Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Εγκαίνια Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στην Κεντρική Μακεδονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκαίνια Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στην Κεντρική Μακεδονία

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Δήμου Χαλκηδόνος Ιωάννη Τσουκνίδα, τοπικών βουλευτών, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ανανιάδη, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Η Υφυπουργός επεσήμανε ότι «παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες οι οποίες ανατρέπουν βαθμιαία τις ανισότητες και εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση με ενταξιακό προσανατολισμό. Ο στόχος αυτός αποτελεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσους υπηρετούν αυτήν την προσπάθεια».

Στη συνέχεια υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Επίσης, τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 5.841 εκπαιδευτικοί στις συγκεκριμένες δομές και ακολουθούν περίπου 3.000 προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Η Μερόπη Τζούφη ανέφερε επίσης πως άμεση προτεραιότητα είναι η σταδιακή κάλυψη των αυξημένων αιτημάτων για Παράλληλη Στήριξη των μαθητών, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των μαθητών με ανάγκη παράλληλης στήριξης αυξάνεται ραγδαία και είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με άλλες χρονιές.

Πέραν των προσλήψεων, σημαντικό ζήτημα είναι οι ανάγκες σε νέες σχολικές μονάδες. Από το 2016 και έπειτα πραγματοποιήθηκαν ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και Τμημάτων Ένταξης, οι οποίες συνέβαλαν στην ουσιαστική διεύρυνση του δικτύου προσφοράς ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είπε, ιδρύθηκαν, 6 νέες ΣΜΕΑΕ, 66 Τμήματα Ένταξης στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 20 Τμήματα Ένταξης στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας, ενώ «επιπρόσθετα, τα πρώην ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής μετατράπηκαν σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και ιδρύθηκαν τομείς και ειδικότητες αντίστοιχες των ΕΠΑΛ». Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν 73 ΣΜΕΑΕ:

  • 20 Ειδικά Νηπιαγωγεία,

  • 26 Ειδικά Δημοτικά Σχολεία,

  • 17 ΕΕΕΕΚ,

  • 10 Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια - Λύκεια.

Ιδιαίτερα σημαντική δράση χαρακτήρισε η Υφυπουργός την προσαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων και την εναρμόνισή τους με αυτά των γενικών σχολείων, καθώς και τη δυνατότητα των ειδικών δημοτικών να λειτουργήσουν ολοήμερο πρόγραμμα εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς των μαθητών.

Επόμενος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αποτελεί η δημιουργία προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, η οποία είναι επιστημονικά απαραίτητη, αποτελώντας τη βάση για τη σωστή αντιμετώπιση των μαθητών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές και όχι μόνο, με δεδομένο και την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Τέλος, για το Ειδικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου, η Υφυπουργός Παιδείας υπενθύμισε πως οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2015 και από τότε είχε ξεκινήσει ένας μαραθώνιος αγώνας για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει, κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2017-2018. Σήμερα φοιτούν 20 μαθητές, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν μετά την ίδρυση και του Ειδικού Νηπιαγωγείου, το οποίο θα καλύψει ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, των γονέων και των παιδιών.

Νωρίτερα, η Μερόπη Τζούφη επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, όπου πραγματοποιήθηκε μία γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL