Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Πρώην εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα: / Πρώην εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα: "Να αποκατασταθούν πλήρως οι συνταξιοδοτικές συνέπειες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώην εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα: / Πρώην εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα: "Να αποκατασταθούν πλήρως οι συνταξιοδοτικές συνέπειες"

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013. Η μαύρη ημέρα της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση Σαμαρά με υπουργό Παιδείας τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο καταργεί τρεις από πιο περιζήτητους τομείς της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της “αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα”. Δηλαδή των απολύσεων.

Περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί από 50 ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. - ΕΠΑ.Σ. τίθενται σε διαθεσιμότητα ενώ μετέωροι μένουν 20.000 μαθητές που φοιτούσαν στους τομείς Υγείας - Πρόνοιας, Κομμωτικής - Αισθητικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Μετά από μαζικούς και συλλογικούς αγώνες των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστά την αδικία και το 2015 οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία τους. Η περιπέτεια της διαθεσιμότητας δεν τελειώνει, όμως, εδώ. Στη διάρκεια της διαθεσιμότητας οι καθηγητές πληρώνονταν με το 75% του μισθού τους χάνοντας το 25% του εισοδήματός τους, αλλά και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν μειωμένη σύνταξη σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας χωρίς τη διαθεσιμότητα.

“Αυτό που ζητάμε είναι να μας επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν και να υπολογιστεί το αντίστοιχο ποσό στις συντάξιμες αποδοχές” τονίζει στην “Α” η Αναστασία Γιαννοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πρώην Εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε Διαθεσιμότητα. “Η διαθεσιμότητα ήταν άδικη. Γιατί οι συνέπειές της θα πρέπει να μας ακολουθούν μέχρι τη συνταξιοδότησή μας;” αναρωτιέται.

Με στόχο την πλήρη άρση των αδικιών, οι πρώην εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα πραγματοποιούν σήμερα πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. στο υπ. Οικονομικών και στις 2 μ.μ. στο υπ. Παιδείας. Στηρίζοντας τα αιτήματά τους, η ΟΛΜΕ αποφάσισε την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας 8 - 11 π.μ. και 2 - 5 π.μ. για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL