Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Παρανομίες «με τις ευχές» της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρανομίες «με τις ευχές» της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων

Με «υπεύθυνες δηλώσεις» και «ενδικοφανή έγγραφα» η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) προέτρεπε τους θεολόγους να γνωστοποιήσουν στον διευθυντή του σχολείου τους ότι αρνούνται να διδάξουν το μάθημα των Θρησκευτικών - κατά παράβαση του νόμου. Ο λόγος; Επειδή η ΠΕΘ διαφωνεί με τα νέα προγράμματα σπουδών και το πολυθρησκειακό τους περιεχόμενο. Η ΠΕΘ ζήτησε ουσιαστικά από τους εκπαιδευτικούς να παρανομήσουν, καθώς η μη εφαρμογή του νόμιμου αναλυτικού προγράμματος αποτελεί παράνομη ενέργεια και οδηγεί σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.

Επικαλούμενη δε «έγκριτους νομικούς» (sic), δεν δίστασε να τους εξαπατήσει ισχυριζόμενη πως η άρνηση διδασκαλίας του μαθήματος «δεν επισύρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος του (σ.σ.: εκπαιδευτικού ή θεολόγου), ούτε πειθαρχική ούτε και ποινική». «Αρκεί να αναφέρει», λέει η ΠΕΘ, «ότι αρνείται να διδάξει κάτι 'προδήλως αντισυνταγματικό', ως κυριαρχικώς και αμετακλήτως έχουν αποφανθεί οι προαναφερόμενες αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ, οι οποίες, πέραν της προδήλου αντισυνταγματικότητας της πολυθρησκευτικής ύλης, επισημαίνουν περαιτέρω και τη διά της διδασκαλίας αυτού διάπραξη της αξιοποίνου πράξεως του προσηλυτισμού και μάλιστα ομαδικώς και υπό συνθήκες ιδιαιτέρως επιβαρυντικής περιστάσεως».

Τι σημασία έχει αν οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αφορούν το μάθημα των Θρησκευτικών όπως αυτό διδάσκεται σήμερα; Η ΠΕΘ απέστειλε σχετικά έγγραφα και προς τους διευθυντές των σχολείων ζητώντας τους να τα διαβιβάσουν στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Θρησκευτικά, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας.

«Τέτοιες ενέργειες αποτελούν αναχρονιστικές, σκοταδιστικές και παράνομες προτροπές» τόνισε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, διαμηνύοντας ότι «στη δημοκρατία μας υπάρχουν κανόνες και νόμοι» και ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων», πολύ περισσότερο, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να είναι ανεκτές αυθαιρεσίες και παρανομίες σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επανέλαβε ακόμη ότι «η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας και αυτή καθορίζει όλα όσα αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία». Την ίδια ώρα, με έγγραφό του που εστάλη στους δεκατρείς περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης, το υπουργείο ζήτησε να διασφαλιστεί η τήρηση του προβλεπόμενου αναλυτικού προγράμματος, καθώς και να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σε περίπτωση που δεν τηρηθεί.

Απειλές για... μηνύσεις κατά των εκπαιδευτικών

Ενδεικτική για το κλίμα εκφοβισμού που επιχείρησε να καλλιεργήσει η ΠΕΘ είναι η δημοσίευση εξώδικης επιστολής στην ιστοσελίδα της Ένωσης σύμφωνα με την οποία ορισμένοι γονείς είναι έτοιμοι να προβούν σε «μηνύσεις σε όλους όσοι συμβάλουν στη διδασκαλία των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά, η ύλη των οποίων ασκεί προσηλυτισμό στα παιδιά». Όπως αναφέρει, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο υπουργείο τους «Φακέλους του Μαθητή» που μοιράστηκαν στα παιδιά. Ωστόσο, προκαλεί γέλωτα η διατύπωση να επιστραφούν «και πάλι μαζικά», καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής το ποσοστό των γονέων που επέστρεψαν πέρυσι τους φακέλους δεν άγγιξε ούτε το 1%...

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος “Καιρός” αποδοκίμασε τις προσπάθειες εκφοβισμού των δασκάλων και των θεολόγων εκπαιδευτικών, αφήνοντας αιχμές για τις πρακτικές της ΠΕΘ. Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται σε «ακρότητες», σε προσπάθειες εκφοβισμού των εκπαιδευτικών από διάφορους κύκλους επειδή «εκτελούν το εκπαιδευτικό τους έργο σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο», αλλά και σε «συστηματικές προσπάθειες παραπληροφόρησης των γονέων» ώστε να κινηθούν δικαστικά εναντίον των εκπαιδευτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL