Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπήκαν στα σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπήκαν στα σχολεία

Την έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Φρούτων, Λαχανικών και Γάλακτος στα σχολεία, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα κήρυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης από το 44ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στα Καμίνια.

Κατά την επίσκεψή του στο σχολείο, ο υπουργός συνομίλησε με δασκάλους και μαθητές, στους οποίους στη συνέχεια μοίρασε φρούτα και λαχανικά.

«Στόχος τους προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα φρούτα και τα λαχανικά ελληνικής παραγωγής. Προϊόντα ποιοτικά, από Έλληνες αγρότες τα οποία έχουν ελεγχθεί από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» υπογράμμισε ο Στ. Αραχωβίτης και πρόσθεσε «είναι ένα πρόγραμμα που πέρα του προφανούς ότι στοχεύει στην επαφή των παιδιών με τα ποιοτικά φρούτα και λαχανικά και το ελληνικό γάλα, στοχεύει επίσης στη στήριξη των Ελλήνων αγροτών».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λεωνίδας Νίκας δήλωσε πως στόχος του προγράμματος είναι «να διαμορφώσει την κουλτούρα των παιδιών στην υγιεινή διατροφή και στην κατανάλωση φρούτων που είναι αφενός ελληνικά αφετέρου πάρα πολύ υγιεινά και στοχεύουν στο υγιές μέλλον των παιδιών».

Για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα θετικό έκανε λόγο ο διευθυντής του 44ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά Ηλίας Νικολάου, καθώς «μαθαίνει στα παιδιά την υγιεινή διατροφή, τους δίνει κουλτούρα υγιεινής διατροφής, μεσογειακής διατροφής». Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι τα φρούτα έχουν μπει ήδη στη διατροφή των παιδιών σε σχέση με παλαιότερα που οι μαθητές είχαν μαζί τους πατατάκια κ.ά., ενώ τώρα στην τσάντα τους βρίσκονται φρούτα όπως σταφύλια, μήλα, μανταρίνια κ.λπ.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τριετή διάρκεια, έτσι ώστε στη λήξη του να έχει αυξηθεί το μερίδιο των οπωροκηπευτικών και του γάλακτος στο διαιτολόγιο των παιδιών κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους.

Έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή θα συμμετάσχουν περίπου 150.000 παιδιά.

Ανά σχολική χρονιά θα διανεμηθούν:

* Φρούτα - Λαχανικά: 7 με 8 διανομές όπου θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών (μήλα αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα / ή νεκταρίνια, βερίκοκα, τοματάκια τύπου cherry και αγγουράκια τύπου Κνωσσού). Όλα τα προϊόντα είναι της ανώτερης ποιοτικής κατηγορίας I και ελεγμένα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειών.

* Γάλα: έως 23 διανομές γάλακτος. Το γάλα είναι παστεριωμένο και θα διανεμηθεί σε μερίδα συσκευασίας των 250ml ανά μαθητή. Θα διανεμηθούν περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατ. μερίδες.

Η εφαρμογή του προγράμματος στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, την εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία και την προβολή του με ομάδες στόχους, όπως είναι τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν ένα φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα.

Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά καθημερινά (Έρευνα ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL