Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Μαθητές και φοιτητές λένε όχι στον εθνικισμό και τον φασισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαθητές και φοιτητές λένε όχι στον εθνικισμό και τον φασισμό

Με κεντρικό σύνθημα “έξω οι φασίστες από τα σχολεία” μαθητές της Αθήνας έστειλαν το δικό τους μήνυμα κατά των εθνικιστικών καταλήψεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες με πρόσχημα τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους» έγραφε το κεντρικό πανό της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας που διοργάνωσε τη χθεσινή κινητοποίηση ως απάντηση στους ακροδεξιούς κύκλους και τη Χρυσή Αυγή που υποκινούν τις καταλήψεις. Παρά το τσουχτερό κρύο, μαθητές από πολλά σχολεία της πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, ενώ το “παρών” έδωσαν και φοιτητικοί σύλλογοι.

“Το μήνυμα είναι σαφές. Ήρθαμε να διαδηλώσουμε κατά του εθνικισμού και του φασισμού μέσα στα σχολεία” μας λέει ο Άρης, μαθητής της Α’ Λυκείου από την Πεύκη. Στο σχολείο του η δράση εθνικιστικών ομάδων δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής, ωστόσο σε άλλα σχολεία της περιοχής υπήρξαν μαθητές που ήθελαν να προχωρήσουν σε κατάληψη.

“Δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, πολλά παιδιά ακούν ‘κατάληψη’ και ενθουσιάζονται χωρίς να ξέρουν το περιεχόμενο ή τι κρύβεται από πίσω” εξηγεί.

“Πιστεύω ότι στη Βόρεια Ελλάδα τα παιδιά παρασύρονται πιο εύκολα επειδή μένουν εκεί. Το παίρνουν προσωπικά επειδή είναι ο τόπος τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει και δεν έχουν ενημερωθεί. Γι’ αυτό οι μαθητές εκεί είναι πιο επιρρεπείς στην προπαγάνδα, γιατί κάθε προπαγάνδα στηρίζεται στην έλλειψη γνώσης” προσθέτει.

Η πορεία στο κέντρο της Αθήνας ήταν μαζική, ενώ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μετά την ολοκλήρωση του μαθητικού συλλαλητηρίου όταν ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πανεπιστημίου με τις αστυνομικές δυνάμεις να πετούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Παιδείας, καταλήψεις έγιναν σε 340 σχολεία -κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία- από τα 3.475 συνολικά σε όλη τη χώρα, ενώ στην Αθήνα κλειστά παρέμειναν μόνο 45 από τα 900 σχολεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL