Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
"Άριστα 10" στον ρατσισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Άριστα 10" στον ρατσισμό

Μία πικρή ιστορία στη Λέσβο. Το νησί που δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στους διωγμούς του 1914 και του 1922, με μακρά παράδοση στον πολιτισμό και την παιδεία. Με μια απόφαση που αντανακλά τη ρητορική των ακροδεξιών πολιτικών κύκλων, η συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, που πλειοψηφεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου, προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστης» στα σχολεία.

Πρόκειται για εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Απόστολου Βαρελτζή, βάσει της οποίας κρίνεται απολύτως ορθή η χρήση του όρου “λαθρομετανάστης”.

Μάλιστα η απόφαση -η οποία δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στα μέλη του σωματείου- έρχεται σε αντίθεση με έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με το οποίο ζητείται να γίνει ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και να αποτραπεί η χρήση του όρου “λαθρομετανάστης”, καθώς και άλλων μειωτικών για την προσωπικότητα του ανθρώπου χαρακτηρισμών και λέξεων.

Με αυτόν τον τρόπο, τονίζει η εισαγγελία, θα συμβάλουμε όλοι στην εξάλειψη φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. Επισημαίνεται ακόμη πως ο όρος αυτός δεν είναι δόκιμος, μπορεί να είναι μειωτικός για τη προσωπικότητα του ατόμου, ενώ δεν συναντάται στην ελληνική νομοθεσία, όπου γίνεται λόγος για “παράνομη είσοδο στη χώρα”.

Λάβρος κατά της “πολιτικής ορθότητας”

Παρά την αγανάκτηση και τις σφοδρές αντιδράσεις από μέλη της τοπικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Απόστολος Βαρελτζής υπεραμύνθηκε της ρητορικής περί “λαθρομεταναστών” μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook εξαπολύοντας μύδρους κατά της “πολιτικής ορθότητας” και της “οργουελιανής μετάλλαξης”, όπως γράφει, “της σημασίας των λέξεων”.

Μιλώντας δε στον Real FM δήλωσε πως «είμαστε σε μια περιοχή ευαίσθητη, ξέρετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Γίνεται από κάποιους μια προσπάθεια να αποδεχτούμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας το πρόβλημα. Στην προσπάθεια αυτή γίνεται λόγος για προσφυγικό, προσπαθούν να ταυτίσουν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου με το σημερινό χάλι.

Ακριβώς επειδή είμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, που σχεδιάζονται τα προς υλοποίηση εκπαιδευτικά προγράμματα, θελήσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το ποια είναι η πραγματική ορολογία. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται την ιστορία όπως αυτή είναι και όχι όπως επιθυμούν μερικοί».

Τους διαψεύδει η πραγματικότητα

Ευτυχώς η ίδια η πραγματικότητα στο νησί της Λέσβου διαψεύδει όλους όσοι επιχειρούν να σπείρουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία μέσα στα σχολεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχει αγκαλιάσει τα προσφυγόπουλα, τα οποία έχουν ενταχθεί κανονικά μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

“Οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί όχι μόνο δεν εκφράζουν, αλλά αφήνουν και αδιάφορη την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, που εδώ και τρία χρόνια έχει δεχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης πρόσφυγες μαθητές” δηλώνει στην “Α” η Μαρία Περδικούρη, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου και εκπρόσωπος της παράταξης Αυτόνομη Πρωτοβουλία - ΣΥΝΕΚ. “Για εμάς λαθραίες στην εκπαίδευση είναι μόνο οι απόψεις που ενσπείρουν διχαστικό και ξενοφοβικό λόγο” σημειώνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Έφης Γκίκα από την παράταξη Αγωνιστική Παρέμβαση. Μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ χαρακτήρισε την απόφαση διασυρμό τόσο για το σωματείο όσο για τον ρόλο του εκπαιδευτικού προσθέτοντας πως “η δημοκρατική μας συνείδηση επιτάσσει όχι μόνο να μην εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή, αλλά να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, να αγωνιστούμε για τη μόρφωση όλων των παιδιών και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Υπ. Παιδείας: Απαράδεκτη απόφαση

“Η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου προκαλεί αλγεινή εντύπωση” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αντιλήψεις και ιδέες μελών της τοπικής ένωσης εκπαιδευτικών που δεν συνάδουν ούτε με τον ρόλο τους ούτε με το λειτούργημά τους.

“Το υπουργείο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση” σημειώνει και υπενθυμίζει το έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου με το οποίο ζητείται η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης».

Την ίδια ώρα ζητάει την επίσημη τοποθέτηση για το περιστατικό τόσο της ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ) όσο και της Ν.Δ. αφήνοντας αιχμές για τη σιγή ιχθύος που τήρησαν οι ομοσπονδίες στις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ -οι οποίες ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με τις συνεδριακές θέσεις τους για την εκπαίδευση.

ΕΛΜΕ Χίου για το εξώδικο γονέων: Αντιστεκόμαστε στη ρατσιστική φωνή των "ανώνυμων γονέων και κηδεμόνων"

Στον αντίποδα η ΕΛΜΕ Χίου αντιδρά στο εξώδικο των 1.130 γονέων του νησιού προς τους διευθυντές των σχολείων με το οποίο τάχθηκαν κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

“Στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε άρνηση ή παρεμπόδιση αυτού του δικαιώματος των παιδιών, όπως η ρατσιστική και ξενοφοβική φωνή των 'ανώνυμων γονέων και κηδεμόνων' που χειραγώγησαν τη διαδικασία του εξώδικου” αναφέρει, ενώ παράλληλα επικροτεί τη λειτουργία των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων" (ΔΥΕΠ) με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των ανήλικων προσφυγόπουλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL