Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
15.000 μόνιμοι διορισμοί στην Παιδεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

15.000 μόνιμοι διορισμοί στην Παιδεία

Ένα καθοριστικό βήμα για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των εκπαιδευτικών σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς έγινε χθες από το υπουργείο Παιδείας, με τον Κώστα Γαβρόγλου να ανακοινώνει στις ομοσπονδίες των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ) την πραγματοποίηση 15.000 διορισμών σε βάθος τριετίας. Σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, η κυβέρνηση προχωρά έπειτα από έντεκα ολόκληρα χρόνια αδιοριστίας στη δημόσια εκπαίδευση στη στελέχωση των σχολείων με μόνιμο προσωπικό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις με βάση την αναλογικότητα των αναγκών ως προς τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και ως προς τις ειδικότητες: α) 4.500 εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν στην Ειδική Εκπαίδευση από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020, όπως είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ β) 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν τη σχολική χρονιά 2020 - 2021 και γ) οι υπόλοιποι 5.250 εκπαιδευτικοί τη σχολική χρονιά 2021 - 2022.

Η διαδικασία των προσλήψεων χαρακτηρίζεται ως “δυναμική” από το υπουργείο Παιδείας, με την έννοια ότι για κάθε φάση οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν επικαιροποιημένα τα στοιχεία τους (πτυχία, προϋπηρεσία τρέχουσας χρονιάς), ενώ η κατανομή τους θα γίνεται αναλογικά με βάση τις ανάγκες ή τις ελλείψεις που θα υπάρχουν κάθε σχολική χρονιά στα σχολεία.

“Με τη σημερινή απόφαση εκπληρώνεται ένα κρίσιμο μέρος του στόχου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση χρόνιων ελλείψεων στην εκπαίδευση” ήταν το μήνυμα του υπουργού Παιδείας, ο οποίος χαρακτήρισε την έξοδο από τα Μνημόνια ως “αρχή μιας νέας πορείας, πορείας δύσκολης, αλλά ελπιδοφόρας”. “Η ανακοίνωση των 15.000 μόνιμων διορισμών είναι ένα βήμα στην παραπέρα αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ειδικά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” πρόσθεσε.

Σύστημα διορισμών

Η αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν τελειώνει, όμως, εδώ. Το επόμενο διάστημα παραμένει κρίσιμο εν αναμονή των ανακοινώσεων, εντός δύο μηνών το αργότερο, του νέου συστήματος διορισμών. Στη συνάντησή του με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από τις ομοσπονδίες να καταθέσουν άμεσα τις θέσεις τους για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης, με δεδομένο το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο που επιτάσσουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το νέο σύστημα θα λαμβάνει υπόψη του την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους εκπαιδευτικούς να μπουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στάση αναμονής από τις ομοσπονδίες

Θετικά βλέπουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες την ανακοίνωση των 15.000 διορισμών, ωστόσο τηρούν επιφυλάξεις επιμένοντας να “βλέπουν” την απόφαση της κυβέρνησης ως “εξαγγελία”. Ουσιαστικά ζητούν να υπάρξει συγκεκριμένο νομοθέτημα που να εξασφαλίζει ότι οι μόνιμοι διορισμοί θα πραγματοποιηθούν, ενώ ζητούν διευκρινήσεις για την κατανομή των εκπαιδευτικών και των ειδικοτήτων που θα προκριθούν. Πηγές του υπουργείου Παιδείας, πάντως, σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις των ομοσπονδιών, διευκρινίζουν ότι αυτές δεν έχουν καμία βάση, καθώς οι 15.000 διορισμοί στην εκπαίδευση αποτελούν κυβερνητική απόφαση και όχι εξαγγελία, όπως ισχυρίζονται. “Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη το επόμενο διάστημα” τονίζουν οι ομοσπονδίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL