Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Σχολικά γεύματα, φρούτα, λαχανικά και γάλα στους μαθητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολικά γεύματα, φρούτα, λαχανικά και γάλα στους μαθητές

Τη διανομή σχολικών γευμάτων σε μαθητές αλλά και την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος περιλαμβάνουν τα δύο προγράμματα διατροφής και διατροφικής αξίας που υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία της χώρας. Βασικός στόχος είναι αφενός να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αφετέρου να ενταχθούν τα οπωροκηπευτικά και το γάλα στο διατροφολόγιο των παιδιών. Τα προγράμματα υλοποιούνται με πρωτοβουλία των υπουργείων Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και επιλεγμένους προμηθευτές.

Το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” εφαρμόζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τον αριθμό των μαθητών που συμμετέχουν να αυξάνεται φέτος κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά εξυπηρετούνται οι ανάγκες 153.244 μαθητών, σε 950 δημοτικά σχολεία από 63 δήμους της χώρας, ενώ τα προϊόντα είναι υψηλής διατροφικής αξίας που παρασκευάζονται από ντόπιους προμηθευτές.

Εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή

Με το βλέμμα στραμμένο στην κατανάλωση οπωροκηπευτικών και γάλακτος, το δεύτερο πρόγραμμα -αξίας 16,5 εκατ,. που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση- αφορά ουσιαστικά την εκπαίδευση των παιδιών στην υγιεινή διατροφή. Πάνω από 1.400 τόνοι φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια και τοματίνια, αλλά και πάνω από 800 τόνοι γάλα θα διανεμηθούν σταδιακά σε 150.000 μαθητές από 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου.

Την ώρα μάλιστα που τα παιδιά βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία που διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες, περίπου το 15% των μαθητών στην Ελλάδα δεν καταναλώνει καθημερινά φρούτα, ενώ το 36% δεν καταναλώνει καθόλου λαχανικά. Σύμφωνα με έρευνα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το 84,5% των μαθητών καταναλώνει ένα φρούτο την ημέρα και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο, ενώ σε ό,τι αφορά τα λαχανικά το 63,8% καταναλώνει μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνει και δεύτερη μερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL