέσκεια πως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, παρά το γεγονός ότι τους ζητήθηκε να παραμείνουν προκειμένου να καταθέσουν βελτιωτικές προτάσεις για τη διαμόρφωση του νέου συστήματος διορισμών.

“Κανείς δεν θα απολυθεί”

Ο δυσεπίλυτος γρίφος, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Μ. Τζούφη, ήταν να διαμορφωθεί ένα δίκαιο σύστημα το οποίο δεν θα αδικεί τους αναπληρωτές “που μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας σήκωσαν το βάρος όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα αποκλείει νέους που έχουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Το σύστημα που προτείνουμε, υπό αυτές τις συνθήκες και με βάση τις συνταγματικές επιταγές, είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για ίσο αριθμό αναπληρωτών, επομένως κανείς δεν θα απολυθεί, παρά τη φημολογία”, διευκρίνισε η υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών έχουν εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ καλούν σε συγκέντρωση στις 13.00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL