Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
3ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου / Στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων πατέρας δύο μαθητών από τη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

3ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου / Στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων πατέρας δύο μαθητών από τη Συρία

“Ήταν η ευχάριστη είδηση της ημέρας. Προτείναμε στον Αγά Φαράζ να θέσει υποψηφιότητα. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό επιστήμονα, οδοντίατρο γναθοχειρουργό στο επάγγελμα, που νοιάζεται για τα προβλήματα του σχολείου. Ζει στο Ωραιόκαστρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Το γεγονός ότι οι γονείς του σχολείου τον στήριξαν με την ψήφο τους αποτελεί απόδειξη ότι οι πρόσφυγες έχουν αγκαλιαστεί και ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία”.

Ο Αστέριος Μπάτος ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων όταν μειοψηφία κατοίκων αντιδρούσε πριν από δυο χρόνια στην ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Με τη συνδρομή του δημάρχου της περιοχής ισχυρίζονταν ότι τα παιδιά τους κινδύνευαν επικαλούμενοι... ασθένειες και διαφορές στο θρήσκευμα.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ με τριετή αναστολή για το «μπράβο» που έσπευσε να απαντήσει σε ερώτημα κατοίκου «να τους ανοίξουμε τα κεφάλια;», με το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης να κρίνει ότι δεν επρόκειτο για «παρεξήγηση», αλλά για προτροπή σε πιθανή αυτοδικία ενάντια σε πρόσφυγες (αντιρατσιστικός νόμος 927/1979).

“Κάναμε σημαντική προσπάθεια για να ενταχθούν οι πρόσφυγες στην τοπική κοινωνία και τα παιδιά στα σχολεία. Τους αγκαλιάσαμε και το αποδείξαμε στην πράξη. Οι κάτοικοι, οι καταστηματάρχες, όλοι βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν. Τα περιστατικά εκείνα δεν μας αντιπροσωπεύουν” επισημαίνει ο κ. Μπάτος.

Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει μιλώντας στην “Α” και ο Γιάννης Παπαγρηγορίου, δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείου Ωραιοκάστρου. “Η τοπική κοινωνία δεν είχε υιοθετήσει ποτέ τις ακραίες ρατσιστικές φωνές που εκπορεύονταν από τον δήμαρχο και μια μειοψηφία που πείστηκε ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν από ασθένειες εξαιτίας των προσφυγόπουλων” τονίζει. “Σήμερα αποδεικνύεται πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανοίξει τις αγκαλιές στους πρόσφυγες και τους θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους”.

Μεμονωμένα περιστατικά

Πάντως μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δύο μόλις ρατσιστικά κρούσματα στην περιοχή. Το πρώτο, σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ Ωραιοκάστρου, συνέβη πριν από 15 περίπου ημέρες, όταν οδηγός του ΟΑΣΘ κατέβασε τρία προσφυγόπουλα από το λεωφορείο της γραμμής "56" με κατεύθυνση προς Παλαιόκαστρο. Όπως έγινε γνωστό, ο οδηγός του λεωφορείου κοίταξε τα προσφυγόπουλα και πριν συνεχίσει το δρομολόγιο τους ζήτησε να κατέβουν λέγοντας τους "κατεβείτε και πάρτε το επόμενο".

Το δεύτερο αφορά ρατσιστική επίθεση εναντίον δύο προσφυγόπουλων κοντά τον Ξενώνα Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν τα δύο παιδιά έπεσαν σε ενέδρα περίπου δέκα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL