Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Νέο κρούσμα ξενοφοβίας σε σχολείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο κρούσμα ξενοφοβίας σε σχολείο

Τι σημασία έχει αν τα προσφυγόπουλα εντάσσονται κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας; Τι σημασία έχει αν κάθε παιδί που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία; Ορισμένοι γονείς επιμένουν να αντιδρούν στη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία, αυτή τη φορά στο Γυμνάσιο Ιωλκού στο Βόλο. Πάντως, χωρίς ξενοφοβικές κορώνες και προβλήματα φοιτούν δεκάδες προσφυγόπουλα στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης.

“...Ξέρουν να χειρίζονται χειροβομβίδες”

Σύμφωνα με καταγγελία του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ζητάει να φύγουν από το σχολείο τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται από την ΑΡΣΙΣ Μακρινίτσας. Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι ορισμένοι γονείς απείλησαν έως και τη διευθύντρια του σχολείου επειδή... έκανε το καθήκον της και δέχθηκε τους πρόσφυγες μαθητές.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν ήδη από τις 8 Οκτωβρίου. Είχε προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ της διευθύντριας του σχολείου, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών και γονέων παρουσία της τοπικής ένωσης εκπαιδευτικών, στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν αντιρρήσεις από γονείς που δεν ήθελαν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο. Παρ' όλα αυτά, οι ενστάσεις απομονώθηκαν και τα προσφυγόπουλα κάθισαν στα θρανία.

Λίγες ημέρες μετά, ισχυριζόμενοι, μεταξύ άλλων, ότι τα παιδιά αυτά “ξέρουν να χειρίζονται χειροβομβίδες και όπλα”, γονείς ζητούν την απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο.

“Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε”

“Ως εκπαιδευτικοί κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την ισχύουσα νομοθεσία. Να προσφέρουμε εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως” δηλώνει στην “Α” η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου. “Κάθε παιδί που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και εμείς έχουμε την υποχρέωση να του την προσφέρουμε” προσθέτει.

“Νεροκουβαλητές” της Χρυσής Αυγής

Μπορεί τα περιστατικά αυτά να είναι μεμονωμένα, δεν παύουν ωστόσο να είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας ξενοφοβικής και διχαστικής ρητορικής, με τους γονείς που αντιδρούν στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων να λειτουργούν ως “νεροκουβαλητές” της Χρυσής Αυγής.

Για του λόγου το αληθές, ο βουλευτής Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους γονείς του Γυμνασίου Ιωλκού που αντιδρούν “στην ένταξη παιδιών λαθρομεταναστών στο σχολείο των παιδιών τους” κατηγορώντας την κυβέρνηση για την ισλαμοποίηση της χώρας (sic) εντάσσοντας παιδιά από “τριτοκοσμικές χώρες στα σχολεία”.

Εξοργιστική η ανακοίνωση γονέων στις Σέρρες

Να δικαιολογήσει... τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου στο Σκούταρι Σερρών για την αποχή των παιδιών τους την πρώτη ημέρα προσέλευσης των δέκα προσφυγόπουλων στο σχολείο.

Σε ανακοίνωσή τους οι γονείς επικαλέστηκαν το “πλήθος αγνώστων” που βρίσκονταν έξω από το σχολείο, την παρουσία "τοπικών κομματικών παραγόντων συγκεκριμένου χώρου”, “τις κάμερες που τραβούσαν πλάνα”, “τα περιπολικά”.

“Προφανώς όλοι αυτοί θεωρούσαν φυσιολογικό το να αντικρίσουν τα παιδιά ξαφνικά μια τέτοια εικόνα αναστάτωσης. (...) Άραγε στις ενέργειες αυτές δεν υπήρχε τίποτε παράνομο; Οι μόνοι παράνομοι ήμασταν εμείς;” γράφουν χαρακτηριστικά προκαλώντας για ακόμα μια φορά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL