Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Πρωτοβουλία μαθητών κατά των εθνικιστικών καταλήψεων / Μαθητές και εκπαιδευτική κοινότητα γυρίζουν την πλάτη στον φασισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοβουλία μαθητών κατά των εθνικιστικών καταλήψεων / Μαθητές και εκπαιδευτική κοινότητα γυρίζουν την πλάτη στον φασισμό

Ηχηρό μήνυμα κατά των εθνικιστικών καταλήψεων στέλνει η Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό, με φόντο τις δεκάδες καταλήψεις που πραγματοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα υποκινούμενες από ακροδεξιούς κύκλους και τη Χρυσή Αυγή. Οι μαθητές συσπειρώνονται απέναντι στην Ακροδεξιά, ενώ έχουν προχωρήσει σε συλλογή υπογραφών και καλούν σε αντιφασιστική δράση.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντεταγμένη προσπάθεια φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία. Συγκεκριμένα είδαμε καταλήψεις σχολείων με εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα, πορείες μαθητών σε πόλεις της Β. Ελλάδας, ακόμα και στοχοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών από φασίστες. Καταγγέλλουμε και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια που σπέρνει το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού στα σχολεία μας» τονίζει η Πρωτοβουλία των μαθητών στέλνοντας το μήνυμα ότι ο φασισμός και ο εθνικισμός δεν χωράει στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θυμίζει ότι "το σχολείο είναι και θα παραμείνει προπύργιο ελεύθερου στοχασμού, κριτικής σκέψης και προάσπισης των δημοκρατικών αξιών" και καλεί τα πολιτικά κόμματα, τους εκπαιδευτικούς φορείς, τους συλλόγους γονέων και βεβαίως τα μαθητικά συμβούλια να καταδικάσουν απερίφραστα τα ακροδεξιά μορφώματα και τις επιδιώξεις τους και να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές:

"Θυμίζουμε ότι ο φασισμός είναι συνώνυμο της βίας, της τρομοκράτησης, του σκοταδισμού, της ανελευθερίας. Θυμίζουμε ότι η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας. Θυμίζουμε ότι η μόνη απάντηση στον φασισμό είναι το ‘όχι’ της κοινωνίας και της νεολαίας μας" δήλωσε ο Κ. Γαβρόγλου.

Η καμπάνια μίσους...

Οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς από πολλές περιοχές της χώρας είναι ενδεικτικές για τις προσπάθειες ακραίων κύκλων να οδηγηθούν οι μαθητές σε περισσότερες εθνικιστικές καταλήψεις με πρόσχημα τη συμφωνία για το "Μακεδονικό". Βέβαια το διχαστικό... μενού δεν περιλαμβάνει μόνο τη "Μακεδονία που είναι ελληνική", αλλά και τη Βόρειο Ήπειρο και τον θάνατο του Κατσίφα και φτάνει μέχρι την Κύπρο και "τους δήθεν νεκρούς" του Πολυτεχνείου.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα έχει ξεκινήσει μία καμπάνια μίσους με μηνύματα στα προσωπικά τηλέφωνα των μαθητών και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτρέπει τα παιδιά να πραγματοποιήσουν καταλήψεις και κινητοποιήσεις την ερχόμενη Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. Τον ρόλο των... χορηγών επικοινωνίας έχουν αναλάβει ακροδεξιές ιστοσελίδες, αλλά η Χρυσή Αυγή, που χαιρετίζουν τον “μαθητικό ξεσηκωμό”.

Το μήνυμα αναφέρει τα εξής: “Έκτακτο, την επόμενη Πέμπτη 29.11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα 'εθνικά θέματα', Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ήπειρος. Μιλήστε όλοι με τα 15μελές σας (σ.σ.: η ανορθογραφία του μηνύματος παραμένει ως έχει) και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα, δεν υπάρχει ανησυχία”.

Παράλληλα, ομάδα στο Facebook με το όνομα «Συντονιστική Μαθητική Επιτροπή για τη Μακεδονία» απευθύνει κάλεσμα για την πραγματοποίηση πορείας την Πέμπτη στις 11 στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρεται στη σελίδα, η επιτροπή δημιουργήθηκε από το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, το 3ο και 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης και το 1ο και 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου.

...και η μαχητική αντίδραση

Ανάχωμα στην εθνικιστική φιέστα αποτελεί το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας μαθητών να μετατραπεί η 29η Νοεμβρίου σε πανελλαδική ημέρα πολύμορφης δράσης ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό, “να κρεμάσουμε πανό, να πραγματοποιήσουμε συμβολικές αποχές, να πάρουμε αποφάσεις καταδίκης της συγκεκριμένης δράσης μέσα από τις συνελεύσεις μας, τα δεκαπενταμελή και τα πενταμελή”.

Στο μεταξύ, σε καταγγελίες για στοχοποίηση μαθητών και καθηγητών που αντιδρούν στις καταλήψεις που υποκινούν ακροδεξιά στοιχεία προχώρησαν με ανακοινώσεις τους τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών, γονείς και μαθητές.

Σύμφωνα με καταγγελία της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ομάδες που δεν κρύβουν το “ακροδεξιό τους πρόσωπο” επιχειρούν να επιβάλουν στα σχολεία τις εθνικιστικές τους απόψεις χρησιμοποιώντας “μαθητές, εξωσχολικούς και γονείς, με χειριστικό τρόπο αλλά και με απειλές. Στο πλαίσιο αυτό δρουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα η εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες. Έχουν αποθρασυνθεί και καθοδηγούν μαθητές να επιχειρούν να αναρτήσουν πανό με τα σύμβολά τους στα σχολεία, ενώ είναι οι πρώτοι που στρέφονται με ανακοινώσεις γεμάτες μίσος εναντίον των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους που τους αποκαλύπτουν” αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Τη δράση εξωσχολικών στοιχείων που υποκινούν τις καταλήψεις επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Κοκονάς, σύμφωνα με τον οποίο πολλοί γονείς έχουν ενημερωθεί από τα παιδιά τους για τα ανώνυμα μηνύματα που δέχονται στο κινητό τους εδώ και δέκα περίπου ημέρες. “Μετά από έρευνα που κάνουμε διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για καλέσματα εξωσχολικών και μάλιστα ακροδεξιών οργανώσεων” είπε τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για συλλογικές αποφάσεις μαθητών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για κινητοποιήσεις που “φιγουράρουν σε όλα τα φασιστικά sites και χειροκροτούνται από πολλά στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέτοια φασιστικά στοιχεία είναι αυτοί που μοιράζουν τα εθνικιστικά πανό από σχολείο σε σχολείο και προτρέπουν τους μαθητές γι’ αυτές τις δράσεις, είναι οι ίδιοι που καλούν στην ψευτοπανελλαδική ημερομηνία δράσης”.

Ασπίδα στην στοχοποίηση εκπαιδευτικών

Ασπίδα ενάντια στην προκλητική και ωμή επίθεση που έχουν εξαπολύσει εθνικιστικοί και φασιστικοί κύκλοι ενάντια σε εκπαιδευτικούς ύψωσαν με ανακοίνωσή τους η ΕΛΜΕ Ημαθίας, ο Εκπαιδευτικός Ομίλος Ημαθίας και ο Ανεξάρτητος Συνδυασμός Εκπαιδευτικών Βέροιας. Όπως έγινε γνωστό, δύο εκπαιδευτικοί του 4ου ΓΕΛ Βέροιας δέχθηκαν απειλές “με αφορμή τη σθεναρή τους στάση απέναντι στα εθνικιστικά μαθητικά συλλαλητήρια που επιχειρούν να υποκινήσουν για το Μακεδονικό ζήτημα”.

Ανατρέχοντας στο Διαδίκτυο διαπιστώσαμε πως πράγματι ακροδεξιές και φασιστικές ιστοσελίδες είχαν δημοσιεύσει το όνομα και τη φωτογραφία εκπαιδευτικού από το 4ο ΓΕΛ Βέροιας επειδή, όπως αναφέρουν, “προΐσταται προσπάθειας αριστερών καθηγητών να προπαγανδίσουν προς τους μαθητές θέσεις υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών”.

Η φωτογραφία και το όνομα του εκπαιδευτικού κυκλοφόρησαν μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόμενα από προσβολές, βρισιές και προτροπές σε βία. Το ίδιο έκανε και ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος γράφοντας ότι “αυτός είναι που απειλεί τα παιδιά που κάνουν κατάληψη ενάντια στο πούλημα της Μακεδονίας μας”.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μία καμπάνια μίσους με μηνύματα σε τηλέφωνα των μαθητών και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτρέπει τα παιδιά να πραγματοποιήσουν καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Τον ρόλο των... χορηγών επικοινωνίας έχουν αναλάβει ακροδεξιές ιστοσελίδες αλλά η Χρυσή Αυγή και βουλευτές της

"Να συζητήσουμε ανοιχτά με το σχολείο ανοιχτό"

“Αυτό που είπα στους μαθητές μου ήταν στην πραγματικότητα να μιλήσουμε για τη Μακεδονία με τα σχολεία ανοιχτά. Να συζητήσουμε ανοιχτά, να λύσουμε απορίες χωρίς φασαρίες και τραμπουκισμούς, να φέρουμε τα βιβλία μας. Θα μπορούσαμε ακόμα να διοργανώσουμε μια γιορτή, να προβάλουμε ντοκιμαντέρ και να συζητήσουμε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Αλλά με το σχολείο ανοιχτό. Η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι η γνώση, όχι το λουκέτο στα σχολεία” δήλωσε στην “Α” ο στοχοποιημένος Δημήτρης Ταχματζίδης.

Την ίδια ώρα μια ακόμα καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από τον σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων, σύμφωνα με την οποία φασίστες γονείς παρενόχλησαν εκπαιδευτικούς στα σχολεία με αφορμή τον εορτασμό της γιορτής του Πολυτεχνείου.

“Παρά το ότι αυτού του είδους οι παρεμβάσεις αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια των φασιστών να επιτεθούν στη γιορτή του Πολυτεχνείου αλλά και συνολικότερα να τρομοκρατήσουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές” τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Και προσθέτουν ότι “αυτές οι καταστάσεις ενθαρρύνονται από τη στάση πολιτικών προσώπων όταν φτάνουν να ταυτίζονται με τις απόψεις της Χρυσής Αυγής για αμφισβήτηση των νεκρών του Πολυτεχνείου. Βρίσκουν γόνιμο έδαφος όταν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, όπως στην ΕΛΜΕ Λέσβου και αλλού, προβάλουν ακροδεξιές και ανοιχτά ρατσιστικές απόψεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL