Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κάλεσε τους θεολόγους να μην διδάξουν τα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλεσε τους θεολόγους να μην διδάξουν τα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά

Κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού επιχειρεί να δημιουργήσει εκ νέου στα σχολεία η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) με αιχμή τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Επικαλούμενη τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν τα προγράμματα σπουδών του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη και όχι τα ισχύοντα επί Κώστα Γαβρόγλου, κάλεσε τους θεολόγους να μην... διδάξουν τα νόμιμα (...πολυθρησκειακά) προγράμματα σπουδών. Έστειλε, μάλιστα, σχετικά έγγραφα προς τους διευθυντές των σχολείων ζητώντας τους να τα διαβιβάσουν στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η ΠΕΘ έφτασε στο σημείο να παραπλανήσει (και άρα να εξαπατήσει) τους θεολόγους ισχυριζόμενη ότι όσοι αρνηθούν να εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα δεν θα έχουν καμία πειθαρχική ή ποινική συνέπεια, ενώ προειδοποιούσε πως ορισμένοι γονείς είναι έτοιμοι να ασκήσουν μηνύσεις σε όσους “συμβάλλουν στη διδασκαλία των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά, η ύλη των οποίων ασκεί προσηλυτισμό στα παιδιά τους”.

Υπ. Παιδείας: Παράνομη ενέργεια

Για απαράδεκτη πρακτική εις βάρος των εκπαιδευτικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπ. Παιδείας υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια ενέργεια είναι παράνομη.

“Το υπουργείο δεν πρόκειται να ανεχθεί παράνομες ενέργειες που επισείουν πειθαρχικές ευθύνες. Δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διαταράξει την εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων” διαμηνύει. Κάλεσε δε τους διευθυντές Εκπαίδευσης να τηρήσουν απαρέγκλιτα το προβλεπόμενο αναλυτικό πρόγραμμα αλλά και να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τη μη τήρησή του.

“Στη δημοκρατία μας υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης πολύ περισσότερο δεν δικαιολογούνται αυθαιρεσίες και παρανομίες” ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου.

”Επιλήψιμη ρητορική, ενίοτε από άμβωνος”

Τις προσπάθειες εκφοβισμού δασκάλων και θεολόγων εκπαιδευτικών αποδοκιμάζει ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος “Καιρος” εκφράζοντας τη συμπαράστασή του “στον μαχόμενο εκπαιδευτικό που δίνει καθημερινά τον αγώνα στη σχολική τάξη για πρόοδο και ανάπτυξη των μαθητών στο πλαίσιο του θρησκευτικού μαθήματος”.

Αφήνοντας αιχμές για τις πρακτικές της ΠΕΘ, επισημαίνει πως διάφοροι κύκλοι προσπαθούν να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς “που διαφοροποιούνται από τη δική τους γραμμή, όταν οι τελευταίοι εκτελούν το εκπαιδευτικό έργο τους σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ή επειδή έχουν ένα διαφορετικό όραμα για τη θρησκευτική εκπαίδευση”.

Αναφέρεται δε σε “περιπτώσεις θεολογικά επιλήψιμης ρητορικής, μάλιστα ενίοτε από άμβωνος”, αλλά και στις “συστηματικές προσπάθειες παραπληροφόρησης των γονέων των μαθητών, ώστε να βρεθούν κάποιοι που θα στραφούν δικαστικά (sic) εναντίον των εκπαιδευτικών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL